HAKSÖZ HABER
Türkiye yıllarca içki ve sigara lehine yapılan propagandalara maruz kalmış bir ülke. Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren kurulan devlet destekli bira fabrikaları sistemin bu işe ne kadar önem verdiğinin göstergesi.
İçki meselesi bir yönüyle Türkiye’de toplumsal bir kırılmayı işaret eder. Dindar muhafazakâr insanlar açısından içki, insanlar iletişim kuracakları zaman en temel kriterlerden birisidir. İçki içen bir insanla muhatap olmak istemeyen bu kesimler içki satan dükkanlardan alışveriş yapmazlar. Bu tür hasletlerin eskiye nazaran belki bir miktar aşındığı söylenebilir. Her ne olursa olsun yaşatılması gereken bu hasletlerin kıymeti nesilleri yok oluşa götüren içki ve uyuşturucu gibi alışkanlıklara karşı haram-helal farkındalığından geliyor.
Dindarlar zaten ontolojik olarak içki vb. iğrençliklere karşılar. Bir tekel bayisini dahi görünce rahatsız olan insanlar açısından bu mefsededin kabulü mümkün değildir. Ancak Türkiye’de bir başka toplumsal kesim için ise içki kendisini ifade etmenin bir yoludur. Daha evvel vurguladığımız üzere içkinin içerisinde yer aldığı fahşa kültürünün yıllarca devlet eliyle desteklenmesi bu iğrenç alışkanlığı birilerinin gözünde normalleştirdi.
Son örnek 1.5 yaşındaki çocuğuna içki içirip görüntüleri sosyal medyadan paylaşan kişi üzerinden yaşandı. Anne sıfatını layık görmediğimiz bu kişi hakkında işlem başlatıldı ancak hukuki süreç asıl sorunun ortadan kalkmasına sebep olmayacak. İçki ve haram kültürünün olağanlaştırılması bu örnekte de görüleceği üzere günahsız ve iradesiz bebekleri bile hedef haline getirebiliyor.
Dünyada sigaraya karşı oluşturulan tepkinin üçte biri içkiye karşı gösterilmiyor bile. Zira içki bir özgürlük ve asrilik ifadesi olarak gösterilerek müspet bir şey haline getirilmeye çalışılıyor. Televizyonda ikisinin de reklamı yasak ancak sokağa çıktığınız zaman içki reklamları gözünüze sokuluyor. Netice olarak kuşaklar, nesiller bu haram kültürüne alıştırılıyor. Durum böyle olunca bebeğine içki içiren kişinin yaptığı iğrençlik çok şaşılacak bir şey olmaktan çıkıyor ne yazık ki!