Başbakan Tayyip Erdoğan'ın belediyelerdeki 18 bin sözleşmeli personelin kadroya alınması talimatı doğrultusunda çalışmalar devam ederken sürpriz bir gelişme yaşandı.
Çalışma Bakanı Faruk Çelik, bir önceki Bakanlar Kurulu'nda hem sözleşmelilerin kadroya alınması hem de 657 sayılı kanunda yapılacak değişikliklerle ilgili sunum yaptı. Çelik, halen kamuda sözleşmeli personel, geçici personel gibi değişik isimler altında personel çalıştırıldığını anlattı. Bakanlar Kurulu'nda bu statülerin teke indirilmesi benimsendi. Birçok bakan, kamuda değişik ad altında memur çalışmasının sakıncalarına dikkat çekti. Tek personel rejimine geçebilmek için de bir kereye mahsus olmak üzere sözleşmelilerin kadroya alınması kararlaştırıldı. Yaklaşık 80 bin personelin kadroya alınmasıyla belediyeler, TRT, Sağlık Bakanlığı ve diğer bütün sözleşmeliler kadroya kavuşacak. Ancak KİT personeli, kapsam dışında tutulacak. Belediyelerin son dönemde işe aldığı kişiler de birkaç ay çalışıp kadro hakkı kazanacak. 200 bin sözleşmeli personel, Haziran 2011'deki seçimlerden önce kadroya alınmıştı. Son alımla birlikte yaklaşık 300 bin kişiye kadro verilmiş olacak. Sözleşmeliler, pek çok ilave haktan faydalanacak.
Çakılı görev yapan sözleşmeli personele tayin hakkı verilecek. Kadroyla birlikte en önemli iyileşme, iş güvencesinde olacak. Her yıl sözleşme yenileyen memurlar, sözleşmelerinin uzatılmaması endişesinden kurtulacak. Halen pek çok alanda sözleşmeli ile kadrolu arasında farklar bulunuyor. Örneğin sözleşmelilerin tayin hakkı, çeşitli kısıtlamalara tabi. Kadrolular için geçerli süt izni ve ücretsiz izin hakkı, sözleşmelilerde yok. Bütün bu farklar ortadan kalkacak. (zaman)