30 Bina ve 8 Parsel Arazinin Maddi Değeri 0 TL İmiş!

Şehir Üniversitesi’nin mal varlıklarına tedbir koyduran Halkbank, bunu hazırlattığı bir ekspertiz raporuna dayanarak yaptı. Raporda 8 parsel arazi ve üzerindeki 30 binanın maddi değerinin olmadığı yazıldı.

Haber: Cihat Arpacık / Independent

Halkbank'ın tüm mal varlığına tedbir koydurduğu İstanbul Şehir Üniversitesi, zor günler geçiriyor.

Banka hesaplarındaki paraya erişemeyen üniversite, temel giderlerini karşılayamaz duruma geldi.

Halkbankası'nın, Şehir Üniversitesi tarafından ipotek gösterilen Dragos arazisi ile ilgili ekspertiz raporu

Dün üniversitede bir açıklama yapan İstanbul Şehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Ömer Dinçer, bu konudaki isyanını şöyle dile getirmişti:

Ya bize hukuki haklarımızı kullanmak için izin verin, sorunlarımızı beraberce çözelim, çünkü borçlarımızı ödeyecek kapasiteye geldik, yahut da öğrencilerimizi, öğretim üyelerimizi, üniversitemizin manevi şahsiyetini mağdur etmeyin, itibarını zedelemeyin gelip alın.

Banka raporu: Arazi ve binaların maddi değeri yok

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı dönemindeki müsteşarlığınının ardından Milli Eğitim ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yapan Dinçer'in yaşatmaya çalıştığı üniversite ile ilgili Halkbank'ın hazırlattığı ekspertiz raporuna, Independent Türkçe ulaştı.

Şehir Üniversitesi ile Halkbank arasındaki krize ilişkin raporda, banka, eğitim yuvasının tüm mal varlıklarını sıfır olarak gösteriyor.

"Maddi değeri yok" denilen 8 parsel arazinin 7 parseli üzerinde herhangi bir dava yok. Ancak, Halkbank'ın raporunda, bu arazinin tamamının ve inşa edilen 1 öğrenci merkezi, yurt binası, 7 fakülte, laboratuvar, konferans, rektörlük, 2 kütüphane, 3 depo, mescit binaları ve bunların dışında kalan 9 bina ile müze, mezunlar evi, ısı ve enerji merkezinin maddi değeri "0 TL" olarak gösterildi.

Bankaya göre, Danıştay'ın tahsisini iptal ettiği 1 parsel arazi, diğer 7 parselin mütemmim cüzü. Üniversite ise bankanın iddialarını reddediyor.

Banka, bu rapora dayanarak kredi teminatının riske girdiği gerekçesiyle üniversitenin kredi limitini sıfırlama ihtimalini öne sürdü. Üniversite bu kez Tuzla’daki arazisini bankaya ipotek olarak gösterdi.

Tuzla’daki arazinin alacağı karşılamadığını savunan Halkbanka, üniversiteye açtığı kredileri sıfırladı ve tüm alacağını faiziyle birlikte geri istedi.

Yapılandırma toplantısından 1 gün sonra haciz getirildi

9 Ekim 2019’da üniversite ile banka yetkilileri bir araya gelerek kredi yapılandırma toplantısı gerçekleştirdi.

Toplantıda bulunan banka yetkilileri, üniversiteden aldıkları ödeme tablosunu Halkbank Yönetim Kurulu’na götüreceklerini söyleyerek toplantıdan ayrıldı.

Bu toplantıdan sadece 1 gün sonra İstanbul 18. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne başvuran banka, ihtiyati haciz kararı aldırarak üniversitenin tam mal varlığına tedbir koydurdu.

“Satılamaz” denilen arazinin icra yoluyla satışı istendi

Bankanın, ekspertiz raporuyla “satılamaz” ve “maddi değeri yok” dediği Dragos’taki arazi için de Anadolu 10. İcra Müdürlüğü’ne başvurarak satışını talep ettiği ortaya çıktı.

Üniversite, Dragos’taki 8 taşınmazın toplam değerinin 1 milyar 761 milyon 902 bin 250 TL olduğunu, davaya konu 1 parsel arazi hariç değerin ise 516 milyon 616 bin 36 lira olduğunu belirterek bu tutarların banka alacağının çok üzerinde olduğunu kaydediyor.

Üniversite, ipotek edilen Tuzla’daki diğer taşınmazların değerinin ise 42 milyon 150 bin TL olduğunu ifade ediyor.

Üniversite: Rapor suç içeriyor

Üniversite avukatları, banka ile arasında görülen davada bahse konu ekspertiz raporunun, mahkemeyi yanıltmak ve üniversiteye maddi zarar vermek için kasıtlı hazırlandığını öne sürdü.

Avukatlar, raporu hazırlayanlar hakkında “Görevi kötüye kullanma” ve “Adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” iddiasıyla suç duyurusunda bulunulmasını talep etti.

Davayı TMMOB açtı, son hamle Halkbankası’ndan geldi

Şehir Üniversitesi ile Halkbank karşı karşıya getiren süreç, üniversitenin, 2016'da 300 milyon lira yatırım kredisi kullanmak istemesiyle başladı.

Bu kredi karşılığında, üniversitenin Dragos'ta bulunan 8 parsel arazisi ipotek gösterildi. Banka, ipoteği kabul ederek üniversiteye kredi limiti açtı.

Bu işlemlerin ardından Türkiye Mimar ve Mühendisler Odaları Birliği (TMMOB), Danıştay'a dava açarak Şehir Üniversitesi'ne devredilen Dragos'taki 1 parsel arazinin devrinin iptalini talep etti.

Danıştay 13. Dairesi, 27 Eylül 2018'de TMMOB'un talebini uygun bularak tahsisi iptal etti.

Tahsisinin iptali istenen arazi, üniversitenin bankaya ipotek gösterdiği 8 parsel araziden biriydi.

Üniversite ise Danıştay 13. Dairesi'nin bu kararını temyize götürdü.

Üniversite ile Halkbanka arasında, İstanbul 18. Asliye Ticaret Mahkemesi'nde görülen davada, mahkeme, İstanbul Şehir Üniversitesi'nin banka hesapları üzerindeki haczin kaldırılma talebini ret etti.

Gündem Haberleri

Vicdan sahibi aktivist Netanyahu’nun heykelini parçaladı
İşgalci İsrail'den Türkiye raporu: Türkiye ile savaşa hazırlıklı olmalıyız
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hiçbir Suriyeliyi zorla göndermeyeceğiz
Ankara'da başıboş köpekler 13 yaşındaki çocuğa saldırdı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, IKBY Başbakanı Barzani'yi kabul etti