28 Şubatın 15. Yılında 28 Şubat Sürgünleri

28 Şubat'ın 15. yıl dönümünde Gülşen Demirkol Özer'in '8 Şubat Sürgünleri Kitabı.

Başörtüsünün Sınırlar Aşan Yolculuğu Ve Tanıklıklar

Bugün 28 Şubat Darbesinin 15. Yılı!

Darbenin 15. yılında darbe tartışılmaya devam edilirken tanıklarda yaşananlarla ilgili aktarımlarını sürdürüyor. 28 Şubat darbesinin en görünür baskılarından biri olan Başörtüsü Yasağı’na muhatap olanların yaşadıkları en önemli bir durumda evlerini yurtlarını terk etmek zorunda kalmalarıydı. Bosna, Kanada, Malzeya, Suriye, Mısır… onlarca ülkeye başlayan bu zorunlu göçün mağdurları ile ilgili çalışmalar maalesef hala yeterli düzeyde değil. Araştırmacı yazar Gülşen Demirkol Özer bu zorunlu göçü yaşayanların dilinden tarihe 28 Şubat Sürgünleri adlı çalışması ile not düştü.

Gülşen Demirkol Özer çalışmasının amacını şu şekilde özetlemiş:

“Bu kitap, inançları dışında azığı olmayan başörtülülerin kendi kelimeleri ile serüvenlerini anlatmaktadır. Resmi tarih ne yazarsa yazsın gerçek, bu insanların kurduğu cümlelerde saklıdır”

Ne Dediler:

Yıldız Ramazanoğlu/Yazar

Başörtüsü yasağı yüzünden dünyanın dört bir yanına dağılan genç kızların hikâyelerini anlatan 28 Şubat Sürgünleri Ekin yayınlarından çıktı. Okurken on yıllardır tanık olduğumuz olaylar ve verilen mücadele bir film şeridi gibi geçiyor gözlerimizin önünden” diyordunuz bir yazınızda. 28 Şubat Sürgünleri hakkında neler söylersiniz?

“Bu eşsiz tecrübenin yazılması gerektiğini bunu da en iyi onun yapacağını söylediğimde hatta neredeyse baskı yaptığımda üç çocuk annesi olmak üzereydi başörtüsü eylemlerinin sosyolog genç kızı sevgili Gülşen Demirkol. Bütün bu zor ve meşakkatli günlerinde fedakârlıkla çalışmayı tamamladı. 

Uçaktan inip de başka ülkelerin karasına ayak basan kızların deneyimleri günümüzün yersiz yurtsuzluğuyla örtüşen birşey. Dünya insanların doğduğu yerde kesintisiz yaşayıp öldüğü zamanları geride bıraktı. Fakat bu gidiş, Jön Türk erkeklerin gidişi gibi Batılı değerlerin Türkiye'ye taşıyıcılığını yapmak gibi biraz ast üst hiyerarşisi içindeki gidişten çok farklı. Bu kez İslamın vaadettiklerinin, iddialarının, özgüvenli kurucu özneleri olarak gittiler ve bu çok heyecan verici.

Bu çalışma bir ilk olarak çok önemli. Fakat asla tek olarak kalmamalı. Bu sürgün denilen ama hayırlara vesile olan gidiş, dönüşleriyle sonuçlarıyla, yolaçtığı her şeyle birlikte incelikle analiz edilmeli. Üzerine yan okumalarla birlikte çok yazılıp fikir üretilecek bir alan. Gülşen'i yürekten kutluyorum, ellerine sağlık”  

  Nehir Aydın Gökduman/Yazar

 “Gülşen Özer'in 28 Şubat Sürgünleri, bir döneme tanıklık eden kapsamlı bir çalışma. Kitapta başörtüsü sorunsalı nedeniyle, dünyanın dört bir yanına dağılmak zorunda bırakılmış genç kardeşlerimizin durumları röportaj şeklinde hikâye edilmiş. Kitap; içinde geçen birçok röportajla şüphesiz, tarihe tanıklık etmede ve bir garabeti şahane olarak nitelendirebileceğimiz başörtüsü yasağını gelecek kuşaklara aktarmada büyük bir işlevselliği üstlenmiş görünüyor. 

Kitabı okurken yurtdışı eğitim alternatifinin sanıldığı gibi kolay olmadığını fark ediyor, genç yaşta ailesinden kopup uzaklara gitmek durumunda bırakılan bu çocukların kalplerindeki özlem ve acıları yüreğinizde hissediyorsunuz.

28 Şubat Sürgünleri, hâlâ ısrarla bu ülkede başörtüsü yasağı mı var, ironisiyle tüm bu gerçeklikleri görmezden gelmek için adeta başını deve kuşu misali kuma gömen çevrelerin argümanlarını bir kez daha çürütüyor. Türkiye'de başörtüsünden başka sorun mu yok diyerek, Müslüman kadının toplumda kimliğiyle var olma çabasını hor gören, zümrelere anlamlı mesajlar gönderiyor. Kendi ülkesinde bulamadığı özgürlüğü, Batı dünyasında aramaya giden kızların, hazin bir o kadar da mücadeleci hikâyeleri, gerek bugün gerekse gelecek nesiller için önemli anekdotlar içeriyor.”

Ekin Yayınları

0212 524 10 28

ekinkitab@gmail.com

Kültür Sanat Haberleri

Genç Birikim dergisinin Aralık 2024 sayısı çıktı
Vatanına dönerken yaşadıkları kadar ağır değildi yükü
“Made in Gaza: From Ground Zero” Savaş bölgesinde mahsur kalan film yapımcılarının sesi oluyor
Taksim Camii Filistin Kitap ve Kültür Günlerine ev sahipliği yapacak
Ümraniye Kitap Fuarı cumartesi günü başlıyor