AB: Vize Muafiyetiyle İlgili B Planımız Yok

AB ülkelerinden üst düzey diplomatlar, vize muafiyeti ve sığınmacı anlaşmasına alternatif bir planlarının olmadığını söyledi.

Haziran ayında yürürlüğe girmesi beklenen Türkiye-AB vize muafiyeti anlaşması için Avrupa Parlamentosu yarın olağanüstü oturum düzenliyor. 4 Mayıs’ta açıklanan Avrupa Komisyonu raporu, vize muafiyeti için şart koşulan 72 maddeden beşinin eksik kaldığını duyurmuş; beş şartın yerine getirilmesi halinde vize muafiyetinin başlaması için tavsiye kararı almıştı.

Yerine getirilmesi beklenen beş kriterden en kritik olanı Terörle Mücadele Yasası’nda değişiklik. Bu değişiklik için Cumhurbaşkanı Erdoğan "Siz önce Avrupa Parlamentosu yanına çadır kuran teröristlere izin veren zihniyetinizi niye değiştirmiyorsunuz? Biz yolumuza gidiyoruz, sen de yoluna git. Kiminle anlaşabiliyorsan onlarla anlaş" demiş ve bunun üzerine anlaşmanın askıya alınabileceği iddiaları gündeme gelmişti.

‘Erdoğan’ın mesajı memnuniyet verici’

Ancak bu açıklamadan üç gün sonra, Cumhurbaşkanı Erdoğan 9 Mayıs Avrupa günü nedeniyle yayımladığı mesajda AB üyeliğinin Türkiye için stratejik hedef olduğunu söyledi. AB'ye terörle mücadelede kararlı bir tutum sergilemesi çağrısında bulunan Erdoğan, vize muafiyeti için de "Sürecin hızlandırılmasını ümit ediyorum" dedi.

Bu mesaj Avrupalı diplomatlar tarafından, ‘Sen de yoluna git’ ifadelerinden sonra ‘sert ifadelerin sürdürülmemesi’ ve ‘yumuşama’ olarak değerlendirildi. Al Jazeera’ye konuşan Avrupa Birliği diplomatları, Erdoğan’ın Avrupa günü mesajındaki ifadelerin memnuniyet verici olduğunu, tüm tarafların sürecin devam etmesini dilediğini belirtti.

‘B planımız yok’

Vize muafiyetinin askıya alınması halinde geri kabul anlaşmasının da feshedileceğini hatırlatan diplomatlar, bunun mülteci krizinin büyümesi anlamına geleceğini söyledi.

Al Jazeera’ye konuşan AB’nin önde gelen ülkelerinden Ankara’da görev yapan üst düzey bir diplomat, bu anlaşmaya bir alternatif geliştirilmediğini söyledi:

“B planımız yok. Bu anlaşmanın yürürlüğe girmesi hem AB, hem Türkiye hem de göçmenler için üzerinde uzlaşılan en iyi çözüm. Görüşmelerimizi sürdürmek ve anlaşmayı uygulamaya sokmak zorundayız. Yunanistan’dan Avrupa’ya çıkan tüm sınırlar kapalı. Göçmenler de artık Yunanistan’da sıkışıp kalacaklarını anlamış durumda. Bu sebeple anlaşmanın yürürlüğe girmemesi, tüm bu Afganların, Pakistanlıların, Suriyelilerin Türkiye’de kalmayı tercih etmeleri anlamına gelebilir. Bu da Türkiye için de kötü bir senaryo.”

Erdoğan’ın Avrupa günü mesajını yayımlamasından önce gazetecilerin sorularını yanıtlayan AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Haber de Türk ve AB'li yetkililerin birlikte oturup hangi alanlarda çalışmaya ihtiyaç olduğunu gözden geçirmesi gerektiğini söylemişti. Türkiye’nin terörle mücadelesini inkâr etmediklerini de belirten Haber, ortak mücadele için hukuki dayanaklar arasında uyum olması gerektiğini hatırlatmıştı.

Kaynak: Al Jazeera

Dünya Haberleri

Çin'den UCM'nin Netanyahu kararına destek
İtalya’da mahkeme, RAI'den “Kudüs'ün İsrail'in başkenti olmadığı” yönünde düzeltme istedi
ABD, UCM'nin Putin kararında farklı, Netanyahu kararında farklı tavır takındı
BM'den Singapur'a çağrı: Uyuşturucu kaçakçılarını idam etme
UCM Başsavcısı Han'dan, taraf devletlere Netanyahu kararına uyma çağrısı