Yılmaz Bilgen / Yeni Şafak
Suriye'de 2011 yılında başlayan savaş öncesi 400 bin Türkmen'in yaşadığı Suriye'nin Humus kenti kırsalındaki 6 bölgede 50 binden fazla sivil, açlık tehlikesi ile karşı karşıya. Suriye direnişinin en önemli merkezlerinden olan Humus'ta yaşayan Türkmen topluluğu savaşın başladığı ilk günden beri Esed rejimine karşı ayaklanan direniş güçlerinin yanında yeraldı. Esed'in bitmeyen varil bombaları sonrası yurtlarını terk eden Türkmenlerden bazıları Lübnan'da bulunan kamplarda zorlu koşullar altında yaşam mücadelesi veriyor.
Son Rus saldırılarının başladığı ekim ayından itibaren Humus kırsalındaki Türkmen köy ve kasabalarından Harbe Nefse, Fınlık, Akrabe, Burç Kai, Semalil, Kıffiyn ve Huma'ya 2 aydır tüm giriş ve çıkışlar rejim güçleri tarafından kapatıldı. Bölge doktor, ilaç ve hastane imkanlarından yoksun. Ayrıca köylerdeki gıda stokları tükendi. Açlık ve susuzluğa dayalı hastalıklar başgösterdi. Harbe Nefse Türkmenleri feryat ediyor: “Çok yakında bizim de durumumuz Yermuk ve Madaya'dan farksız olacak.”
'Terk edin' baskısı
Humus kırsalındaki Türkmenler, kendilerini açlığa mahkum eden rejim güçlerinin, “Suriye'yi terk edin, kuşatmayı sona erdirelim” dediğini aktardı. Humuslular ayrıca, rejim askerlerinin “Buraya Şii ve Nusayri nüfusu yerleştireceğiz” dediklerini anlatarak, uygulanan etnik temizliğe dikkat çekti. 5 yıllık savaş sürecinde Esed rejimi kimyasal silah, hava bombardımanları ve şebbihaların kitlesel infazları dışında 'kuşatma yoluyla aç bırakarak öldürme' yöntemini de Suriye halkına karşı savaş stratejisi olarak uyguluyor.