Seçimlerde 'İslam Karşıtlığı' Vurgusu
Fransa'da İslam karşıtlığının yükseldiği bir süreçte kullanılan siyasal söylemde kimlik siyaseti ön plana çıkıyor. Bu durumun 2017'de gerçekleşecek olan seçimlerin üzerinde etkili olacağı ifade ediliyor.
Fransa'da son dönemde yaşanan saldırılar ile birlikte siyasette de farklılıklar ön plana çıkmaya başladı. İslam karşıtlığının yükseldiği ülkede, hükümet olağanüstü uygulamaları devreye sokuyor. IŞİD saldırılarının ülkede yaşattığı travmalar ise en çok Müslüman toplumu etkiliyor. İslami cemaatlerin gözetim altında tutulması, başörtüsü tartışmlarının odağında ise Müslümanlar yer alıyor. Tüm bu sıcak gündemin içerisinde bir yandan da seçimlere hazırlanan Fransa'da eski Cumhurbaşkanı Sarkozy de seçimlerde yeniden aday olmayı planlıyor.
Onu hafife almak hata olur
Economist'te yer alan bir habere göre Nicolas Sarkozy'nin 2012 yılında gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kaybettikten sonra yeniden adaylığa hazırlanıyor. Economist, Sarkozy'nin yaşadığı başarısızlıktan sonra sonra halkın ona tamamen sırtını döndüğünün düşünüldüğünü ama gerçeğin öyle olmadığını yazıyor. Gazete bu iddiasını ise Sarkozy'nin Kasım ayında partisinden tekrar aday olmayı talep edeceğini açıklamasına dayandırıyor. Şimdilik Sarkozy'nin doğrudan bir rakibi de yok. Economist "daima hırçın biri olan eski Cumhurbaşkanı'nı hafife almak hata olur" diyor.
Sarkozy'nin en güçlü silahı: kimlik siyaseti ve İslam karşıtlığı
Sarkozy 24 Ağustos'ta yayınlanan yeni yayınlanan “Her şey Fransa için" isimli kitabından sonra bu kararını açıkladı. Ertesi gün ise seçim kampanyası için Fransa'nın güneyinde çalışmalarını başlattı. Sarkozy'nin başlıca hedefleri ise ekonomik liberalizm ve sağcı kimlik siyasetine dayanıyor. Sarkozy göçmenler için sıkı kurallar getirmeyi düşünüyor, İslam ve entegrasyona karşı sert bir duruşa sahip.
Saldırılar güvenlikçi yaklaşımı tetikledi
Ülkede son 18 ayda yaşanan saldırılar, sağ seçmenin güvenlikçi yaklaşımı ve 'İslam ile mücadele' konuları Sarkozy'nin hesaplarını etkiliyor. Fransa şu anda da haşema yasağını tartışıyor. İslamcılık konusu ile kamu düzeni üzerindeki tartışmalar ise büyük bir gerginliğe neden oluyor. Tüm bu gelişmeler seçimlerdeki tabloyu etkileyecek.
Seçimler çalkantılı geçecek
Ülkede gelecek hafta yeni öğretim yılı da OHAL'in gölgesinde başlayacak. Bu durumun verdiği stres, siyasi farklılıkları da kolayca güçlendiriyor. Economist, Fransa'da bahar ayındaki seçim kampanyalarında kimlik siyasetinin ön planda olacağını belirtiyor. Nice kentinde haşemanın polis tarafından yasaklanması da bu konudaki görüş ayrılıklarını güçlendiriyor. Bu durum Cumhuriyetçi Parti'deki rekabeti de etkileyecek. Ülkedeki anketler şuan Le Pen'i ve Sosyalistleri güçlü gösteriyor. Economist'e göre Fransa'da 2017 bahar ayında yapılacak seçimler gergin ve çalkantılı olacak.
Yeni Şafak
HABERE YORUM KAT