Sana'nın Stratejik Bölgelerinde Husi Varlığı Artıyor
Yaşanan çatışmaların ardından hayatın normale dönmeye başladığı Yemen'in başkenti Sana'nın stratejik bölgelerinde silahlı Husi varlığının arttığı bildirildi.
Yemen'de yaşanan çatışmaların ardından başkent Sana'da hayat normale dönüyor. Ensarullah Hareketi (Husiler) ile Cumhurbaşkanlığı Muhafızları arasında yaşanan silahlı çatışma kentte yeniden ''iç savaş'' senaryolarını gündeme getirirken, halk işyerlerine gitti, esnaf yeniden kepenk açtı.
Yaşanan gelişmelerin ardından şehirdeki tansiyon düşse de Husilerin kentteki silahlı varlığı devam ediyor. Başkanlık sarayı ve Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin evinin çevresindeki Husi hareketliliği devam ediyor.
''Yaşananlar Darbe girişimiydi''
Yemen'de Cumhurbaşkanı Hadi'nin ofis müdürü Ahmed Avad bin Mübarek'in Husiler tarafından kaçırılması ile alevlenen gerginlik, Husilerin başkanlık sarayı ve Hadi'nin evinin yakınlarında Cumhurbaşkanlığı Muhafızları ile çatışmaya girmesiyle tırmanışa geçmişti.
Sosyal medyada ve bazı haber sitelerinde yaşanan gelişmeleri değerlendiren siyasetçi ve yazarlar çatışmaları ''darbe girişimi'' olarak adlandırmıştı. Husilerin 21 Eylül'de Sana'nın ve diğer önemli kentlerin kontrolünü ele alması ile ordu ve hükümetin ''saf dışı kalması'' görüntüsü, ülkede rejim değişikliğinin hazırlıkları olarak değerlendirilmişti.
Husilerin Hadi'yi de görevinden ''indirme'' girişiminin bir provasını yaptığını belirten ülke medyasından bazıları yaşananları endişe ile izledi.
Girişiminin ardında Salih'in olduğu iddiası
Sana'daki bir günlük savaşın ardından birçok komplo teorileri de konuşulmaya başlandı. Kuzeydeki Sa'da ilinde Abdülmelik el-Husi tarafından yönetilen silahlı Ensarullah hareketinin başkent Sana'da eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih ve kendisine bağlı askeri birlikler tarafından desteklendiği iddia ediliyor.
Salih'in kendisine yönelik yapılan 2011 Halk ayaklanmasının ardından görevini devretmesine rağmen ülke siyasetindeki ve ordu içindeki gücünün hala devam ettiğini belirten bazı köşe yazarları, 21 Eylül'den bu yana tüm gelişmelerin ardında Salih'in Husiler ile ortak hareket ettiğini öne sürüyor.
Hadi'yi indirme planlarının arkasında ise Salih ailesinin yeniden yönetime gelme planlarının bulunduğu belirtiliyor.
Yemen'de Cumhurbaşkanlığı Sarayı muhafızlarıyla Husi militanlar arasında çatışmaların öğleye doğru durduğu açıklanmış ancak daha sonra yer yer devam ettiği haberleri gelmeye devam etmişti.
Bu gelişmelerin ardından Cumhurbaşkanı Hadi ve danışmanı Sammad ile yaptıkları toplantıdan çıkan Başbakan Halid Mahfuz Bahhah'ın konvoyuna Husi militanları tarafından ateş açılmıştı.
HABERE YORUM KAT