75 Yaşındaki Emin Ulutaş Hangi Suçtan Ötürü Cezalandırıldı?

Batman'da 2010 yılında yerel bir gazetede Gülen hakkında "Gülen Kime Hizmet Ediyor?" başlığıyla yazı yazan Emin Ulutaş (75), dönemin FETÖ’cü polisleri marifetiyle mesnetsiz iddialar öne sürülerek terör örgütü üyeliğinden tutuklandı.

HAKSÖZ-HABER

Karara itiraz eden ancak bu itirazı da Yargıtayca reddedilen Ulutaş, 75 yaşında 3 yılı aşkın süre kalacağı cezaevine girmeyi bekliyor. Diyanet İşleri Başkanlığından emekli olduktan sonra Arapçadan Türkçe ve Kürtçeye tercümeler yapan ve ‘’Hayat İlmihali’’ isimli kitabı bulunan Ulutaş yetkililerden kararın iptalini istiyor.

Üyesi bile olmadığı dernekten ötürü 3 yıl 45 gün hapis cezası aldı

Batmanlı 75 yaşındaki emekli vaiz ve murakıp, üyesi bile olmadığı dernekten ötürü 3 yıl 45 gün hapis cezasına çarptırıldı.

Mersin'de 30 yıl boyunca Diyanet İşleri Başkanlığı'nda vaiz ve murakıp olarak görev yaptıktan sonra emekli olan Emin Ulutaş(75), memleketi Batman'a yerleşti.

Ulutaş, yerleştiği memleketinde bir mahalli gazetede köşe yazarlığı yamaya, öte yandan kitap yazmaya ve Arapça eserleri tercüme etmeye başladı.

Boş zamanlarında kendisini davet eden sivil toplum kuruluşlarına giderek dini sohbetler veren Ulutaş, davet edildiği STK'lar arasında resmi olan ve tüm faaliyetleri denetlenen Toplumsal Hakları ve Değerleri Koruma, Eğitim, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (Toplum-Der) Batman Şubesi’nin de bulunduğunu söyledi.

2013 yılında evinde bulunduğu sırada polis tarafından gözaltına alınan Ulutaş, gözaltına alınma gerekçesinin ise vaaz vermek için gittiği Toplum-Der'in illegal faaliyetler yürüttüğünün gösterildiğini belirtti. 

Ulutaş, gözaltına alındıktan sonra 3 gün boyunca Batman Emniyet Müdürlüğü'nde kaldığını daha sonra da Diyarbakır'daki ağır ceza mahkemesine gönderildiğini ve burada yargılanmaya başladığını kaydetti.

Tutuksuz yargılamasının devam ettiğini belirten Ulutaş, "Bu kapsamda 7 kez Diyarbakır'a 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gittim. Ama hiçbir suçumun veya dernek üyeliğimin olmadığını bildiğim için önemsemedim. Ayrıca bu derneğin resmi olduğunu ve faaliyetlerinin denetlendiğini biliyordum. Yapılan açıklamaların polis bilgisi dahilinde yapıldığını da biliyordum. Yani illegal bir durum yoktu ortada, o yüzden ben de misafir olarak oraya gidip bazen vaaz veriyordum." dedi.

"Bana ceza verilmesine anlam veremedim"

Toplum-Der yöneticilerinin yargılandığı dava kapsamında kendisinin de yargılamasının sürdüğünü belirten Ulutaş, derneğin başkan ve yöneticilerinin beraat etmesine rağmen kendisine hapis cezası verilmesine bir anlam veremediğini söyledi.

Aldığı ceza karşısında şok olduğunu dile getiren Ulutaş, "Bana ceza verilmesine anlam veremedim. Cezanın gerekçesi olarak dernekte çalışan iki kişinin telefon numarasının telefonumda kayıtlı olması ve onlarla taziyeye gitmem, evimde sonradan yasak olduğunu öğrendiğim Mizgin Dergisi ve Mısırlı Yazar Dr. Fehmi Şinnavi'nin 'İslam Ümmetinin Yetimleri Kürtler' isimli kitabın bulunması gösterildi." dedi.

"Herkesin beraat ettiği yerde ben cezalandırılıyorum"

Ulutaş, "Yargıtay'a müracaat ettik. Yargıtay yaklaşık 4 sene bekledi. Yargıtay savcısı benim beraatımı istemiş. 4 ay önce Yargıtay, aldığımız cezayı onadı. Bize yaptıkları büyük bir zülüm ve haksızlık. Şu anda Toplum-Der'in genel merkez üyelerinin hepsi beraat etmiş durumda. Birkaç ay içeride kalanlar tazminat bile aldı. Herkesin beraat ettiği yerde ben cezalandırılıyorum. Aldığım ceza tamamen fikir hürriyeti ile ilgili. 'Birinin siyasi görüşü benimkiyle çelişiyorsa onu cezalandırayım.' diye düşünmek hukuksuzluktur. Yetkililerin bu konuya el atmalarını talep ediyorum." dedi.

"Ceza nedeninin FETÖ lideri hakkında yazdığım yazı olduğunu düşünüyorum"

Batman'daki bir mahalli gazetede yazarlık yaptığı 2010 yılında FETÖ lideri F. Gülen hakkında "Gülen Kime Hizmet Ediyor?" başlıklı bir yazı yazdığını vurgulayan Ulutaş, kendisine verilen cezanın bu yazıdan kaynaklandığını savundu.

Yazının yayınlanmasının ardından gazetenin emniyete girmesinin yasaklandığını ileri süren Ulutaş, "2010 yılında yazılan bu yazı bazı emniyet mensuplarını rahatsız etti. O dönemde Batman'da yerel bir gazetede haftada bir yazı yazıyordum. Fethullah Gülen'in, Mavi Marmara Gemisi'yle ilgili olarak, 'Neden İsrail'den izin almadınız?' diye bir beyanatı vardı. Ben de buna karşın 'Fethullah Gülen kime hizmet ediyor?' diye bir yazı yazdım. Yazıda Fethullah Gülen'in yaptıkları ve dünya görüşlerini de izah ettim. Bu da bazı polisleri rahatsız etmiş, hatta gazete sahibine 'Bu gazeteyi emniyete göndermeyin.' diye haber göndermişler. Cezalandırılmamın gerekçesinin öncelikle bu yazı olduğunu düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Hem yazar hem çevirmen

Diyanet İşleri Başkanlığından emekli olduktan sonra yerleştiği memleketi Batman'da bir mahalli gazetede köşe yazarlığı yapmaya başlayan Ulutaş, bu sırada Arapçadan Türkçe ve Kürtçeye tercümeler yaptı. “Hayat İlmihali” isimli bir kitap yazdı. “Temel Şafii Fıkhı Ehyar” kitabını Türkçeye çevirdi.

Hukuk Haberleri

İlhom Bochayev Özbekistan'a iade edilirse iki çocuğu öksüz kalacak
Babaları öldü, anneleri sınır dışı edildi... 5 yetim çocuk Türkiye'de kimsesiz kaldı
Hukuksuzluğu milliyetçilik kılıfıyla meşrulaştırma aymazlığı!
Hukuksuz Bolu beyine soruşturma açıldı!
Necip Hablemitoğlu cinayeti davasında erteleme kararı