AB, Kendi Yükümlülükleri Konusunda Sessiz Kaldı!

Türkiye'nin, Suriye sınırındaki mültecilere kapılarını açmak zorunda olduğunu savunan AB, kendi yasal ve ahlakî yükümlülükleri ile ilgili sorulara cevap veremedi.

Türkiye'den, sınırlarını mültecilere açmasını isteyen AB, kendi sınırlarının kapalı olması ve yasal sorumlulukları ile ilgili soruları yanıtsız bıraktı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, AB Dönem Başkanı Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da düzenlenen AB Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, Türkiye'nin uluslararası sözleşmeler çerçevesinde mültecilere yönelik yükümlülüklerini yerine getirerek Halep'ten kaçanlara sınırlarını açması gerektiğini söylemişti.

AB Komisyonunun Komşuluk Politikası ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn da “Mültecileri almak zorunda olduğunuzu söyleyen Cenevre sözleşmesi hâlâ geçerli.” demişti.

AB Soruları Yanıtsız Bıraktı

Bir AB sözcüsü, AA muhabirinin bu açıklamalarını hatırlatıp, “AB kendi sınırlarını kapatıp sınır güvenliğini artırırken, Mogherini ve Hahn'ın Türkiye'ye yaptığı bu çağrılar ne kadar gerçekçi ve inanılır? Bugüne kadar yasal ve ahlakî sorumluluklarını yetirme getirmede başarısız olan AB, Türkiye'ye mülteciler konusunda tavsiyede bulunabilir mi?” şeklindeki yazılı sorularına cevap vermekten kaçındı.

Sözcü, ısrar sonrası verdiği yazılı yanıtında sâdece, “Sizi Yüksek Temsilci Mogherini'nin basın toplantısının metnine yönlendiriyorum. Web sitelerimizde ve Twitter hesaplarımızda bulabilirsiniz.” ifadelerini kullanarak, AB'nin sorumluluklarına dair soruları cevaplamadı.

Mülteciler Denizde Hayatını Kaybediyor

Kara sınırları açılmadığı için deniz yoluyla Avrupa ülkelerine ulaşmaya çalışan mülteciler yolda yaşamlarını yitirmeye devam ediyor.

Uluslararası Göç Örgütü’ne göre, sâdece bu yıl 5 Şubat'a kadar 284 mülteci Yunanistan'a, 90 mülteci de İtalya'ya gitmeye çalışırken denizde boğuldu. Geçen sene ise sadece Ege'de 3 bin 770 kişi hayatını kaybetmişti.

AB ülkeleri aylar süren uzun görüşmeler sonunda 160 bin mülteciyi aralarında paylaşmakta karar kılmış ancak şimdiye kadar bunların yaklaşık 300'ünü yerleştirebilmişlerdi.

“Değerlerimize Uymuyor”

Almanya Başbakanı Angela Merkel, geçen ay yaptığı bir konuşmada, Lübnan ve Ürdün'ün nüfuslarının üçte biri kadar mülteci aldığını, 75 milyonluk Türkiye'nin 2 milyondan fazla mülteciye ev sahipliği yaptığını belirterek, “Eğer 500 milyon nüfuslu Avrupa gibi bir kıta, eğer bir milyon, muhtemelen de geçici olan mülteciyi alamıyorsa, bu bizim değerlerimize uymuyor.” demişti.

AA

Haber Haberleri

Suriye yeni bir hikayeye başlarken bize düşen sorumlulukların farkında olmalıyız!
Sistematik bir katliamı "Bahane" olarak görme hezeyanı
Türkiye’deki Suriyeli muhacirler Halep’e dönmeye başladı
Şeyho Duman vefat etti
BM temsilcisine Hamas protestosu