Diyanet İşleri Başkanlığında yapılan kura çekimi, Kur'an-ı Kerim okunmasıyla başladı.
Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Enver Günenç, burada yaptığı konuşmada, Diyanet İşleri Başkanlığı olarak kutsal topraklara gidenlere rehberlik ettiklerini belirtti.
Organizasyonun her sene geliştiğini vurgulayan Günenç, kısıtlı imkanlar sebebiyle 1 milyon 244 bin 629 kişinin sırada bekliyor olmasının kendilerini üzdüğünü söyledi.
Günenç, Kabe ve çevresinde yapımı devam eden genişletme çalışmaları nedeniyle 2013 yılında uygulamaya konulan yüzde 20 kontenjan kısıtlamasının 2014 yılında olduğu gibi bu yılda devam edeceğini ifade etti.
Bu yıl yeni hac müracaatı alınmadığını dile getiren Günenç, 2007 yılında kayıtlı olan ve 2014 yılına kadar kesintisiz kayıt yenileten hacı ve adaylarına 2014 yılı kura sıra numarasına göre kayıt hakkı verildiğini söyledi.
Günenç, "Ülkemize tanınan hac kontenjanından görevliler ile 2007 yılından bekleyenler, yani 43 bin 810 kişi düşürdükten sonra kalan 11 bin 588 kontenjan, 2008-2014 yılları arasında kayıt yenileten hacı adayları arasından kura çekilerek dağıtılacaktır" dedi.
Kura çekiminde katsayı uygulaması yapılacağını, bu sayede hac kayıt sayısı fazla olanların kurada çıkma oranının da fazla olacağını ifade eden Günenç, kayıt olup 7 yıl bekleyenlerin yedinin katları kadar kuraya gireceğini, bununla daha önce yazılıp çok bekleyenlerin kurada çıkma şansının daha yüksek olmasının amaçlandığını belirtti.
2014 yılında hacca gitmeye hak kazandığı halde mazeretsiz olarak gitmeyenlerin, ön kayıt yaptırdığı yıllara göre katsayı verilerek kuraya dahil edileceklerini dile getiren Günenç, kura sonuçlarının Başkanlığın internet sitesinden kimlik numarasıyla aynı gün sorgulanabileceğini aktardı.
"Başkanlığımız hac ücretlerine kesinlikle zam yapmamıştır"
Günenç, kura çekiminde, kura ve yedek tasnifinin yapılmayacağını, hacı adaylarının kesin kayıt yaptıracakları organizasyonu serbestçe tercih etmelerine imkan sağlamak amacıyla kura çekiminde Diyanet ve acente ayırımına gidilmeyeceğini söyledi.
Hac kesin kayıtlarının 16-27 Mart tarihlerinde yapılacağını, kesin kayıt sırası gelen hacı adaylarının tercih ettiği hac konaklama türüne göre kayıt aralıklarının internet ortamında yayınlanacağını bildiren Günenç, iki yıl üst üste kesin kayıt hakkı elde ettiği halde mazeretsiz olarak hacca gitmekten vazgeçenlerin, ilk kez ön kayıt yaptıran hacı adaylarına uygulanan katsayı oranında kuraya dahil edileceğini anlattı.
Hacı adaylarının ücretlerini peşin ya da 3 taksitle yatırabileceğini söyleyen Günenç, şöyle devam etti:
"2015 yılı hac ücretleri dolar bazında belirlenmiştir. Bu ücretlere 135 dolar olan kurban ücreti de dahil edilmiştir. Başkanlığımız hac ibadetini hiçbir zaman bir ticaret olarak görmemiştir, görmez ve göremez. Şayet bu organizasyon sonunda birkaç kuruş artarsa bu artan meblağ Balkanlar'da, Avrupa'da yaşayan kardeşlerimizin bulunduğu mekanlarda, Afrika'da, ülkemizde çeşitli mekanlarda cami olarak İslam'a hizmet etmek üzere hayri müesseselere dönüşmektedir. Hac ücretlerinde dolara geçilmesinin sebebi bu para biriminin Suudi Arabistan'daki para birimiyle kurunun sabit olması nedeniyle geçilmiştir. Biz bu uygulamaya bugün değil, 11 Kasım 2014 yılında, yani yaklaşık 5,5 ay önce geçtik, sebebi de budur. 2011 yılından bugüne kadar Başkanlığımız hac ücretlerine kesinlikle zam yapmamıştır, artışa gitmemiştir. Oradaki fiyat maliyetleri neyse fiyatlara olduğu gibi yansıtılmıştır."
Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Keleş
Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Ekrem Keleş ise hac kura çekimi programlarının her yıl heyecan kattığını, sevinç ve hüznün birarada yaşandığını, kura sırasında şahit oldukları tablonun kendileri için çok değerli olduğunu, bunun değerli olmasının Allah nezdindeki değerinden kaynaklandığını söyledi.
Keleş, "Biz bu heyecana ve özleme çok değer veririz. Ayrı bir sorumluluk bilinciyle hareket ederiz hac ve umre hususunda. Haccın özlemini yaşayan bütün kardeşlerimizin hacca gitmelerini canı gönülden arzu etmekteyiz, bu konuda tereddüt yok. Ancak maalesef hac kontenjanı son derece sınırlıdır" şeklinde konuştu.
Bazı İslam ülkelerinde yoğun talep karşısında sıra sistemi uygulandığını, Malezyalılar'da 55 yıl sonrasına sıra verildiğini ve yeni doğan çocuklarını hacca yazdırdıklarını anlatan Keleş, "Şu an kayıt açmış olsak ve sıraya koyacağımızı ilan etmiş olsak bizim durumumuz oradan farklı olmayacaktır. 50-60 yıl sonrasına sıra vermek zorunda kalacağız" dedi.
Kurada çıkanların hac mektebine kayıt olmalarını isteyen Keleş, hacla ilgili verilen kitapların okunması, seminer ve konferanslara gidilmesi gerektiğini söyledi. Keleş, Kuran-ı Kerim okumayı bilmeyenlerin de müftülüklerin açtığı kurslara katılmalarını istedi.
Sonuçlar internet sitesinde yayımlanacak
Konuşmaların ardından, Bakanlıklar Arası Hac ve Umre Kurulu üyelerinin de katılımıyla kura çekildi. Ankara'dan başlayan kura çekimi daha sonra illerin plaka sırasına göre devam etti.
Kura sonuçları, saat 20.00'den itibaren Diyanet İşleri Başkanlığının internet sitesinden yayımlanacak. Kesin kayıtlar ise 16-27 Mart tarihlerinde yapılacak. Hacca gideceklerin sayısı kesin kayıt işlemlerinden sonra kesinleşecek.