Ara kararın 16:30'da verilmesi bekleniyor.
Savcı Kemal Çetin, tüm müdahillik taleplerinin kabulünü, sanıklar Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın tutuklanması taleplerinin reddini istedi.
Sanıklar, Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya sağlık durumlarını gerekçe göstererek bugünkü duruşmaya da katılmadı.
Davanın müdahilleri, Evren ve Şahinkaya'nın yargılandığı davanın işkence suçlarıyla ilgili görülen dosyayla birleştirilmesini istiyor.
Öte yandan yoğun talep yüzünden mahkemenin başka bir salona taşınması gündeme gelmişti. Ancak, izleyici kapasitesi daha büyük bir salon bulunamadığı için davanın görülmesine Ankara 12'inci Ağır Ceza Mahkemesinde devam edilecek.
MİT, Milli Savunma Bakanlığı, Emniyet Teşkilatı, Adalet Bakanlığı ve daha pek çok kurumdan istenen belgeler mahkemeye ulaştı. MİT ve Milli Savunma Bakanlığı, 1 Mayıs olaylarıyla ilgili olarak mahkemeye rapor gönderdi. Başbakanlık MİT Müsteşarlığı, işkencelere ilişkin belgeler ve görüntü kayıtlarının bulunmadığını bildirdi.
Mahkeme Başkanı Süleyman İnce, gönderilen belgeler arasında davayı bir yöne sevk edecek bir belgeyi göremediğini söyledi. Adalet Bakanlığı ise, cezaevlerinde işkence olup olmadığına ilişkin kurum arşivinde bir bilginin bulunmadığını rapor etti. Jandarma Genel Komutanlığı'nda da işkenceyle ilgili bilgi, belge bulunmadı.
Genelkurmay Başkanlığı, mahkemeye 'Bayrak Harekatı'yla ilgili cevap vermedi.
Tüm bu gelişmelerin ardından Savcı Kemal Çetin müdahillik taleplerinin kabul edilmesi yönünde görüş bildirdi. Çetin, sanıklar Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya hakkındaki tutuklama taleplerinin ise reddini istedi.
DAKİKA DAKİKA...
SAAT 15:20
Ara kararın 16:30'da verilmesi bekleniyor.
SAAT 15:10
Evren'in avukatı: "Ben dava sürecinde müvekkillerimin basına demeç vermesini yasaklarım. Basında yer alan demeçler yanlıştır."
SAAT 14:45
Müdahil avukat, Süleyman Demirel ve Deniz Baykal'ın tanık olarak dinlenmesini istedi.
SAAT 14:25
"Dilekçesinde "Ben tanık olarak dinlenmek istiyorum." diyen herkesin duruşmaya katılması yönünde görüş bildirdi."
SAAT 14:20
Savcı Kemal Çetin kurum, kuruluş ve bireysel yönden yapılan müdahilik taleplerinin kabulu yönünde görüş bildirdi.
SAAT 14:10
Savcı Kemal Çetin Evren ve Şahinkaya'nın tutuklanma talebinin reddi yönünde mütaala verdi.
SAAT 14:00
Evren ve Şahinkaya ile ilgili işkence suçundan 59 savcılık soruşturması olduğu ancak bunlara yetkisizlik kararı verildiği bildirildi.
12:45 - 59 İŞKENCE SORUŞTURMASINA TAKİPSİZLİK
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na işkence iddialarıyla ilgili olarak yürütülen soruşturmalar ile Evren ve Şahinkaya hakkında ayrıca işkence ve kötü muamele ile ilgili yürütülen soruşturmalar hakkında 59 il ve ilçe savcılıkları tarafından yetkisizlik-görevsizlik kararları gönderildi.
SAAT 12:30
Başbakanlık, MİT ve Milli Savunma Bakanlığından istenen belgeler mahkemeye ulaştı. Belgeler iddianamede yer alan olaylarla ilgili kurumların arşivlerindeki bilgilere dayanıyor.
