İstanbul’da düzenlenen reyting operasyonuyla ilgili kamuoyuna ilginç ayrıntılar yansıyor. Polis, reyting ölçümünü sağlayan güncel listelerin sızdırıldığını tespit etti. Bilgisayar incelemeleri devam ederken, Selçuk Çobanoğlu’nun 2008-2009 yılında İzmir Adliyesi'nde reyting olayıyla ilgili verdiği ifadesinde “Elimde listeler var. Bunu da Hilmi Berköz’den aldım" dediği öğrenildi. Operasyon çerçevesinde en önemli olgunun denekler değil sistem olduğu bildirildi.
Bugün'ün haberine göre, reyting şaibeleriyle ilgili yapılan operasyonun yankıları devam ederken, gözaltında olan isimlerden Selçuk Çobanoğlu’un 2008-2009 yılında İzmir Adliyesi'nde reyting olayıyla ilgili ifade verdiği belirlendi. Çobanoğlu ifadesinde elinde listeler olduğunu ve bunu da Hilmi Berköz’den aldığını söylemiş. O yıl listelerde bulunan bazı deneklerin alınan ifadelerinde “Selçuk Çobanoğlu bizi aradı ve para karşılığı şu programları izlememizi istedi" dediği kaydedildi.
LİSTELER ELDEN ELE DOLAŞIYOR
Operasyon kapsamında incelemeler yapılan AGB bilgisayarlarının yeterince güvenli olmadığı iddia edildi. Denek listelerinin bulunduğu bilgisayarların paylaşım olanaklarının olduğu ve yeterince güvenli bir şekilde güvenlik muhafazasının yapılmadığı ileri sürüldü. Olayla ilgili yapılan incelemelerde ellerde dolaştığı iddia edilen denek listelerine de ulaşıldı. Listelerin hala güncel olduğu ifade edildi.
Reyting ölçüm işlerinin yapıldığı 2 bin 500 kişilik denek listelerinin sadece bin 700’ünün aktif olarak kullanıldığı belirtildi. Bu kişiler arasında reyting sıralamasında sadece 30 kişinin bir programı izlemesi o programı birinciliğe çıkartıyor böylelikle 3 milyar TL’lik reklam pastasının çoğu elde edilebiliyor.
Reyting ölçüm işlemlerini yapan AGB ile ilgili önemli bir iddia daha ortaya atıldı. Buna göre başka bir programı izleyen deneklerin cihazları bozuk iddiasıyla kapatılıyor. Böylelikle farklı programı izleyen o denek ölçüm işlemine tabi tutulmuyor. Bu da izlenen diğer programlara yarıyor.
Reyting ölçümü için yapılan izlenme oranlarının bir dakika olması gerekiyor. Bir dakikayı bulmayan izleme süreleri o programlara yansıtılmıyor. Diğer bir iddia da burada ortaya çıkıyor. Bir dakikanın altında olan izlenme oranlarının bir havuzda biriktirildiği bunun istenilen programlara aktarıldığı iddia ediliyor.
REKLAM SIRASINDA REYTİNG YÜKSELİYOR
Reyting inceleme işlemlerinde program belli bir seviyede izlenirken program bitişinde ve reklam sırasında reytingin düşmesi gerekirken oranlar yükseliyor. Yüksek oranlar reklamların ne kadar izlendiğini belirtip böylelikle reklam pastasından haksız bir şekilde yararlanılıyor.