AB dışişleri bakanları Suriye'ye ilave yaptırımlar kapsamında, Suriye Arap Havayolları'na ait uçakların AB havalimanlarını kullanmasını yasakladı. İlave yaptırımlar arasında daha önce mal varlıkları dondurulan Suriyelilerin Avrupa'ya seyahat yasağı ve Suriye rejimine silah ve finansman sağlayan iki şirketin AB'deki mal varlıkları dondurulması da var.
Lüksemburg'da toplanan AB dışişleri bakanlarının onayladığı yeni yaptırımlarla, halka şiddet politikasında rol alan 28 Suriyeli yetkilinin mal varlıkları dondurularak AB'ye seyahatleri yasaklandı. İlave yaptırımlarla Suriye rejimine silah ve finansman sağlayan iki şirketin AB'deki mal varlıkları donduruldu.
Dışişleri bakanları ayrıca AB vatandaşları ve şirketlerinin sigorta ve reasürans sağlamak dahil doğrudan ya da dolaylı yollarla Suriye'ye silah sağlanmasında kolaylaştırıcı rol oynamalarını yasakladı.
Halka şiddet politikası nedeniyle Suriye hakkında 19'uncu kez yaptırım kararı alan AB, Suriyeli toplam 181 yetkiliyi ve 54 kuruluşu kara listeye dahil etti.
AB dışişleri bakanlarının Suriye'ye ilişkin kararlarında, "mevcudiyetleri siyasi dönüşümü tehdit edenlerin" Suriye'den ayrılmaları talep edilerek, bu kapsamda devlet Başkanı Beşşar Esad'ın "Suriye'nin geleceğinde hiçbir yerinin olmadığı" vurgulandı.
Kararlarda Suriye'deki krizin komşu ülkelere yayılan etkisinden derin endişe duyulduğu belirtilerek, 3 Ekim'de Akçakale'de 5 kişinin ölümüne neden olan top mermisi başta olmak üzere "Suriye güçlerinin Türk topraklarına top atışları" şiddetle kınandı.
AB dışişleri bakanları Suriye makamlarından komşu ülkelerin toprak bütünlüğüne ve egemenliğine tam saygı istedi ve taraflara gerilimi tırmandırmamaları çağrısı yaptı.
***
İran’a da Yaptırım Kararı
Öte yandan AB, İran ile Avrupa Bankaları arasında her türlü işlemi yasakladı.
Avrupa Birliği, nükleer programı nedeniyle İran üzerindeki baskıyı artırmak için İran ile Avrupa Bankaları arasında her türlü işlemi yasakladı.
Yeni yaptırımlar İran’a karşı Avrupa’nın en sert yaptırımlarının işareti…
Ekonomik kısıtlamalar ile İranlı şirketler ve kişiler hedef alındı.
AB diplomatlarının ifadelerine göre, tedbirler, insani, yiyecek ve ilaç alımlarının dışında finansal işlemleri kapsıyor.