‘AB temsilcisi, Taliban’ı tanımadan ilişki kurarız’ derken Hürriyet niye bu kadar seviniyor?

AB Dış İlişkiler Temsilcisi Josep Borrell, Taliban'ı tanımayacaklarını ancak belli kriterler dahilinde ilişki kuracaklarını söyledi. Hürriyet ise bu gelişmeleri, “Taliban’a soğuk duş! Resmen kapıyı kapattılar” başlıkları ile haberleştirdi.

HAKSÖZ HABER

Hürriyet bir süredir Taliban’ın zaferini küçük gören, Taliban’ı aşağılamayı amaçlayan haberleri ile dikkat çekiyor.

Hürriyet’in bugünkü haberinde de AB Dış İlişkiler Temsilcisinin gayri resmi bir toplantı sonrası yaptığı açıklamaya binaen ifade ettiklerini, Hürriyet, ‘Taliban’a öfke duyduğunu’ gösterecek şekilde metinleştirdi.

Afganistan’da iktidarı meşru yollarla ele geçiren Taliban’ın yanlış bir şeyler yaptığı izlenimini uyandırmayı amaçlayan kara propaganda ve kötücül gösterme haberlerine Taliban’ın zaferinin ardından daha sık rastlanır olmuştu.

Hürriyet manşetten verdiği haberde: “Taliban’a soğuk duş! Resmen kapıyı kapattılar” başlığını kullanırken, haberin iç başlığını ise: “Taliban için noktayı koydular: Tanımıyoruz!” olarak attı.

Taliban ile Hürriyet arasında nasıl bir anlaşmazlık olduğu bilinmiyor(!) ancak Hürriyet’in hangi sebeple olursa olsun Taliban için bu kadar sert bir dile başvurması haberciliğin ötesinde bir şeylerin cereyan ettiğini gösteriyor.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Avrupa Birliği ülkelerinin dışişleri bakanlarının gayri resmi toplantısında Taliban'a yönelik açıklamalarda bulundu. Borrell, bakanların Afgan halkını desteklemeye bağlı kalmakta hemfikir olduğunu belirtti.

Afgan nüfusunu desteklemek için Afganistan'daki yeni hükümetle anlaşmaları gerektiğini söyleyen Borrell, "Bu tanıma anlamına gelmeyen, operasyonel bir ilişki. Hükümetin davranışına bağlı olarak gelişecek." diye konuştu.

Üst perdeden konuşan ve masadaki ağırlığı AB’nin lehine tutmak isteyen; klasik bir söylem kurnazlığı yapan AB Dış İlişkiler Temsilcisinin sözünün bağlayıcılığını ilerleyen günlerde yapılacak açıklamalarda göreceğiz.

Taliban'ın diğer ülkelere terör ihraç etmemesi, insan haklarına, hukukun üstünlüğü ve medya özgürlüğüne saygı göstermesi, insani yardımın teslimini kolaylaştırması, ülkeyi terk etmek isteyen yabancı uyrukluların ve risk altındaki Afganların gitmesine izin vermesi ve Afganistan'daki siyasi güçler arasında müzakereler yoluyla kapsayıcı ve temsili bir geçiş hükümetinin kurulmasını şart koştuklarını aktaran Borrell şöyle devam etti: "Taliban'ın davranışlarını beş kritere göre değerlendireceğiz. Bazıları 'Ama Taliban bunları yerine getirmeyecek.' diyecek. Hadi görelim. Bizim ilişki kurmamız bu şartların yerine getirilmesine bağlı olacak."

Tehdit diline başvurmaktan çekinmeyen temsilcinin AB değerlerini en üst seviyede yansıttığı aşikar iken, Hürriyet gazetesinin Taliban’a olan öfkesinin sebebi ise anlaşılamadı!

Medya Haberleri

Facebook, Filistinli haber kaynaklarını yüzde 77 kısıtladı
İsmail Saymaz sen tam bir yalan makinesisin!
Yeni Akit bu saçmalıklara yer vermek zorunda mı?
Milyonların katili Esed'in Halk Tv’de CHP’ye teşekkürünü unuttunuz mu?
Nagehan Alçı’nın başörtülü yayın performansı: Suriye Devrimi’ni DAEŞ’le aynı kefeye koyma çabası