28 Şubat Mağdurları Şimdi Milletvekili Adayı

Başörtüsü yasağını ilk kez AİHM'ye taşıyan Leyla Şahin, Merve Kavakçı'nın kız kardeşi Ravza Kavakçı ve 28 Şubat sürecinde hukuk mücadelesi veren Av. Fatma Benli AK Parti’den aday oldular.

Meclise başörtüsüyle girdiği için saldırılara maruz kalan ve tüm hakları elinden alınan 28 Şubat'ın simge isimlerinden Merve Kavakçı'nın kız kardeşi Ravza Kavakçı, ablasının bıraktığı yerden devam etmek üzere Ak Parti'den milletvekili adayı oldu. 28 Şubat'ın bir diğer simge ismi olan ve yasağı ilk kez AİHM'ye taşıyan Leyla Şahin ise Konya'dan adaylık yarışına katıldı. Bugün kesinleşen sonuçlara göre Kavakçı ve Şahin'in milletvekili adaylığı kesinleşti.

Fazilet Partisi'nden İstanbul milletvekili olarak seçilen ve 2 Mayıs 1999'da TBMM'de and içme törenine başörtülü geldiğinde lince maruz kalan Merve Kavakçı, Bülent Ecevit'in "Lütfen bu hanıma haddini bildiriniz" sözleriyle hafızalara kazınmıştı.

28 Şubat sürecinde yaşanan başörtüsü zulmünün simge ismi haline gelen Kavakçı, o gün meclisten çıkarılmış ve tüm hakları elinden alınmıştı. Merve Kavakçı'nın kardeşi Ravza Kavakçı Kan, 7 Haziran seçimlerinde Ak Parti'den İstanbul 1. bölge milletvekili adayı oldu. Seçilmesine neredeyse kesin gözüyle bakılan Dr. Kavakçı Kan, üniversite öğrenimini Teksas Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünde tamamladı. Ravza Kavakçı Kan, 2008'de Boğaziçi Üniversitesi'nden Avrupa Çalışmaları yüksek lisans derecesi aldı ve 2009 senesinde Washington DC Howard Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümünde doktorasını tamamladı. 

Hukuksuz uygulamayı AİHM'ye taşımıştı

28 Şubat'ın başörtüsü mağdurlarının simge isimlerinden olan bir diğer isim de Leyla Şahin'di. Mağdurların haklarını korumak ve eğitim hakkı adına mücadele etmek için kurulan AKDER'in kurucularından olan Leyla Şahin aynı zamanda yasağı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine taşıyan ilk isim olmuştu. Başörtüsü yasağını ortadan kaldıran Ak Parti'den aday adayı olan Dr. Leyla Şahin, kesin listelerin YSK'ya teslim edilmesiyle Konya'dan 6. sıra adayı olarak seçilmeye hak kazandı. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisiyken başörtüsü yasağı nedeniyle disiplin cezası alan ve eğitime devam etmesine izin verilmeyen Şahin, tıp eğitimini Avusturya'da tamamlamıştı. 

Hukuk mücadelesi verdi

28 Şubat post modern darbesinin bir diğer mağduru, başörtüsü yasağı nedeniyle Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bırakmak zorunda kalan Avukat Fatma Benli. Georgetown Üniversitesi tarafından yayımlanan “Dünyanın En Etkili 500 Müslümanı" listesinde yer alan Fatma Benli, Ekim 2012 tarihinde Bakanlar Kurulu kararıyla Türkiye İnsan Hakları Kuruluna atandı. Fatma Benli, Uluslararası Hukukçular Birliği Türkiye temsilcisi, Gökkuşağı kadın platformunun hukuk danışmanı ve İstanbul Kadın Kuruluşları Derneği (İKADDER)'nin başkan yardımcılığını sürdürüyor. Avukat Fatma Benli, Ak Parti'den İstanbul 2. Bölge 8. sıradan aday gösterildi.

(Kaynak: Yeni Şafak)

Haber Haberleri

Suriye yeni bir hikayeye başlarken bize düşen sorumlulukların farkında olmalıyız!
Sistematik bir katliamı "Bahane" olarak görme hezeyanı
Türkiye’deki Suriyeli muhacirler Halep’e dönmeye başladı
Şeyho Duman vefat etti
BM temsilcisine Hamas protestosu