AB, Rusya'ya kısmi petrol ambargosunda anlaştı

Ukrayna, Avrupa'dan Putin'in savaşını finanse etmeyi sonlandırması için petrol ithalatını durdurmasını talep ederken, AB aldığı kısıtlı ambargo kararları nedeniyle eleştiriliyor.

HAKSÖZ HABER

AB uzun müzakerelerden sonra, Rusya'ya karşı altıncı yaptırım paketi kapsamında kısmi bir petrol ambargosu üzerinde anlaştı: Deniz yoluyla ithalat engellenecek ancak Macaristan, Çekya ve Slovakya gibi ülkeler için Druzhba boru hattı üzerinden kara yolu açık kalmaya devam edecek.

Denize ulaşımı olmayan ülkelerin faydalandığı, ticaretleri ile ekonomilerini koruduğu bu plan konusunda, Rusya’nın planlarının işlediği yorumları yapılıyor. Ukrayna’ya verilen askeri desteğin daha da arttırılması gerektiği ifade edilirken, AB’nin kendisine zarar veren Rusya yaptırımlarının, kaldırılması gerektiğini düşünenler de var.

Almanya ve Polonya, 2023 itibarıyla bu boru hattı üzerinden petrol almayı sonlandırmayı planlıyor. Avrupa basını bu kararları yeterli bulmadığı gibi AB ülkelerini yetersiz olmakla sorumlu tutuyor.

Finlandiya basınından Helsingin Sanomat, varılan anlaşmanın yeterli olmadığı kanısında: “Almanya liderliğindeki Avrupa, Ukrayna’ya yardım etme ve Rusya’yı cezalandırma yönünde bir strateji izliyor. Ukrayna’ya yardım etmeliyiz, ama çok da fazla değil. Rusya’yı cezalandırmalıyız, ama çok da fazla değil. Rusya’yı izole etmeliyiz, ama çok da fazla değil. AB eğer Putin’in hesaplarına uyacak şekilde kalıcı olarak eksik bir petrol boykotu uygulama kararı alırsa, Batı, Rusya karşıtı cephede ona acı verecek denli uzun süre savaşamayacak kadar rahatına düşkün demektir. Bu da öldürmeye devam etmeye tam yetki vermek anlamına gelir.”

Dünya Haberleri

ABD'li yargıç, Halil için sınır dışı edilme talebini uygun buldu  
Myanmar'daki depremlerde can kaybı 3 bin 689'a yükseldi  
ABD'nin yeni ABD Genelkurmay Başkanı Dan "Razin" Caine oldu
Zelenski: Yüzlerce Çin vatandaşı Rus ordusunda Ukrayna'ya karşı savaşıyor
Almanya'nın 4 Filistin destekçisini sınır dışı etmek istemesi tepkilere yol açtı