3 Çocuğa Özel Teşvikler Geliyor

Bakanlar Şahin ile Ergün, Başbakan’ın “3 çocuk yapın” çağrısının sosyal politikaya dönüşeceğini söyledi.

Haber: Perihan Çakıroğlu - Bugün Gazetesi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, çocuklu kadının iş hayatındaki durumu hakkında önemli açıklamalar yaptı.

İki bakanla görüşüp Başbakan Tayyip Erdoğan’ın neredeyse her konuşmasında ısrarla “Ailelerden üç çocuk istiyorum” talebinin perde arkasını öğrenme fırsatını yakaladık.

Bakanlar Nihat Ergün ile Fatma Şahin, önce kadın istihdamından başladılar, sonra da 3 çocuk meselesine geldiler.

Asıl hedefte 1- 2 çocukla yetinen yüksek tahsil yapmış ve varlıklı anne babaların bulunduğunu belirten Ergün ile Şahin, Başbakan’ın 3 çocuk çağrısının ileride sosyal politikalara dönüşeceğini söyledi.

İki bakan 3 çocuk yapanlara çoközel teşviklerin ve uygulamaların getirileceğini işaretini verdiler.

Gelişmiş ülkelere bakılıyor

İki bakanın verdiği bilgiye göre, ailelerin 3 çocuk sahibi olması için anne ile çocuklara çok özel teşvikler hazırlanıyor.

Bugünkü uygulamada çocuklar için ayda verilen 100- 200’er liradan daha gerçekçi maliyetler çıkarılarak yeniden düzenlenecek.

Örneğin, 0-3 yaş arasındaki bebeklere ‘mama’ ve ‘kağıt bez’ desteğinin verilmesi gündemde. Gelişmiş ülkelerdeki tüm uygulamalar araştırılıyor.

İncelemeleri Maliye, Çalışma ve Sosyal Güvenlik ile Aile ve Sosyal Politikalar bakanlıkları koordineli biçimde yapılıyor. Bakan Ergün ile Şahin’in gündeminde ilk etapta kadın istihdamının artırılması var.

Buna paralel olarak çalışan kadının 3 çocuk doğurmak için hem ailede hem de çalıştığı kuruluşta elinin rahat olması gerekiyor.

Sendikalardan da destek alınacak

Nihat Ergün, sanayide çalışan kadınlar için 150 organize sanayi bölgesinde (OSB) 0-6 yaş çocuklara kreş açılmasının kriter haline getirildiğini, hedeflerinde annelerin bu kreşlere herhangi bir ücret ödememesi olduğunu söyledi.

Bakan Ergün ayrıca, büyük holdingler başta olmak üzere sanayi kuruluşlarının da hem anneye hem de çocuklarına kreş yanında özel destekler sağlanması için ilgili kanunda değişiklik yapacaklarını hatırlattı.

Başbakan neden 3 çocuk istiyor?

Bilindiği gibi Erdoğan’ın “3 çocuk” ısrarında, Türkiye’deki nüfus hızının gider ek düşmesi etkili oluyor. Şu anda, dünyanın en genç nüfusa sahip ülkelerinden olan Türkiye, bu demografik fırsat penceresini 2020-2030’lara kadar değerlendirebilecek. Ancak, yapılan çalışmalara göre Türkiye’nin şu anda 75 milyon civarında olan nüfusu 2030’lardan sonra hızla yaşlanacak.

Bunu değiştirmek için de var olan çoğalma katsayısının 2.1 olması gerekiyor. Yani her insan 2’nin üzerinde çocuk yapmalı ki genç nüfusu koruyabilelim.

DÖNÜM NOKTASINDAYIZ

Bakan Fatma Şahin, yeni uygulamalarla bir dönüm noktasında olduklarını söylüyor. Avrupa ülkelerinde çalışan kadınlarda yüzde 40’lara ulaşan “esnek çalışma” sisteminin tüm güvenceleriyle Türkiye’de de uygulanması için çalıştıklarını kaydederken, şu anda doğum öncesi 8, doğum sonrası da 8 hafta olan izin süresini, doğum sonrasında işverene yük getirmeden 16 haftaya çıkarmayı planladıklarını belirtti ve “Çocuklarla ilgili araştırmalarımızda özellikle 0-3 yaş arasında çok ciddi destekler verildiğini gördük.

ABD’de sadece devlet değil, özel sektör de devrede. AB ülkelerinde ise adalet ve hukukun üstünlüğü kurallarıyla anne ve çocuk destekleniyor. Biz kendi modelimizi oluşturacağız” diye konuştu.

DOĞUM İZNİ 16 HAFTA

İşte verilecek destekler:

*Anneye doğum sonrası 16 haftalık izin.

* 0-3 yaş bebeklere mama ve bez katkısı.

* Anneye güvenceli esnek çalışma sistemi.

* OSB’lerde ücretsiz kreş.

* Çocuk parasında aylık nakit artış

 

Haber Haberleri

Mehmet Görmez’den Riyad’daki festival görüntülerine tepki: İslam'ın değerlerine saldırı
Bağdat'taki rehabilitasyon merkezinde 5 bine yakın uyuşturucu bağımlısı tedavi görüyor
Gazze'de 6 ay bombardıman altında yaşayan Salhiya: Bir ayağımız ahirette, bir ayağımız dünyadaydı
Sokak röportajı saçmalığına ne zaman son verilecek?
Özgür Özel hakkındaki "Cumhurbaşkanına hakaret" ve "iftira" soruşturmasında ''yetkisizlik'' kararı