5 Soruda Halep'teki Son Durum

Suriye'de Rusya'nın hava desteğiyle Halep-Azez koridorunu kapatan rejim güçleri direnişçilerin elindeki diğer bölgelere ilerlerken binlerce sivil de Türkiye sınırına kaçıyor. Al Jazeera 5 soruda sınırdaki yeni krizi derledi.

1- Rusya, Esed Güçleri ve Hizbullah İsimli Örgüt Nerelere Saldırıyor?

Salı günü Halep’in kuzey kırsalındaki Duveyr Zeytun, Tel Cibbin ve Hardet Til kasabalarını ele geçiren Esed rejimi, Rusya’nın hava desteğiyle ilerlemesini sürdürdü. Rusya sadece pazartesi ve salı günü bu bölgelere toplam 270 hava saldırısı düzenledi. Ardından rejim direnişçilerin Nubbul ve Zehra beldelerindeki kuşatmasını kırdı. Bu kuşatmanın delinmesiyle Halep’in kent merkezi, Halep kuzey kırsalından kopmuş oldu. Bir yandan Halep’in merkezindeki bölgeler Türkiye’den gelen ikmâl yollarından en önemlisini kaybetmiş oldu. Şu anda direnişçilerin Türkiye'yle bağlantısı sâdece 3 kilometre genişliğinde. Bu bölgede de çatışmalar sürüyor.

2- Halep-Türkiye Koridorunun Kapanması Ne Anlama Geliyor?

Halep ile bağlantısı kesilen Azez koridoru, direnişçilerin can damarı. Türkiye'den tüm yardımlar bu koridordan geçiyor. Bu koridorun kaybedilmesi demek Halep'in kırsalındaki direnişçilerin bundan böyle tamamen İdlib tarafındaki direniş bölgesine bağımlı hâle gelmesi demek. Ancak bu bölge de Halep'e uzak olduğundan askerî, tıbbî ve sivil yardımların Halep'e ulaştırılmasının zaman alacağı anlamına geliyor. Bu durum Rusya'nın T-90 tankları ve TOS-1 Buratino füze fırlatıcılarıyla donattığı rejim güçlerine karşı direnişçileri stratejik olarak tamamen savumasız hâle getirebilir. Rejimin İdlib'e doğru ilerlemesi söz konusu. Halep'in İdlib'deki direnişçilerle de bağlantısı kesilirse, kentteki 300 bin kişi kuşatma altında kalacak.

3- Siviller Nerelere Kaçıyor?

Rejimin Nubbul ve Zehra beldelerindeki kuşatmayı kırıp, Marastu’l-Han köyünü alması üzerine, bu bölgeden ve Azez tarafından Türkiye'ye kaçanlar var. Halep Yerel Koordinasyon Komitesi üyesi Ammar Nasar, Rusya’ya ait jetlerin pazartesiden beri Halep'in kuzeyinde yer alan Anadan, Hreytan, Beyanun ve Hayan beldelerini yoğun şekilde bombalaması sonucu 2 bin ailenin yerinden olduğunu söylüyor. Göç edenlerin bir kısmı Suriye'nin Türkiye sınırına yakın bölgeler ile Halep'in batı kesimlerindeki güvenli gördükleri yerlere gidiyor.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, bir hafta içinde Kuzey Lazkiye'de Yamadi Kampı'ndaki 10 bin kişinin Türkiye'ye kaçmak durumda kaldığını ve Türkiye'nin bu kişileri kabûl ettiğini söyledi. Davutoğlu ayrıca Halep'teki saldırılar nedeniyle 10 bin Suriyelinin Türkiye sınırında beklediğini belirtip, “Halep'in kuzeyindeki kamplarda bulunan 60-70 bin kişi Türkiye'ye doğru hareket ediyor.” dedi. Suriyelilerin güvenli görüp kaçtıkları yerlerden biri de Halep'in kuzeyinde bulunan Azez ilçesindeki Esselame Sınır Kapısı oldu. Burası Türkiye'nin güneydoğusunda yer alan Kilis'teki Öncüpınar Sınır Kapısı'nın karşısı.

4- PYD Ne Yapıyor?

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne göre PKK'nın Suriye kolu PYD'ye bağlı YPG güçleri de direnişçilere kuzeybatıdan baskı yapıyor. YPG, Nubbul ve Zehra köyleri civarındaki iki köyü direnişçilerden aldı. Ancak sahadaki bu gelişmelere rağmen PYD, rejimle ittifak yapmadığı iddiasında.

5- Türkiye Ne Diyor?

Ekvador'da konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, askıya alınan Cenevre görüşmelerini de hatırlatarak Suriye'den yeni mülteci akınına dikkat çekti. Erdoğan özellikle IŞİD’i vurduğu idiasıyla direnişçilere saldıran Rusya'ya karşı sessizliği eleştirirdi, Batı'ya “Cenevre'de görüşmeler devam ederken, Suriye halkına yönelik hava bombardımanları ve saldırılar da devam ediyordu. Son olarak Halep'e yönelik saldırılar neticesinde binlerce sivil Türkiye'ye doğru harekete geçti. Avrupalı dostlarımız bizden mülteci akınını durdurmamızı istiyor. Suriye'de bunlar yaşanırken, soruyorum ben; bu akın nasıl durdurulacak?”sorusunu yöneltti.

Başbakan Davutoğlu ise Londra'da yaptığı açıklamada, “Doğrusu Rusya ve ABD arasındaki görüşmelerden bir şey beklememe yanında bizi daha fazla kaygılandırıyor. Rusya her görüşme sonrasında daha fazla saldırıyor. Milyonlarca Suriyeliyi misafir ediyorsak bunun açıklamasını beklemek bizim hakkımız.” diye konuştu.

Kaynak: Al Jazeera

Suriye Haberleri

Fransız gazeteci, işgal askerleri tarafından yaşadığı işkenceyi anlattı!
Suriye’de Lira piyasalarda toparlanırken düşen gıda fiyatları baskıyı hafifletiyor
Suriye'de yönetim, pasaport işlemlerinin 12 Ocak'ta yeniden başlatılacağını açıkladı
Beşşar Esed ve suç ortaklarının yargılanması için UCM’ye çağrı
BM: 125 binden fazla Suriyeli mülteci ülkesine döndü