1. HABERLER

  2. ETKİNLİK-EYLEM

  3. Sapanca’da “Asr Suresi” Semineri
Sapanca’da “Asr Suresi” Semineri

Sapanca’da “Asr Suresi” Semineri

Sapanca Bilgi Eğitim Dayanışma Derneği Hayat Kitabımız Kur’an Seminerlerine “Hüsrana Uğramamak Ekseninde Asr Suresi” semineri ile devam edildi.

24 Nisan 2011 Pazar 15:11A+A-

Dernek merkezinde gerçekleştirilen semineri Yalçın ARICIOĞLU sundu.

Yalçın ARICIOĞLU'nun seminerinde öne çıkan başlıklar ve vurgular şunlardır.

-"Asr" denince kavram olarak zaman asır ikindi ve bir şeyin özü gibi anlamlar anlaşılmaktadır.

-Asr suresinde öne çıkan kavramlar hüsran -iman-salih amel-hakkı ve sabrı birbirine tavsiye etmektir.

-Hüsrana Uğramak özünde bir beklentinin boşa çıkmasıdır.Yani hüsran durumunun oluşması için insanın farklı bir beklenti içerisinde olması ve bu beklentisinin karşılanmayarak hüsranla sonuçlanması ,farklı ve beklenmeyen bir sonuçla sonuçlanmasıdır.

-Hüsran kelimesi Kur'an'da geçtiği diğer yerlerde de hemen aynı anlam ile kullanılmış sadece beraber dile getirilen vurgular farklıdır.Mesela Bakara 121.ayeti kerimede "Kendilerine kitap verdiklerimizden bilgili ve yetkili) kimseler önce onu gerçek mânada (anlayarak) gönüllerine indirerek okurlar. İşte onlar, buna imân ederler. Her kim de onu inkâr ederse, onlar da hüsrana uğrayanlardır" olduğu gibi.

-Hüsrana uğramamak karlılığın zıddı felahın zıddı olarak da anlaşılabilir.Bu anlamıyla da karlılığı umarken hüsranla karşılaşmak günümüz geleneksel İslami camiasını bekleyen en öemli tehdit ve tehlikelerden birisidir.

-İman bir iddiadır ve ispat gerektirir çalışma eylem gerektirir işte peşinden gelen Salih amel vurgusu da buna delildir.

-İnsan basit bir iş yapacağı zaman dahi ona ilişkin tüm araştırma ve etüdleri yerine getirirken Allah'ın dini konusunda ve sonsuz nimete ulaşma noktasında hiçbir araştırma yapmadan kulaktan dolam geleneksel bilgilerle hareket etmesi ve sorgulamaması önemli bir tezat olarak karşımızda durmaktadır.

-Tersten bakıldığında ise hüsrana uğramamanın yolu ; iman edip Salih amellerde bulunmak ve hakkı-doğruyu-doğru olanı ve sabrı–direnişi-zulme karşı durmayı gerçekleştirmek ile olur.

-Müslüman bir kenara çekilip hiçbir risk almadan ve aynı zamanda tabi hiçbir iş de yapmadan köşesinde oturarak hayat sürdüremez Cenabı Allah'ın istediği ve emrettiği bu değil tam tersine doğru bilgiyle (vahiyle) iman Salih amel ilişkisini sağlıklı olarak kurarak hayata geçirmektir.Yoksa bir biblo gibi evinde oturarak sürdürülen bir hayatın sonu yada hiçbir sorumluk almadan bireysel inanışlarla sürdürülen bir hayatın sonu elbette ki hüsranla sonuçlanması muhtemeldir.

On beş günlük periyotlarla devam eden programa 7 Mayıs Cumartesi günü saat 20.30 da Yılmaz KARAKIŞ'ın sunacağı "Namazın İnsanı Dönüştürmesi ve Maun Suresi" semineri ile devam edilecek.

HABERE YORUM KAT