SAAT 12:00
Darbe dönemindeki teğmen: "Darbe sadece sivil halka zarar vermedi, TSK da yıpratıldı."
SAAT 11:00
Müdahillik taleplerinde bulunanların kendilerine söz verilmediğine dair tepkileri üzerine Mahkeme Başkanı uyarıda bulundu. Salondan çıkanlar oldu.
SAAT 10:20
Anne: "Oğlumu götürdüler, dünyadan haberim yoktu. Evimin kadınıydım. 7 sene uyku uyuyamadım. İşkenceciler de yargılansın"
SAAT 10:00
Davanın 3. duruşması başladı.
Sanık avukatları ile müdahil avukatları ve darbeden zarar gören mağdurların katıldığı duruşmada Mahkeme Başkanı Süleyman İnce, müdahillik taleplerini dinlemeye devam ediyor.
Oğluna İşkence Yapılan Anne: 7 Yıl Uyuyamadım
Müdahillik konusunda konuşan Mukaddes Çelik, darbe döneminde eşi İrfan Çelik'in öldürüldüğünü, 32 yıldır bu cinayetin hesabını sormak için uğraştığını ifade etti.
Çelik, eşi ve kendisinin darbe döneminde ayrı cezaevlerinde tutulduğunu kaydetti. İki generalin tutuklu olarak yargılanmasının bile kamu vicdanı açısından, yapılan adaletsizliklerin giderilmesi açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Çelik, Binbaşı Adnan Özbey'ın cinayetin birinci sorumlusu olduğunu söyledi. İşkencecilerden Bayram Kartal'ın da yargılanmasını isteyen Çelik, dönemin askeri savcısı Erdoğan Savaşeri'nin işkence iddialarını görmezden geldiğini belirtti.
Gülşah Tunçtan ise darbeden sonra oğlu Enver Tunçtan gözaltına alındığında karakol karakol aradıklarını söyledi. "Evimin kadınıydım, dünyadan haberim yoktu. Kurulu bir düzenim vardı." diyen Tunçtan, oğlunu 35 gün Gayrettepe'de tutup işkence yaptıklarını anlattı.
"Kapıma gelen giden araçlar ve oğluma yapılan işkencelerden dolayı 7 sene bir yatakta uyuyamadım, bulunduğum yerde sızıp kaldım." diyen Tunçtan, oğlunun kurşuna dizildiğini söyledi. Aile boyu cezalandırıldıklarını ifade eden Tunçtan, tüm işkencecilerin ve katillerin yargılanmasını talep etti. Bayram Kartal, Atom lakaplı bir şahıs ve Sedat isimli kişinin çocuğuna işkence yapanlar arasında yer aldığını belirten Tunçtan, adaletin yerine getirilmesini istediklerini vurguladı.
Müdahil avukatı Serdar Namkoç da "Darbecilerle işbirliği yaptığı ileri sürülen milliyetçi ülkücü kesimin müdahil olamayacağı iddiası, garip bir şekilde sanık müdahillerinden değil, bazı müdahil ve vekillerinden gelmiştir. Küçük bir kısmını anlattığım zulmün muhatapları için ileri sürülen bu iddia, hukuk, demokrasi ve özgürlüklerin ortadan kaldırılmasıyla, insan haklarının ihlal edildiği gerekçesinin daha çok vurgulandığı bu davada nasıl tanımlanabilir; bilemiyoruz." diye konuştu.
12 Eylül askeri darbesine ilişkin, dönemin Genelkurmay Başkanı, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile emekli Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya'nın yargılandığı davanın 3. duruşması başladı.
Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, iddianamede adı geçen ''mağdur ve müştekiler'', katılma talebinde bulunanlar, avukatlar ve izleyiciler ile basın mensupları katıldı. Evren ve Şahinkaya'nın avukatları da duruşmada hazır bulundu.
Mahkeme, bugün de müdahillik talebinde bulunanların beyanlarını almaya devam edecek. Mahkemenin, dosyaya giren evrakı okuması ve ara kararları açıklaması bekleniyor.