"25 Aralık Darbeye Teşebbüs" Davası Başlıyor

Aralarında Fetullah Gülen'in de bulunduğu 69 sanık hakkında açılan davanın ilk duruşması 6 Ocak'ta yapılacak.

"Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın" takipsizlikle sonuçlanan 25 Aralık soruşturmasında usulsüzlükler yaptığı ve şüphelilere kumpas kurduğu iddiasıyla aralarında Fetullah Gülen'in de bulunduğu 8'i tutuklu 69 sanık hakkında açılan davanın görülmesine 6 Ocak'ta başlanacak.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, kapatılan TMK'nın 10. maddesiyle yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğince yürütülen İstanbul merkezli 25 Aralık soruşturmasının dosyasındaki incelemede, dönemin İstanbul Mali Şube Müdürlüğü görevlilerinin birtakım usulsüz soruşturma yöntemleri kullandığını ve soruşturma evrakının mali şube bilgisayarlarında muhafaza edildiğini belirledi.

Bu kapsamda 1 Eylül 2014'te ''Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini yıkmaya çalıştıkları, casusluk yaptıkları, sahte evrak düzenledikleri, soruşturma belgelerini medyaya sızdırarak yayın yaptırmak suretiyle gizliliği ihlal ettikleri'' tespit edilen eski İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Şube görevlileri hakkında soruşturma başlatıldı.

Eski İstanbul Mali Şube Müdürü Yakup Saygılı ve eski İstanbul Mali Şube Müdür Yardımcısı Kazım Aksoy'un da aralarında bulunduğu 8 polis ''darbeye teşebbüs'' suçundan tutuklandı.

Yürütülen soruşturma sonucunda savcılık, Fetullah Gülen ve Saygılı da dahil 69 kişi hakkında iddianame düzenledi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili İsmail Uçar tarafından hazırlanan 1453 sayfalık iddianamede, 1 numaralı şüpheli olarak Fetullah Gülen yer aldı.

- Ceza istemleri

İddianamede, Fetullah Gülen, yardımcısı Sinan Dursun, eski emniyet müdürleri Yakup Saygılı, Kazım Aksoy ve Hamza Tosun'un da içinde yer aldığı 67 sanığın "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması talep edildi.

Sanık 2 polis hakkında da ''terör örgütüne üye olmak'' suçundan 7,5 ila 15'er yıla kadar hapis cezası talep edilen iddianamede, Gülen ve Dursun'un ayrıca "FETÖ/PDY silahlı terör örgütünü kurmak ve yönetmek" suçundan 15 ila 22,5 yıl, "devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri, siyasal casusluk maksadıyla elde etmek" suçundan 22,5 ila 30 yıl olmak üzere toplam 37 yıl 6 ay ila 52 yıl 6 ay arasında değişen oranlarda hapis cezasına çarptırılması istendi.

İddianamede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Serhat Albayrak, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit ve Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu "müşteki", Başbakan Ahmet Davutoğlu, bazı bakan ve milletvekilleri de "mağdur" olarak yer aldı.

"FETÖ" hakkında değerlendirmelere yer verilen iddianamede, "FETÖ Silahlı Terör Örgütü, yerli bir örgüt değildir. Kökü dışarıda, devletin kılcallarına kadar sızmış, devlete kastetmiş bir ihanet örgütüdür. Bu örgütle mücadelenin zorluğu, halk tabanında kendisine dini temalarla yer bulmuş bir örgüt olmasından kaynaklanmaktadır. Kutsal değerler üzerinden halka ulaştıkları için bunca serencama rağmen taraftar bulabilmektedir" ifadelerine yer verildi.

İddianamede ayrıca şüphelilerden eski emniyet müdürü Hamza Tosun'un, 25 Aralık operasyonundan önce ABD'de bulunan Gülen'in yardımcısı şüpheli Sinan Dursun ile birden fazla telefon görüşmesi yaptığının tespit edildiği de kaydedildi.

- Müştekilerin ifadesi için talimat yazıldı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu'nun, 6 Ekim'de onaylayarak terör suçlarına bakmakla görevli İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdiği iddianame, 19 Ekim'de kabul edildi.

Mahkeme, Yakup Saygılı ve Kazım Aksoy'un da aralarında bulunduğu 8 sanığın tutukluluk halinin devamını kararlaştırdı.

Yokluğunda tutuklanmalarına karar verilen Gülen ile Sinan Dursun hakkında kırmızı bülten çıkarılması amacıyla Adalet Bakanlığına yazı yazan heyet, duruşmaların 6, 7, 8 ve 11 Ocak'ta yapılmasını karar verdi.

Mahkeme, daha sonra tutuksuz sanıklar ile İstanbul'da ikamet eden müştekilere duruşmaya gelmeleri için tebligat yaptı, şehir dışındakiler için de bulundukları ilde ifadelerinin alınması için ağır ceza mahkemelerine talimat gönderdi.

Mahkeme heyeti, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Akdoğan, Fidan, Cirit ve Ömeroğlu'nun ''müşteki'' sıfatıyla ifadelerine başvurulması için Nöbetçi Ankara Ağır Ceza Mahkemesine talimat yazdı.

Heyet, talimat yazısında, müştekilerin ifadeleri ile davaya katılıp katılmayacaklarının sorulmasını ve düzenlenecek duruşma tutanağının mahkemelerine gönderilmesini istedi.

AA

Haber Haberleri

Mehmet Görmez’den Riyad’daki festival görüntülerine tepki: İslam'ın değerlerine saldırı
Bağdat'taki rehabilitasyon merkezinde 5 bine yakın uyuşturucu bağımlısı tedavi görüyor
Gazze'de 6 ay bombardıman altında yaşayan Salhiya: Bir ayağımız ahirette, bir ayağımız dünyadaydı
Sokak röportajı saçmalığına ne zaman son verilecek?
Özgür Özel hakkındaki "Cumhurbaşkanına hakaret" ve "iftira" soruşturmasında ''yetkisizlik'' kararı