28 Şubat Mağdurları Avrupa’dan Dönüyor

28 Şubat sürecinde başörtülü oldukları için okuldan atılan ve eğitimlerini yurt dışında sürdürmek zorunda kalanlar, Türkiye'ye dönme planları yapıyor.

28 Şubat sürecinde başörtülü oldukları için okuldan atılan ve eğitimlerini yurt dışında sürdürmek zorunda kalanlar, demokratikleşme paketindeki reformlar dolayısıyla, Türkiye'ye dönme planları yapmaya başladı. 

Türkiye'de 28 Şubat döneminde uygulanmaya başlayan başörtüsü yasağı nedeniyle çok sayıda üniversite öğrencisi genç kız okuldan atıldı. Bunlardan maddi durumu iyi olanlarla, kişi veya kuruluşlardan destek sağlayanlar Almanya, Avustralya, Avusturya, Hollanda, İngiltere ve Amerika gibi ülkelere gitti.

Temizlik, çocuk bakıcılığı gibi çeşitli geçici işlerde çalışarak eğitimlerini tamamlamaya çalışan bazı 28 Şubat mağdurları, maddi ve manevi zorluklara dayanamayıp Türkiye'ye dönmek zorunda kaldı. Avrupa'da kalanlar ise önemli üniversitelerde eğitimlerini tamamladı ve birkaç dil öğrendi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı demokratikleşme paketiyle, kamuda başörtüsü yasağının kaldırılacak olması dolayısıyla Avrupa'daki 28 Şubat mağdurları nitelikli insanlar olarak Türkiye'ye dönmenin planını yapmaya başladı.

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesinden 2001'de atılınca 20 yaşında Almanya'ya gelen Ayşe Göl, "Başbakanımızın açıkladığı demokratikleşme paketindeki başörtü özgürlüğü kısmını ağlayarak okudum. Bize, ülkemizde değil de Almanya'da neden okuduğumuz sorulduğunda ülkemize kötü söz söylerler diye okuldan atıldığımızı söyleyemiyorduk. Türkiye hakkında yanlış algı oluşmasın istiyorduk" dedi.

Tuba Özcan da Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde okurken başörtüsü taktığı için aldığı uzaklaştırma cezaları nedeniyle, 3. sınıfta okulu bırakmak zorunda kaldığını söyledi.

Özcan, "Yurt dışında okuyup da ülkeye dönenler kamuda ya da özel sektörde başörtüsü nedeniyle çalışamadıklarından 'Orada kal dönme' diyorlardı. Şimdi bu paketle herkesin düşüncesi değişti" dedi.

(AA)

 

Haber Haberleri

Mehmet Görmez’den Riyad’daki festival görüntülerine tepki: İslam'ın değerlerine saldırı
Bağdat'taki rehabilitasyon merkezinde 5 bine yakın uyuşturucu bağımlısı tedavi görüyor
Gazze'de 6 ay bombardıman altında yaşayan Salhiya: Bir ayağımız ahirette, bir ayağımız dünyadaydı
Sokak röportajı saçmalığına ne zaman son verilecek?
Özgür Özel hakkındaki "Cumhurbaşkanına hakaret" ve "iftira" soruşturmasında ''yetkisizlik'' kararı