5 Milyon İşsiz Var, Çalışacak İnsan Yok

Küresel finansal krizden bu yana her beş kişiden birinin hâlen işsiz olduğu İspanya'da, işverenler de açık pozisyonları doldurmakta güçlük çekiyor.

2008 yılındaki küresel finansal kriz sonrası belini tam anlamıyla doğrultamayan İspanya'da işsiz sayısı 5 milyona yaklaşmış olmasına rağmen firmalar çalışan bulmakta da zorlanıyor.

Bloomberg HT'nin haberine göre, İspanya ve Latin Amerika'da faaliyet gösteren insan kaynakları firması Ackermann Beaumont ortaklarından Ismael Pimentel, Bloomberg'e yaptığı açıklamada iki aydır çalışacak insan aradıklarını, İspanya'dan yalnızca bir kişi bulduklarını söyledi. Pimentel, diğer açık pozisyonlar için Arjantin'e bakacaklarını ifade etti.

39 ülkede faaliyet gösteren insan kaynakları şirketi Randstad'ın Araştırma Müdürü, "İşsizlik oranı çok yüksek. İşsizlerin, işverenlerin istediği niteliklere sahip olmaması istihdam piyasasındaki gerilimi artırıyor" dedi.

Randstad tahminlerine göre işsizlik oranının yüzde 20,4 olduğu İspanya'da, doldurulamayan boş pozisyon sayısı 2020'ye kadar 2 milyon olacak.

NİTELİKLİ İŞÇİ KITLIĞI VAR

20 Aralık 2015'teki genel seçimler sonrası hükümet kuramayan, bu nedenle 26 Haziran'da bir kez daha seçime giden İspanya'da, kimin iktidar olacağı ile ilgili belirsizlik devam ediyor. Yeni gelecek başbakanı ise işsizlik artışı ve çalışacak insan kaynağı bulunamayışı paradoksu bekliyor.

Geçici hükümete başbakanlık eden Mariano Rajoy'un muhafazakâr partisi, son seçimden de birinci çıksa da hükümeti tek başına kurabilecek çoğunluğa ulaşamadı. Göreve ilk olarak 2011'de başlayan Rajoy, seçim kampanyası boyunca bir yılda yarım milyon istihdam yaratacağı sözü vermişti. Ancak bu sözler arasında ekonomiyi güçlendirmek için nitelikli eleman yetiştirmeye dair projeler yok. İspanyol liderin rakiplerine göre ise Rajoy'un politikası ücretli aşağı çekerek düşük gelirli ve niteliksiz iş imkânları yaratıyor.

Başkent Madrid'deki IESE Business School profesörlerinden Sandalio Gomez'e göre "nitelikli işçi kıtlığı", giderek yaşlanan İspanya'da üretimi durduruyor, yatırımları geciktiriyor ve emeklilik sistemine zarar veriyor.

EĞİTİM YASASI YEDİ DEFA DEĞİŞTİ

Eğitim sistemine de değinen Gomez, ülkede eğitim ve iş hayatının birbiriyle kesişmeyen alternatif dünyalar olduğunu söyledi. ABD'de eğitim sisteminin iş bulmaya yönelik olduğunu belirten Gomez, "Aynı durum İspanya için geçerli değil" dedi.

Eğitim yasası 1978'den bu yana yedi kez değişen İspanya’da okulu lise seviyesinde bırakma oranı Avrupa ortalamasının iki katı. Ülkede Katalan gibi bölgesel dillerde eğitim verilmesi ya da dini eğitim müfredatı gibi tartışmalar daha temel problemlerin önüne geçiyor. Başbakan Rajoy, partiler arası bir inisiyatifin kurulmasını ve eğitim sorunlarının masaya yatırılmasını istiyor. Okullardaki teknoloji eğitimlerine öncelik vermek ve İngilizce eğitimini desteklemek Rajoy'un Halk Partisi'nin seçim kampanyasının öncelik verdiği konular arasındaydı.

  

Dünya Haberleri

Sırbistan'daki hükümet karşıtı öğrenci gösterisine on binlerce kişi destek verdi
Telaviv’de ateşkes ve esir takası talebiyle gösteriler düzenlendi
Papa, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını "büyük zalimlik" olarak nitelendirdi
ABD Kızıldeniz'de yanlışlıkla kendi savaş uçağını düşürdü
Almanya'da Noel pazarına araçla yapılan saldırıda ölü sayısı 5'e yükseldi