12 Eylül’e Hayır Deyip Sürgün Oldular

Darbe yönetiminin 1982'de referanduma sunduğu anayasaya yüzde 90 oranında 'hayır' diyen Bingöl ili, sürgünlerle cezalandırılmıştı.

Askerî yönetim, referandumun ardından çoğu din görevlisi 100'den fazla kamu personelini 'hayır' oylarının sorumlusu olarak gördü ve sürgüne gönderdi. 30 yıl sonra bütün Türkiye gibi darbe anayasasıyla ilgili yeni bir referandumun arefesinde olan Bingöl, 1982'de yapılan haksızlıkların hesabını, darbe anayasasını değiştiren pakete 'evet' diyerek görmeye hazırlanıyor.

7 Kasım 1982 tarihli referandumda, anayasa için halkın yüzde 92,7'si 'evet' oyu kullandı. Bingöl, Türkiye genelinin tam tersine yüzde 90 oranında 'hayır' dedi.

Darbe anayasasının aleyhine en yüksek oyu veren il olarak tarihe geçti. Askerî yönetim bunu karşılıksız bırakmadı. İlde görev yapan din adamlarını, 'hayır' oylarının baş sorumlusu olarak gördü. 83 imam-hatip, apar topar camisiz ve cemaatsiz yerleşim birimlerine tayin edildi. Bingöl halkının geçmişten bugüne sevip saydığı imamlardan biri olan Abdullah Akdeniz de onlardan biriydi. Bugün Bingöl'ün Solhan ilçesinde yaşayan 70 yaşındaki Abdullah Hoca, o günleri değerlendirirken, il halkının özgür iradesiyle 'hayır' dediğini anlatıyor. Bingöllünün aynı feraseti bugün de göstereceğine inandığını ve darbe anayasasını sivilleştiren değişiklik paketine yüksek oranda 'evet' diyeceğini ifade ediyor.

Ahmet Görçüm / ZAMAN

Haber Haberleri

Erdoğan'dan "Mustafa Kemal'in askerlerine": Siz bu kılıçları kime çekiyorsunuz?
"Mustafa Kemal'in askerleriyiz" sloganı atan teğmenlere soruşturma açıldı
İYİ Parti'de istifa depremi devam ediyor
“Baştaki sensin. Suçlu sensin!”
Erbaş: Müslümanlar, her şeyden önce kendi aralarında dostluğu ve işbirliğini güçlendirmeli