“Şekerleme Yapmak Dikkati Arttırıyor”
Zafer Acar, bugünkü yazısında, şekerleme yapmak konusunu ele alıyor ve “Basitçe söylemek gerekirse, bilim, şekerlemenin daha önce inanıldığından çok daha aktif bir işlevi olduğunu söylüyor.” diyor.
Bugün Karar gazetesinde “TESS ile Yeni Dünyalar Keşfetmek” başlığıyla yayımlanan Zafer Acar imzalı yazının “NASA’nın Kaylule Araştırması” başlıklı kısmını ilgilerinize sunuyoruz:
Amerika’da bir öğleden sonra bazı şirketlere veya devlet dairelerine işiniz düşerse çalışanların şekerleme yaptıklarını, yani uyuduklarını görebilirsiniz.
Bunlara Facebook, Google, Uber, Nike, Huffington Post gibi şirketler de dahil.
Bilimsel araştırmaları dikkate alan şirketler yavaş yavaş çalışanlarının gün içerisinde 26 dakika şekerleme yapmalarına izin veriyorlar ve şekerleme odaları kuruyorlar.
Çünkü bilimsel araştırmalar gösteriyor ki haftada en az 3 kez kaylule yapmak kalp hastalıklarında ölüm riskini yüzde 37 azaltıyor, kan basıncını düşürüyor, öğrenmeyi ve dikkati artırıyor.
Gündüz uykusu, çalışanlara hem psikolojik hem de profesyonel olarak büyük avantajlar sağlıyor.
NASA tarafından yapılan araştırmalar 26 dakikalık bir kestirmenin astronotların performansını yüzde 34 ve ayrıntılara dikkat etme oranını da yüzde 54 artırdığını gösterdi.
Öğrenciler için vazgeçilmez bir güzellik olan şekerleme, kaylule, kestirme ve gündüz uykusu gibi isimler alır.
Uzun süre ders çalışmak bir müddet sonra beynin yorulmasına sebep olur ve artık kafa bir şey almamaya başlar.
Bunun çaresi ise kısa bir şekerlemedir.
Berkeley Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, öğleden sonra şekerleme yapmanın beynin öğrenme kapasitesi üzerinde büyük bir etkisi olduğunu buldu.
Bu kısa uykular beyninizin kısa süreli belleğini temizlemenize yarıyor ve yeni bilgileri öğrenmeyi ve saklamayı kolaylaştırıyor.
Şekerleme rahatlamanın ve stresi azaltmanın da en kolay yolu.
Basitçe söylemek gerekirse, bilim, şekerlemenin daha önce inanıldığından çok daha aktif bir işlevi olduğunu söylüyor.
Şekerleme yaptığınız zaman zihninizin dış dünyanızda gördüğünüz, duyduğunuz ve hissettiğiniz şeylerle etkileşimi kapatıyorsunuz.
Sonuç olarak, beyninize öğrenilen her şeyi organize etme ve sindirme fırsatı verirsiniz.
Kaylule yapmanın en güzel zamanı bilim insanları tarafından yapılan araştırmalara göre öğleden sonra 13:00 ile 15:00 arası.
HABERE YORUM KAT