28 Şubat Davasında 111 Müebbet Talebi

28 Şubat soruşturmasında iddianame tamam. Org. Karadayı 1 numaralı şüpheli… 111 kişiye müebbet talebi…

111 şüpheli hakkında "Refahyol hükümetini devirmeye teşebbüs etmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi. '1 numaralı' şüpheli, "28 Şubat bana göre bir darbe değildir" diyen dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı oldu.

Milliyet gazetesinden Türker Karapınar'ın haberine göre 28 Şubat soruşturmasını yürüten Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili, Nisan 2011'de başlattığı soruşturmada iddianameyi tamamladı.

Bilgili, iddianameyi UYAP'a yüklemeye başladı. Bir numaralı şüphelinin dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı olduğu 111 şüpheli hakkında, 765 sayılı TCK'nın 147. maddesi uyarınca darbeye teşebbüs etmek suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep ediliyor. 466 mağdur, müşteki ve tanığın yer aldığı ve bin 300 sayfayı geçtiği bildirilen iddianamenin kamuoyuna açıklanması bekleniyor.

SORUŞTURMA SÜRECİ NASIL BAŞLADI?

28 Şubat soruşturması, Nisan 2011'de Dünya Mağdurla28 Şubat soruşturması, Nisan 2011'de Dünya Mağdurlar Derneği Genel Başkanı avukat Yunus Akyol'un suç duyurusu üzerine başladı. Ardından gelen suç duyurularıyla daha da genişleyen soruşturmayı kamuoyunda Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a yönelik suikast iddialarına ilişkin "Kozmik Oda", 1993-1995 arasında işlenen 16 faili meçhul cinayetle ilgili bir kısmı Susurluk hükümlüsü, eski özel harekât polislerinin şüpheli olarak tutuklandığı dosyaların savcısı olarak bilinen Mustafa Bilgili yürüttü.

Belgeler Genelkurmay'a

Soruşturmanın en önemli delillerini, 1994'ten bu yana faaliyette bulunduğu iddia edilen Batı Çalışma Grubu'na (BÇG) ilişkin Genelkurmay Başkanlığı'ndan savcılığa gönderilen belgeler oluşturdu.

Bu belgelerden bazıları şöyle: 

Orgeneral Çevik Bir imzalı, 4 Nisan 1997 tarihli Batı Çalışma Grubu oluşturulması konulu belge.

Genelkurmay Başkanlığı'ndan gönderilen 10 Nisan 1997 tarihli Batı Çalışma Grubu oluşturulması konulu belge ve Ek-A'sında bulunan Batı Çalışma Grubu Teşkilat Yapısı

Çetin Doğan Korgeneral Harekat Başkanı imzalı belge

Batı Çalışma Grubu'un fikizi çalışma alanını gösteren kroki.

Genelkurmay Başkanlığı namına Fevzi Türkeri Tümgeneral İKK ve Güvenlik Daire Başkanı tarafından imzalı olarak Ankara DGM Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 1997/285 Hz. sayılı dosyasında gerçek olduğu bildirilen Genelkurmay Başkanlığının 29 Nisan 1997 tarihli Batı Çalışma Grubu Rapor Sistemi konulu belge.

Orgeneral Çevik Bir II. Başkan imzalı, 6 Mayıs 1997 tarihli Batı Harekat Konsepti konulu 12 sayfadan oluşan belge.

12 dalga, 76 tutuklu

Bilgili, ilk gözaltı talimatını BÇG Kriz Masası ve BÇG'ye giriş kartı verilen askerlere yönelik 12 Nisan 2012'de verdi. Soruşturma sürecinde aralarında dönemin Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir, basına brifingleri veren dönemin Genelkurmay Genel Sekreteri emekli Tümgeneral Erol Özkasnak, Sincan'da tankları yürütülmesi emriyle ilgili dönemin Zırhlı Birlikler Tümen Komutanı, eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Erdal Ceylanoğlu ile EDOK'un kurucu komutanı emekli Korgeneral İzzettin İyigün'ün de aralarında bulunduğu 76 kişi tutuklandı.

Dönemin YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz de tutuklanarak, soruşturmanın tek sivil tutuklusu oldu. Dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı gözaltına alındı ve ifadesinde "28 Şubat döneminde hükümete hiçbir baskımız olmadı. 28 Şubat bana göre bir darbe değildir, darbe hazırlığı da yoktur" dedikten sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

 

Haber Haberleri

Mehmet Görmez’den Riyad’daki festival görüntülerine tepki: İslam'ın değerlerine saldırı
Bağdat'taki rehabilitasyon merkezinde 5 bine yakın uyuşturucu bağımlısı tedavi görüyor
Gazze'de 6 ay bombardıman altında yaşayan Salhiya: Bir ayağımız ahirette, bir ayağımız dünyadaydı
Sokak röportajı saçmalığına ne zaman son verilecek?
Özgür Özel hakkındaki "Cumhurbaşkanına hakaret" ve "iftira" soruşturmasında ''yetkisizlik'' kararı