Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Göç Araştırma Bölümü Başkanı Frank Laczko, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında, "Ölümcül Yolculuk: Göç Sırasına Hayatını Kaybedenlerin Takibi" başlıklı raporun içeriğine ilişkin açıklamalarda bulundu.
Yasa dışı göçmenler için Avrupa'ya giden yolun en tehlikeli yolculuk olduğunu ifade eden Laczko, 2000'den beri Avrupa'ya ulaşmaya çalışan 22 bin göçmenin Akdeniz'de hayatını kaybettiğini söyledi.
Göç sırasında insanların hayatını kaybetmesinin, uzun süredir devam eden sorun olduğunu ifade eden Laczko, "Dünyada, 2000 yılından beri 40 bin göçmen hayatını kaybetti" dedi.
Bu yıl içerisinde Akdeniz'de hayatını kaybeden göçmen sayısının büyük bir artış gösterdiğini ifade eden Laczko, artışın nedeni olarak insanların daha güvenli yerlere gitmeleri yönündeki baskı olduğunu kaydetti.
Son 25 yılın en büyük göçmen kaybı
Bu yıl şimdiye kadar Akdeniz'de yaşamını yitiren göçmen sayısının 3 bin 72 olduğunu dile getiren Laczko, bu rakamın son 25 yılın en yüksek rakamı olduğu belirterek "2014'te Akdeniz'de hayatını kaybeden göçmen sayısı, 1988'den beri bir yıl içinde yaşanan en yüksek rakam ve hala eylül ayındayız ve yıl daha bitmedi" dedi.
Akdeniz Bölgesi'ndeki ülkelerde yaşanan sorunlar nedeniyle sayının artış gösterdiğini kaydeden Laczko, "Diğer bölgelerde düşüş yaşanmasına rağmen Akdeniz'de hayatını kaybeden mülteci sayısında hala artış sürüyor" ifadelerini kullandı.
Laczko, Akdeniz Bölgesi dışındaki bölgelerde bu yıl yaklaşık bin göçmenin hayatını kaybettiği ve dünya genelinde ise 2014 yılında 4 bin 77 göçmenin yaşamını yitirdiğini söyledi.
Ölen göçmenlerin çoğu Suriyeli, Filistinli ve Mısırlı
Laczko, basın toplantısı sonrası AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2014'te Akdeniz'de hayatını kaybeden mültecilerin, hangi ülkelerin vatandaşı olduğunu saptamakta zorluk çektiklerini ifade etti.
Laczko, 2014 yılında Akdeniz'de hayatını kaybeden 3 bin 72 mültecinin yüzde 30'unun Ortadoğu ve Kuzey Afrika (MENA) bölgesinden kaçan çoğunluğu Suriyeli, Filistinli ve Mısırlı insanlar olduğunu söyledi.