6. Üniversiteliler Buluşması Sona Erdi

Özgür -Der Diyarbakır Şubesi Üniversite Gençliği'nin 6.sını düzenlediği program yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Program gençlerin Diyarbakır gezisiyle sona erdi.

Afyon, Kayseri, Isparta, Konya, İstanbul, Adana, Van, Tatvan, Bingöl, Muş, Elazığ, Sivas, Erzurum, Batman, Antalya, Burdur, Şanlıurfa, Mardin, Ankara, Kocaeli, Sakarya, Iğdır ve Bursa gibi illerden gelen üniversiteli gençler, Diyarbakır'daki "Üniversiteliler Buluşuyor 6" programında buluştu.

Çarşamba günü başlayan program bugün genel bir değerlenmenin yapıldığı kahvaltının ardından,  misafir öğrencilerin memleketlerine gitmeleriyle son buldu. Aralarında Gazeteci Yazar Aslan Değirmenci, Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya, Özgür-Diyarbakır Şube Başkanı Murat Koç ve Yönetim Kurulu Üyesi Abdulhakim Beyazyüz, Yazar Adem Özköse, Kameraman Celal Topçu, Yazar Musa Üzer, Şairler Ali Değirmenci ve Mustafa Yılmaz gibi kişiler de fikirleriyle katkıda bulundular. Yoğun bir tempoda konferans, seminer, sinevizyon, belgesel, şiir gecesi gibi etkinliklerin yapıldığı 6 günlük program büyük bir ilgi ile takip edildi. Son olarak gerçekleştirilen çalıştay ve değerlendirme kahvaltısında, öğrenciler bu türden etkinliklerin önemini vurgulayarak, birbirlerinin iletişim bilgilerini aldılar ve görüşmeye devam etme temennisiyle vedalaştılar.

TEBLİĞ ÇALIŞTAYI

07 Mayıs Çarşamba günü başlayan 6. üniversiteliler buluşması 4. gününde “Tebliğ Çalıştayı: Bir Islah ve İrşad Alanı Olarak Üniversiteler” tartışıldı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Diyarbakır İl Müdürlüğünde gerçekleştirilen programda, etkinlik boyunca daha ziyade dinleyici konumunda olan gençler bu kez “Tebliğ Çalıştayı” başlıklı atölye çalışmalarıyla söz sahibi oldular.

İki bölüm olarak gerçekleştirilecak çalıştayın ilk bölümünde öğrenciler “Tebliğ Çalıştayı: Bir Islah ve İrşad Alanı Olarak Üniversiteler”i tartışırken, ikinci bölümde ise çalıştay değerlendirmesi yaptı. Çalıştay sonucunu “Üniversitelerde Islah ve İrşad Modeli” başlığı altında Özgür-Der Genel Sekreteri Musa Üzer ile Özgür-Der Diyarbakır Şube Başkanı Murat Koç değerlendirdi.

Ömer Aslan’ın yönettiği forumda Murat Koç ve Musa Üzer, programın akışı hakkında bilgi verdikten sonra genel olarak üniversitelerin durumuyla ilgi konuşma yaptılar. Ünivertilerin önemli bir imkan olduğunun altı çizilerek, 12 Eylül ve 28 Şubat dönemi hakkında kısaca bilgi verildi ve şimdiki durumun önceki yıllara göre önemli olanaklar sağladığı ifade edildi.

Çalıştayın ilk bölümünde, farklı illerdeki öğrenci temsilcileri, kendi bölgelerindeki çalışmalar hakkında bilgi verdi.

ÖĞRENCİLER TECRÜBELERİNİ PAYLAŞTI

Genel olarak öğrenciler, tebliğin öneminin altını çizdiler. Bunun peygamberlerin önemli misyonu ve kendilerine de yüklenen ağır bir sorumluluk olduğunu belittiler. Üniversitelerde, basın açıklamaları, seminerler, paneller, forumlar, kermesler gibi etkinlikler yaptıklarını; gerek üniversitelerde gerekse de ev sohbetlerinde tefsir dersleri, usuli, kitap, dergi çalışmaları gibi faaliyetlerde bulunduklarını kaydettiler. Birebir tebliği yürütmenin, ilgilenilen öğrencileri farklı çalışmalarla etkilemenin önemi üzerinde durdular.   

ORTAK İŞ YAPMA

Çalıştay verilen yemek ve namaz molasının ardından kaldığı yerden devam etti. Öğrenciler, okullarındaki çalışmaları hakkında bilgi vermeye ve karşılaştıkları problemleri dile getirmeye devam ettiler.

Van’dan bir öğrenci temsilcisinin çalışma yaparken, ortak organizasyonlarda bazı sıkıntılarla karşılaştıklarını ve bir kurumla iş yaparken diğer bir kurumun tepkisini çektiklerini; bu konuda neler yapılabileceği noktasında oturum yöneticilerinden bilgi ve tecrübe talep etti.

Söz alan Musa Üzer, bu türden sıkıntıların yaşanmasının normal olduğunu; selefi gruplarla iş  yapılırken ondan rahatsızlık duyan diğer bir çevrenin buna tepki gösterebildiğini; ya da AK Parti gençliğiyle iş yapılırken yine farklı bir çevrenin buna tepki gösterebildiğini; bütün bunların mahalle arasında yaşanmasının normal olduğunu vurguladı. Üzer, dayatma olmadığı sürece her çevreden öğrencilerle ortak işler yapılabileceğini sözlerine ekledi.

GENEL DEĞERLENDİRME VE TAVSİYELER

Öğrenci temsilcilerinin konuşmalarının ardından ikinci bölüme geçildi. Öğrencilerin dile getirdiği görüşlerin değerlendirildiği ikinci bölümde ilk sözü Musa Üzer aldı. Üzer, genel bir değerlendirme yaptıktan sonra öğrencilere bazı tavsiyelerde bulundu. Ukalalığa, müstekbirliğe, dayatmaya götürmeyen özgüven sahibi olmanın önemi üzerinde durarak, dört yıllık fakülte hayatı boyunca yılda en az bir öğrenci kazanmamız gerektiğini söyledi.

Ardından sözü Murat Koç aldı. Koç da genel bir değerlendirmenin ardından öğrencilerin bireysel eksikliklerinin olduğuna dikkat çekti. Tek başına eski eserlere bağlı kalmanın köreltmeyi beraberinde getirebileceğini, dolayısıyla güncel ve yeni okumaların önemi üzerinde durdu.

Her iki konuşmacı da üniversitelerdeki mecsidlerin temizliğine kadar sahiplenilmesinin gerekliliği üzerinde durdular. Okullarda olmaması durumunda mescitlerin açılmasının talep edilmesi gerektiğini vurguladılar.

DİYARBAKIR GEZİSİYLE BROGRAM SONA ERDİ

6. üniversiteliler buluşması 12 Mayıs Pazartesi günü yapılan kahvaltı ve kapanış değerlendirmesinin ardından, Diyarbakır gezisiyle son buldu.

ISLAH-HABER

Etkinlik-Eylem Haberleri

Akademi Beyoğlu'nda Barbie filmi üzerinden haz, beden ve tüketim ilişkisi söyleşisi
Gazze yürüyüşüne şahit olan vicdanlı Norveçliler gözyaşlarıyla destek oldular!
“Yükselen yeni milliyetçilik”
Bursa'da Gazze Dayanışma Platformu çağrısıyla Gazze için eylem gerçekleştirildi
Peygamber dostu dört güzel insan