3+3 Zammı Memur Sendikalarını İsyan Ettirdi

Hükümet memurlara bu yıl için yüzde 3+3 zam önerince memur sendikaları isyan etti: Dağ fare bile doğurmadı. 81 ilde alandayız.

Geçen yılı 8.5 büyüme ile kapatan Türkiye’de hükümet, 2.6 milyon memura bu yıl için 3+3, gelecek yıl için ise yüzde 2+3 zam önerdi. Teklifi reddeceklerini söyleyen Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, “Bu teklif yok hükmündedir, dağ fare bile doğurmadı. Bu kabul edilebilir bir teklif değil. Biz 2012 için taban ücretlerine 120 lira ve yüzde 16 zam, 2013 için de 80 lira zam artı yüzde 14 istiyoruz” dedi. Gündoğdu, bugün alanlara ineceklerini söyledi.

Büyümeden payımızı istiyoruz

Hükümetten Türkiye’nin gerçek fotoğrafını yansıtan bir teklifle gelmelerini beklediklerini vurgulayan Gündoğdu, şöyle konuştu: “Bu rakamlar uzlaşı habercisi rakamlar değil. Memur- Sen olarak bir değerlendirme yaptık, yarın (bugün) 81 il ve ilçede bu teklifi kabul etmediğimizi söyleyeceğiz. 11 ile 14 arası alanlarda olacağız. Türkiye büyüyor ve bu büyümeden payımızı almak istiyoruz. Memura ayrı, işçiye ayrı muameleyi kabul etmiyoruz. Asgari geçim indirimi belli, geçim standardı belli. Büyüyen Türkiye’nin memura da yansıması gerekiyor. 4C ile ilgili hiçbir teklif yok. Bu insanlar 12 ay evlerine ekmek götürürler ama bu ekmek çok küçük. 2011’de yüzde 8.5 büyümüşüz, enflasyon şu anda yüzde 11’lerde. Bu rakamlara bakarsak bizim teklifimizde bir sorun yok. Onların teklifini yeniden gözden geçirmesini öneriyoruz.”

Müsteşara 720 lira zam, bize...

Gündoğdu, 666 sayılı KHK ile müsteşar maaşına bir gecede 720 TL zam yapıldığını böylece 10 yıl boyunca düşük memur maaşı ile yüksek memur maaşı arasındaki uçurumu kapatma çabasının sona erdiğini vurguladı. Bu makasın yeniden daraltılmasını istediklerini da kaydetti.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk da, teklifin 2 milyon 600 bin kamu çalışanını, 1 milyon 800 bin emekliyi yok saydığını belirterek, “Teklifi reddediyoruz, her kelimesini reddediyoruz. Bütün konfederasyonları 21 mayıstan sonrası bir tarihte ortak iş bırakmaya davet ediyoruz” dedi. KESK Genel Başkanı Lami Özgen ise, teklifin hayal kırıklığı yaratmadığını belirterek, şunları söyledi: “3+3 hükümetin KHK’dan sonra 2012 bütçesinin içinde var olan kamu çalışanlarına öngördüğü ücrettir. O anlamda bu ücret yoksulluk ve sefalet ücretidir. 10 yıldır mevcut hükümet kamu çalışanlarını yüzde 2-3 ile kandırmaya çalışıyor. Bu bir toplu sözleşme teklifi değil.”

Masada Kimler Var

Toplu sözleşme masasında konfederasyon başkanlarının yanı sıra Memur-Sen temsilcisi Hacı Bayram Tonbul, Kültür Sanat-Sen temsilcisi Yavuz Demirkaya, Türk Haber-Sen İsmail Karadavut, Bem-Bir-Sen temsilcisi Mürsel Turbay, Sağlık-Sen temsilcisi Metin Memiş, Eğitim Bir-Sen temsilcisi Ahmet Özer, Türk Büro-Sen temsilcisi Fahrettin Yokuş, Bayındır Memur-Sen temsilcisi Abdulhadi Karasapan, Türk Ulaşım-Sen temsilcisi Nazmi Güzel, Toç-Bir-Sen temsilcisi Günay Kaya, Enerji Bir-Sen temsilcisi Zahit Borak, Diyanet-Sen temsilcisi Mehmet Bayraktutar bulunuyor.

Bakan Çelik Umutlu: Uzlaşırız

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, memur sendikaları ile hükümet arasındaki toplu sözleşme görüşmeleri kapsamında bakanlıktaki yapılan dördüncü oturumun ardından yaptığı açıklamada, Memur-Sen’in teklifini sunduğunu, çarşamba günü diğer konfederasyonların tekliflerini sunacaklarını ifade eden Çelik, “Akabinde Memur-Sen’in teklifi üzerine, çok üyeye sahip olan konfederasyonun teklifi üzerinde bu toplu sözleşme görüşmelerimizi sürdüreceğiz’’ dedi. Bakan Çelik, şöyle devam etti:

“Bugün aynı zamanda kamu işveren heyeti olarak kamu görevlileri sendikaları heyetine teklifimizi sunmuş bulunuyoruz. Teklifimizde 2012-2014 dönemini kapsayan orta vadeli program ve 2012 yılı bütçesinde öngörülen hedefler doğrultusunda, bu hedefleri esas alarak 2012 yılı için 3+3; 2013 yılı içinse 2+3 olarak artış oranlarını belirledik ve kendilerine ilettik.

Ayrıca 11 hizmet kolu var. 11 hizmet koluna ilişkin talepleri de daha önce yoğun bir şekilde değerlendirmiştik. Onları da dikkate alarak bunlara karşı da tekliflerimizi gerek sendika başkanlarına gerekse konfederasyon başkanlarına sunmuş bulunuyoruz. Kamu heyetinin teklifi ve konfederasyonlardan, sendikalardan almış olduğumuz tekliflerin müzakerelerine ise çarşamba günü yoğun bir şekilde başlamış olacağız. Çarşamba-perşembe günü eğer yeterli olmaz ise cuma gününü de ilave ederek üç gün müzakerelerimizi gerçekleştireceğiz ve nihai olarak 21 mayısta biraraya gelerek nihai görüşlerimizi orada ifade etmiş olacağız.’’

Bakan Faruk Çelik, “Bir uzlaşma görüyor musunuz yakın tarihte’’ sorusu üzerine “Uzlaşmayla, noktalanmasını tabii ki arzu ediyoruz. Masada ve bir noktada uzlaşacağımız ümidi içerisindeyim’’ dedi. TARAF 

Haber Haberleri

Suriye yeni bir hikayeye başlarken bize düşen sorumlulukların farkında olmalıyız!
Sistematik bir katliamı "Bahane" olarak görme hezeyanı
Türkiye’deki Suriyeli muhacirler Halep’e dönmeye başladı
Şeyho Duman vefat etti
BM temsilcisine Hamas protestosu