1. HABERLER

  2. HABER

  3. HUKUK

  4. Sekiz yıl süren dava sonuçlandı: Büyükada sanıkları beraat etti
Sekiz yıl süren dava sonuçlandı: Büyükada sanıkları beraat etti

Sekiz yıl süren dava sonuçlandı: Büyükada sanıkları beraat etti

Büyükada davası olarak bilinen, 2017’de insan hakları çalıştayına katıldıkları için gözaltına alınan 10 hak savunucusunun yargı süreci, Yargıtay’ın Taner Kılıç hakkındaki beraat kararını onamasıyla sona erdi.

19 Şubat 2025 Çarşamba 14:18A+A-

Büyükada'da 2017 yılında insan hakları konulu bir toplantı sırasında gözaltına alınan 10 insan hakları savunucusunun yargılandığı ve kamuoyunda "Büyükada Davası" olarak bilinen dava, Yargıtay'ın Taner Kılıç hakkındaki beraat kararını onamasıyla sona erdi. Sekiz yıl süren hukuki sürecin ardından davanın tüm sanıklar beraat etmiş oldu.

TOPLANTIDAN GÖZALTINA UZANAN SÜREÇ

Farklı sivil toplum örgütlerine mensup 10 insan hakları savunucusu, 5 Temmuz 2017'de Büyükada'da bir çalıştay sırasında polisin düzenlediği baskınla gözaltına alındı. Avukatlarına ve ailelerine haber verilmeyen bu gözaltı, ancak akşam saatlerinde tesadüfen öğrenildi. Önce yedi gün olan gözaltı süresi 14 günün sonuna kadar uzatıldı ve hak savunucuları 17 Temmuz 2017'de savcılığa çıkarıldı.

O dönemde bazı basın organları ve bazı AK Parti milletvekilleri, gözaltındaki isimleri "ajanlıkla" suçlarken, gözaltına alınan bazı kişilerin tutuklu gazetecilerle dayanışma amaçlı kurdukları WhatsApp gruplarındaki yazışmalar basına sızdırıldı.

Savcılık, gözaltındakilere "örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına hareket etmek" ve "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlamalarını yöneltti.

18 Temmuz 2017'de savcılığa çıkarılan insan hakları savunucularından altısı tutuklanırken, dördü adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Ancak serbest kalan iki kişi hakkında savcılığın itirazı üzerine yeniden tutuklama kararı çıktı ve böylece tutuklu sayısı sekize yükseldi.

Savcılık, iddianamesini yaklaşık üç ay sonra hazırladı. Dava sürecine, daha önce ayrı bir dosya nedeniyle tutuklanmış olan Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Av. Taner Kılıç da sanık olarak eklendi.

Yargılama sonucunda 113 gün hapis yatan sekiz kişi tahliye edilirken, Taner Kılıç'ın tutukluluğu bir süre daha devam etti.

MAHKEME KARARLARI VE YARGITAY SÜRECİ

T24’ten Gökçer Tahincioğlu’nun haberine göre 3 Temmuz 2020’de görülen karar duruşmasında, mahkeme Taner Kılıç’a "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 6 yıl 3 ay, Günal Kurşun, İdil Eser ve Özlem Dalkıran’a "terör örgütünü bilerek ve isteyerek desteklemek" suçundan 2 yıl 1 ay hapis cezası verdi. Diğer sanıklar beraat etti.

Ancak Yargıtay 3. Ceza Dairesi, 17 Ekim 2022'de mahkemenin hükmünü bozdu. Kararda, Taner Kılıç hakkında eksik soruşturma yürütüldüğü belirtilirken, diğer sanıkların da beraat etmesi gerektiği ifade edildi.

Yeniden yapılan yargılamada, 6 Haziran 2023’te İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi, tüm sanıkların beraatine karar verdi. Ancak savcılık, Kılıç hakkındaki beraat kararına itiraz etti.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, savcılığın itirazını reddederek Taner Kılıç hakkındaki beraat kararını onadı. Böylece sekiz yıllık dava süreci kesin olarak sona ermiş oldu.

 

Kaynak: Karar

HABERE YORUM KAT