12 Eylül Cuntasına Müebbet İstemi

12 Eylül soruşturmasıyla ilgili 120 sayfalık iddianame hazırlandı. Savcı, zaman aşımı süresini darbecilere zırhın kaldırıldığı 12 Eylül referandumuyla başlattı.

12 Eylül darbecilerine yönelik soruşturmada sona gelindi. Soruşturmayı yürüten Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin, 12 Eylül darbe soruşturmasını tamamladı.

Star'ın haberine göre dönemin Genelkurmay Başkanı 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın darbe suçundan yargılanması için hazırlanan iddianame Başsavcılık makamına sunuldu.

İŞKENCE SUÇLARI SORUŞTURMASI AYRILDI

12 Eylül’de yapılan anayasa değişikliği sonrasında 1980 darbesini gerçekleştirenler hakkında yaklaşık 3 bin suç duyurusu yapılmıştı. İşkence gören mağdurların da ifadesine başvuran Savcı Kemal Çetin, 120 sayfalık iddianame hazırladı. Savcı Çetin’in işkence gören ve şikayet edilen diğer bürokratların dosyalarını ayırdığı onlar için de ayrı bir iddianame tanzim edeceği öğrenildi.

Tamamlanan iddianamede ise darbenin başındaki Milli Güvenlik Konseyi üyesi Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın Türk Ceza Kanunu’nun 146/1 ve 147/1 maddesi uyarınca cezalandırılmaları istendi. Hükümetin ortadan kaldırıldığı belirtilen iddianamede TBMM’nin de fesih edilerek suç işlendiği aktarıldı.

ÇORUM VE MARAŞ'TA ZEMİN HAZIRLANDI

İlk olarak darbeye zemin hazırlayan nedenleri sıralayan Savcı Çetin, Maraş ve Çorum olaylarıyla darbeye zemin hazırlandığını belirtti. İddianamede, MHP’li Bakan Gün Sazak’ın öldürülmesi, Çorum ve Maraş olaylarına darbeye zemin hazırlanması amacıyla müdahale etmeyerek TSK’nın görevini yapmasını engelledikleri ve bu nedenle de eski TCK’nın 146. maddesi uyarınca ağırlaştırılmış müebbet hapis talep edildi.

Kanıt olarak yönetime el konulmasından sonra yayınlanan bildiride Savcı, Evren’in, “Şartların olgunlaşmasını bekledik” sözlerine de yer verdi. İddianamede zaman aşımı konusunda değinen Savcı Kemal Çetin, darbe yapan Evren ve Şahinkaya için zaman aşımı süresinin referandumla başladığını bildirdi. Zaman aşımı süresinin engelin (geçici 15. madde) kaldırıldığı 12 Eylül 2010’da başladığı ifade edildi.

SUÇ İŞLEME SÜRECİ ‘3 YILI’ KAPSIYOR

Darbecilerin işlediği suçun “Anayasal düzeni zorla değiştirme” olarak kabul edilirken suç tarihi darbenin yapıldığı 12 Eylül 1980 ile sivil iktidara geçildiği tarih olarak gösterildi. Yani yeni Meclisin seçilmesinin ardından hükümetin sivillere devredildiği tarihe kadar (24 Kasım 1983) olan tüm işlem ve eylemler darbe suçu olarak değerlendirildi.

 

Haber Haberleri

İbrahim Kalın, Hamas yetkilileriyle ateşkes için bir araya geldi
Emevi Camisi'nin halıları Türkiye'den gidecek
İstanbul'a bir ilçe daha geliyor: 20 mahalle birleşecek
Davutoğlu: “Emperyal güçlerin karşısında diyalog ve dayanışmamızın devam etmesi zaruridir”
Yunus Emre Vakfı yolsuzluk soruşturmasında 11 gözaltı