216 üyeyi, 32 daireye bölüştüremiyorlar!

Ali İhsan Karahasanoğlu

Ankara Baro Başkanı Ahsen Coşar'ın öncülüğündeki “Hukuk (!) Kurultayı”ndan ne beklersiniz ki? Kurultay’ın öncüsü, Yargıtay'da 150-160 üye olduğunu sanıyor.

Cuma günü o yönde açıklama yapıyordu.. “150-160 kişilik Yargıtay’da 34 eksiğin çok önemli olduğu”nu söylüyordu.

Yargıtay'da 150-160 değil, 250 üye olduğunu yazıp, Baro Başkanını eleştirmiştik ki; daha yazının mürekkebi kurumadan, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, duyurusu yapılan o ‘Kurultay’da konuşup, Yargıtay üye sayısını, yazdığımız gibi tekrarladı: 250

Gerçeker, Yargıtay üye sayısının gerçeğini açıkladı ama, o da Baro Başkanımızla aynı siyasi çizgide olduğundan, yorumu yine onun gibi yaptı!..

Ne dedi Yargıtay Başkanı, buyurun okuyalım: “250 üyeden 34'ü eksik durumda. Yasal zorunluluk olmasına rağmen, üye seçimi hâlâ yapılmış değildir. Birçok daire, asgari üye sayısı olan 5 üyeden aşağıya düşmüş, çalışamaz hale gelmiştir. Bu durumda, HSYK’nın, Anayasa Mahkemesi'nin yapısını değiştirsek ne olacak, değiştirmesek ne olacak? Üzülerek söylüyorum, yargıda yangın büyüyor, ateş bacayı sardı.”

Sayın Gerçeker’in, Yargıtay üye sayısı ve eksik üye sayısı ile ilgili verdiği bilgi doğru.. Ama diğer tesbitleri yanlış..

Niye yanlış; anlatayım..

Anlatayım ki; bu ülkenin başkentindeki Baro Başkanının bile bilmediği Yargıtay üye sayısının arkasında, başkanın bile gizlediği daha ne gerçekler var, gözler önüne sermiş olalım..

Ne diyor Yargıtay Başkanımız, “Yargıtay’ın bazı daireleri çalışamıyor..”

Niye çalışamıyormuş?

“Asgari üye sayısı olan 5 üyeden aşağıya düşmüş!”

O zaman soralım Sayın Gerçeker’e: “Sizde toplam kaç üye var?”

“Dedik ya 250!” cevabını verecek, Sayın Gerçeker..

Bir soru daha soralım: “Peki Yargıtay’da kaç daire var?”

“21 Hukuk, 11 Ceza” diyecek Gerçeker..

O zaman oturup hesap edelim.. Hani ilköğretim ikinci sınıftaki çocuğumuza da sorsak, cevap verecektir ama, biz yine de tane tane yapalım hesabımızı..

21+11=32 daire. Her dairede 5 üye olduğuna göre; 32x5=160

Yani, Yargıtay’da 160 üye oldu mu, her dairenin üye sayısı, 5’in altına inmemiş olur.

Sayın Gerçeker diyecek ki; “Bazı idari görevli üyelerimiz var.. Mesela ben Yargıtay Başkanıyım. Herhangi bir dairede görev alma imkânım yok. Bunu dikkate almak gerekir.”

Tabiî ki, onları da dikkate alalım Sayın Gerçeker..

10 tane üye de öyle koyalım..

160+10=170.. Demek ki; Yargıtay’da 170 üye oldu mu, her dairede 5 üye olacak bir paylaşım mümkün olur..
170 değil, Yargıtay’da şu an 216 üye var..

Nasıl bulduk bu rakamı? 250 toplam üye sayısı. Eksik olduğu söylenen 34 üye.. Çıkarttın mı 250’den 34’ü.. Al sana 216 sayısı..

Şimdi sorum Sayın Gerçeker’e: “Niye her daireye 5 üye olacak şekilde bir paylaşım yapmıyorsunuz da, bazı dairelerin 5 üyeden aşağıya düştüğünü söyleyip şikâyet ediyorsunuz? O paylaşımı da, gelip bizim mi yapmamız lazım yani?”

Evet, HSYK, Yargıtay üyelerini seçip, Yargıtay’a gönderiyor. Üyeleri şu daireye, bu daireye seçmiyor.. Yargıtay’a üye seçiliyor.

Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu da, Yargıtay’a seçilen üyelerin, hangi dairede görev yapacağını belirliyor.

O zaman ne yapılmalı? Sayın Gerçeker, toplamalı Birinci Başkanlık Kurulu’nu.. Dairelerden üye sayısı 5’in altına inen varsa, oraya diğer daireden üye kaydırmalı.

Bu kadar basit bir iş bu..

Bunu yapamıyor ve “Dairelerin bazıları işlemez durumda” diyorsa bir başkan, orada imkânsızlıktan kaynaklanan teknik bir itiraz değil, siyasi bir itiraz var demektir.

Siyasi itiraz da, hukukçunun işi olmasa gerek!

Adalet Bakanlığı’na eleştiri yönelteceğim diye, kendi üzerine düşen vazifeyi yapmayıp, “Ateş bacayı sardı” derseniz, ben de size şunu hatırlatırım Sayın Gerçeker: “Paylaşımı yapmayarak, ateşi yakan siz değil misiniz?”

Öyle değil mi ama? Size 170 üye yeter. Şu an 216 üyeniz var. Demek ki izinli, hasta gibi özel durumlar için, fazladan 46 üyeniz var. Niye onların dağılımını yeni gelişen durumlara göre yapmıyorsunuz da, şikâyet ediyorsunuz?

VAKİT