12 Eylül Davası İle İlgili Açıklama Yaptılar

Abdullah Gül ve diğer siyasi parti liderleri 12 Eylül davasının Ankara Adliyesinde görülmesiyle ilgili olarak konuştular.

 

Devletin zirvesinin gündeminde 12 Eylül davası vardı...

Cumhurbaşkanı Gül: "Bu Dava İbret Olmalı!"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 12 Eylül davasına ilişkin, ''Bundan sonra artık Türkiye'nin geleceğinde bu tip teşebbüslerin olmayacağı yönünde çok önemli bir zihniyet değişimine sebep olacaktır bu'' dedi.

12 Eylül davasının Ankara Adliyesi'nde görülmeye başlandığının hatırlatılması üzerine Gül, ''Siyasi tarihimizin ibret alınacak, ders alınacak bir dönemini yaşıyoruz. Gelecekle ilgili tabii ki önemli. Bundan sonra artık Türkiye'nin geleceğinde bu tip teşebbüslerin olmayacağı yönünde çok önemli bir zihniyet değişimine sebep olacaktır bu'' diye konuştu.

Siyasi partilerin bu davayla ilgili olarak dayanışma içinde olduğunu ve davaya müdahil olduklarını hatırlatan Gül, sözlerine şöyle devam etti:

''Burada söyleyeceğim başka bir şey de şu; gördüğüm kadarıyla herkes, bütün siyasi partiler başta olmak üzere bir dayanışma içinde ve herkes müdahil oluyor bu davaya. Burada şunu hatırlatmak isterim; bugün en üst hukuki belge, hepimizi kuşatan Anayasamızdır. Bu Anayasamız da 1980 döneminin ortaya çıkarttığı bir belgedir. Dolayısıyla bütün siyasi partilerimizin gösterdiği bu dayanışmayı, bu Anayasa'nın yerine yeni bir anayasa yapılması konusunda da göstermelerini doğrusu beklerim. Çok tenkit ettiğimiz bir dönemin ürünü olan Anayasa, ülkeyi ve hayatımızı yönlendiriyor durumda. Bunu göz ardı etmemek gerekir.''

Cumhurbaşkanı Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Erdoğan ve Başbakan Yardımcısı Bülen Arınç 12 Eylül davası ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

TBMM BAŞKANI CEMİL ÇİÇEK

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, dava ile ilgili şu sözleri söyledi:

"Artık siyaset kurumu anayasa yapamama mazeretini ortaya koyamaz. Bugünkü yargılamadan sonra siyasi partilerin sorumlulukları bir kat artmıştır.

BAŞBAKAN RECEP TAYYİP ERDOĞAN

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan süreç ile ilgili olarak, muhalefete tepki gösterdi.

Başbakan Erdoğan; "12 Eylül halk oylamasının hemen öncesinde ittifak halinde bize hakaret edenler bütün söylediklerini yuttular, şu anda mahçup bir eda ile mahkeme kapısında sıraya girdiler" dedi.

Başbakan; "Başkalarına idrak çağrısı yapıyorlardı, belli ki kendileri idrak etmiş. Günaydın:" diye konuştu.

BAŞBAKAN YARDIMCISI BÜLENT ARINÇ

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da 12 Eylül Davasıyla ilgili muhalefetin tutumunu eleştirdi.

Arınç, "Anayasa değişikliği yürürlüğe girdi. O tarihlerde Sayın Kılıçdaroğlu'nun da, Sayın Bahçeli'nin de '12 Eylül ile bunlar hesaplaşamaz, bu bir illüzyondur, bu Anayasa değişikliğine gerek yoktur' sözlerini hepimiz hatırlıyoruz. Dolayısıyla bugün yine aynı muhalefet bir taraftan müdahil olma telaşı içindeyken, bir taraftan da 'Bundan bir şey çıkmaz, yine illüzyon var' demesini doğrusu çok garipsiyorum. Bunun takdiri millete aittir.'' dedi.

12 Eylül 1980 yılındaki darbenin ardından 32 yıl geçtiğini belirten Arınç, 32 yıl sonra bu darbe sorumlusu olan, hayatta olan Tahsin Şahinkaya ile Kenan Evren'in ''Türkiye Anayasasını cebren ıskat etmeye tam teşebbüsten'' yargılanmak üzere haklarında dava açıldığını ve bugün de mahkemelerin başladığını kaydetti.

Bugünün Türkiye Siyasi tarihin en önemli günü olduğunu dile getiren Arınç, ''Özellikle son 50-60 yılını darbelerle, muhtıralarla postmodern veya başka şekilde siyasetini müdahalelerle geçirmiş olan Türkiye'de darbeci olarak bilinen ve şu anda hayatta olan iki kişinin yargılanması bence çok önemli bir konu. Buraya kolay gelmedik'' dedi. 

 

Haber Haberleri

Suriye yeni bir hikayeye başlarken bize düşen sorumlulukların farkında olmalıyız!
Sistematik bir katliamı "Bahane" olarak görme hezeyanı
Türkiye’deki Suriyeli muhacirler Halep’e dönmeye başladı
Şeyho Duman vefat etti
BM temsilcisine Hamas protestosu