4,5 Dakikada Kurulan Şipşak Afet Çadırı İcat Etti

Afet ve yoğun mülteci durumunda pratik bir şekilde kurulabilen şipşak afet çadırı icat edildi.

EYÜP TOGAN / HAKSÖZ-HABER

Kerem Yılmaz’ın İngiltere'de üniversite bitirme projesi olarak 10 dakikanın altında kurulabilen 16m2 afet çadırı projesi görücüye çıktı. Çadırın tek kişilik versiyonu 4,5 dakikada kurulabiliyor. Çadır, aynı şekilde bozulup bir çantaya sığacak şekilde yeni kullanımlar veya taşınma amaçlı kullanılabiliyor. Çadırın üstündeki solar paneller çadırın bütün enerji ihtiyacını karşılıyor. Çadırın uzun sürekli kullanımları için içinde alüminyum bölmeli, yanmaz kumaş ile fırın ve ısıtıcı monte edilebiliyor.

"Şipşak Afet Çadırlarının" mucidi Kerem Yılmaz, "Kalıcı konuta geçene kadar afet çadırları prefabrik yapılara alternatif olarak da kullanıma sokulabilir" dedi. Yılmaz, Suriyeli mülteciler başta olmak üzere dünyada afet altındaki insanların emrine amade bir icat gerçekleştirdiğini dile getiriyor.

Kerem Yılmaz, İngiltere'nin sahil kenti Brighton'da 11 yıl boyunca belediye otobüs şoförlüğü yaparken, 5 sene önce Türkiye'den mezun bir eşle hayatını birleştirdi ve hayatı değişti. Marmara Üniversitesi İdari Bölümler mezunu eşi, Kerem'i 40 yaşında lisans eğitimini tamamlaması için Sussex Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümüne gitmesi ve bitirmesi için teşvik etti. Kerem Yılmaz, "Eşim gönlümde yatan aslanı biliyordu, onun ısrarıyla, kendimi geç yaşta okula verdim, rüyam gerçek oldu" şeklinde konuşuyor.

22 yıldır İngiltere'de yaşayan Kerem Yılmaz, Düzce'de doğmuş. İngiltere'den tatil için bulunduğu günlerde Düzce depremini Akçakoca'da yakından yaşamış ve travmasını yıllarca üzerinden atamamış.

"Şipşak afet çadırı" fikri nasıl doğdu sorusunu, "Üniversitenin tasarım bölümüne ilk kaydolduğum yıl, afet çadırı fikri rüyalarıma giriyordu" şeklinde cevaplıyor, Kerem. Ancak, asıl fikrin Van depremi sırasında, afetzedeleri çadırlara yerleştirme konusunda yaşanan sorunları görünce oluştuğunu söylüyor.

İş ve ev hayatında becerikli biri olduğunu, şemsiyenin açılıp kapanma mantığını kullanarak, birkaç dakikada kurulacak 16 metrekarelik altıgen çadırın ilk örneğini kurduğunu anlatıyor. Altıgen çadırın, 8 kişiyi barındıracağını söylerken, afet durumlarında, içerden bir perde çekilerek iki ayrı ve hatta kısa süreli daha fazla ailenin aynı anda barınma ihtiyacı karşılanabiliyor.

Çadırın en tepesinde alarm ve navigasyon sistemi ile havadan takibi mümkün olduğu gibi, çadırın üstüne hazır yerleştirilen solar paneller, çadırın enerji ihtiyacını karşılıyor. Güneş panelleri (solar) sayesinde aydınlatma ve hatta telefonu şarj etme bile mümkün. Mevsim ve konaklama sürelerine göre değişik brandalardan türleri üretilebiliyor. Pamuklu çadır bezini hafif ve sağlıklı olması açısından tercih ettiğini söyleyen Kerem Yılmaz, Gore-tex türü bezlerle, (içerdeki teri buharını geçiren, nem ve soğuğu geçirmeyen) çadır ortamının çok daha yaşanabilir hale gelebileceğine işaret ediyor.

Okul bitirme töreninde, Sussex Üniversitesi tarafından ödüllendirilen Kerem Yılmaz, bugünlerde zamanla yarışıyor. Zira Sussex Üniversitesi projeye fon vererek piyasa bulmasına yardımcı olacak. Sussex Üniversitesi Tasarım Bölünü Öğretim görevlisi ve proje danışmanı Mark Jenkins, Kerem'in projesini Temmuz Ayında İngiltere'nin en başarılı tasarımları fuarına (Islıngton, Business Design Fair) önermeyi düşündüklerini söylerken, Kerem, “Okula başladığında böyle bir ilerleme beklemiyorduk. Okuldan verileni en iyi alan öğrencilerimizden biri oldu. Afet çadır projesinin hayata geçmesi için gecikmeden, bitirici adımların taşarım haklarının da korunması açısından şart." şeklinde konuştu.

"Şipşak Afet Çadırı" projesine, özel sektörden de talepler gelmeye başladığını belirten Kerem Yılmaz, Türkiye'den de Suriyeli mülteciler başta olmak üzere bu tür çadırlara gerek olduğunu düşündüğünü belirtirken, konuya ilgi duyan yetkililer ve kurumlarla temasa geçmek ve sonuç almak istediğini belirtti.

Haber Haberleri

Suriye yeni bir hikayeye başlarken bize düşen sorumlulukların farkında olmalıyız!
Sistematik bir katliamı "Bahane" olarak görme hezeyanı
Türkiye’deki Suriyeli muhacirler Halep’e dönmeye başladı
Şeyho Duman vefat etti
BM temsilcisine Hamas protestosu