28 Şubat Yargısının Kararlarına İnceleme

28 Şubat darbe sürecinde tutuklanan Salih Mirzabeyoğlu ile birlikte tartışmalı diğer kararlar mercek altına alınıyor.

28 Şubat darbe sürecinde tutuklanan ve önce idama ardından da müebbet hapse mahkum edilen Salih Mirzabeyoğlu ile birlikte tartışmalı diğer kararlar mercek altına alınıyor.

Kemal Gümüş’ün haberi:

29 Aralık 1998 sabahı, çocuğunu okula götürmek için evden çıktıktan sonra gözaltına alınan ve o günden beri cezaevinde tutulan 28 Şubat döneminin mağdurlarından Salih Mirzabeyoğlu ile diğer mağdurlar için yeninden yargılama gündemde...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, katıldığı bir programda “28 Şubat sürecinde hakları gaspedilenlere hak iadesi için çalışmalar yapılıyor. Gerek Salih Mirzabeyoğlu ve gerekse Malatya konularıyla ilgili, Adalet Bakanlığı gerekli çalışmaları yapıyor” açıklaması, gözleri tekrar 28 Şubat’ın skandal davalarına çevirdi.

Başbakan’ın açıklamasının davanın yeniden görülmesi için umut verici olduğunu ifade eden Mirzabeyoğlu’nun Avukatı Ali Rıza Yaman, “Sayın Basbakan’ın açıklamalarını iyi niyetli bir açıklama olarak değerlendiriyor ve somut adıma dönüşmesini bütün kamuoyu gibi biz de bekliyoruz” dedi. Mirzabeyoğlu Davası’ndaki hukuksuzluğun her türlü izahtan uzak olduğunu ifade eden Yaman, “Davaya bakan her iki heyet başkanının da baskı gördüklerini açık ve net olarak, hem de medyaya, ifade ve itiraf ettigi bir davadan bahsediyoruz. Hukuksuzluğun aleni olduğu bir süreçte yapılan yargılamalara ‘hukuksuzluk varsa’ seklinde yaklaşıp, bitmeyen araştırmalara konu etmek tecrübe edildiği üzere, zaman kaybıdır” diye konuştu.

Önce idam sonra müebbet

Çocuğunu okula götürmek için evden çıktıktan sonra gözaltına alınan ve günden beri cezaevinde tutulan 28 Şubat döneminin mağdurlarından Salih Mirzabeyoğlu çileli süreci şöyle başladı. 4 Ocak 1999’da tutuklanmasına karar verilen Mirzabeyoğlu, “Laik anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs”le suçlandı. Mirzabeyoğlu’na 2 Nisan 2000’de, “İdam” cezası verildi. Yargıtay kararı onadıktan sonra dosyası Meclis’e gönderildi. Davanın ilk hâkimi Sedat Karagül, emekli olduktan sonra, DGM hâkimliği sırasında İBDA-C dosyası dahil hep baskı gördüğünü söylemişti.

STAR

 

Haber Haberleri

Suriye yeni bir hikayeye başlarken bize düşen sorumlulukların farkında olmalıyız!
Sistematik bir katliamı "Bahane" olarak görme hezeyanı
Türkiye’deki Suriyeli muhacirler Halep’e dönmeye başladı
Şeyho Duman vefat etti
BM temsilcisine Hamas protestosu