Şam’la barış yapmak ya da olmayacak duaya amin demek
Rejime bağlı isimlerin akla hayale sığmayacak hezeyan dolu açıklamaları, Şam ile barış rüzgarlarından etkilenen Esedseverlerin sevincini kursağında bırakacak gibi.
Türkiye’nin halkın özgürlük ve adalet taleplerine yönelik Suriye politikasını sorunsallaştırıp despot rejim ile uzlaşmaya çağıran kesimler Şam ile barış rüzgarlarından pek bir etkilendiler. İslami hareketlerin sistem ve toplumu İslami değerlere göre inşa çabasından rahatsızlığı zaten belli olan ve Suriye halkının İslam merkezli adalet ve özgürlük taleplerine bu nedenle düşmanlık yapan kesimler, Türkiye’nin bu talepleri kucaklayıcı dış politikasından rahatsızlar. Despotik rejimlerle iyi geçinmeyi siyasetlerinin merkezine koyanlar, maazallah iktidara gelmeleri durumunda Suriyeli muhacirleri tek kalemde silip Şam’ın şeytanı ile barış yapacaklarını zaten gizlemiyorlar.
Türkiye hükümetinin belirli şartlarla Suriye rejimi ile anlaşma sinyali vermesi bu nedenle söz konusu kesimlerde heyecan yaratmış, geniş kabul görmüştü.
Peki, Türkiye hükümetinin Esed muhipleri nezdinde “biz dememiş miydik” kibriyle kabul gören bu adımı rejim cenahında nasıl yankı buldu?
Suriye Parlamentosu Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Butrus el Marjan’ın açıklamaları bu soruya cevap niteliğinde. Marjan barış için özetle Türkiye’nin mevcut Suriye politikasından çark etmesi, ülkenin kuzeyinden geri çekilmesi ve muhaliflere olan tüm desteğini kesmesi gibi şartlar ileri sürüyor! Karşılanabilirlik düzeyi ile birlikte düşünüldüğünde muhtemelen bu açıklamalar içerideki Esed muhiplerinin keyfini kaçırmıştır. Çünkü barışa dair dillendirilen bu hezeyanlar olmayacak duaya amin demek gibi bir şey.
Bahse konu haber:
Suriye'den Türkiye açıklaması: Şam'dan normalleşme için iki şart
Son dönemde Türkiye'nin Suriye'de Beşar Esad yönetimiyle diyaloğa yeşil ışık yakan açıklamaları gündemdeki yerini korurken, Şam’dan Türkiye’yle ilişkilere dair dikkat çeken bir açıklama geldi. Rus basınına konuşan Suriye Parlamentosu Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Butrus el Marjan, yakınlaşma için Ankara'nın Suriye'nin kuzeyindeki askeri varlığını sona erdirmesi ve Suriye topraklarındaki 'terör örgütlerine' desteğini geri çekmesi gerektiğini söyledi.
Hükümetin Suriye’de Beşar Esad yönetimiyle diyaloğa açık kapı bıraktığı açıklamalar gündemdeki yerini koruyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen ay yaptığı açıklamada “Bizim Esed’i yenmek, yenmemek gibi bir derdimiz yok. Devletler arasında siyasi diyalog veya diplomasi kesip atılamaz” demişti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Suriye ile Türk istihbarat örgütleri arasında temasların olduğunu, Türkiye’nin Suriye ile diyalog için ön şartları olmadığını söylemişti.
Bu açıklamalar gündemdeki yerini korurken Şam normalleşme için şartlarının yerine getirilmesi konusunda ısrarlı. Suriye Parlamentosu Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Butrus el Marjan, Türkiye'yle yakınlaşma ihtimaline dair Rus İzvestiya gazetesine konuştu. Suriye'nin Türkiye'yle ilişkileri düzeltmeye hazır olduğunu kaydeden El Marjan, bunun için bazı şartları olduğunu ifade etti.
'TÜRKİYE İLE TEMASLARIMIZ SÜRÜYOR'
Suriyeli vekil, yakınlaşma için Ankara'nın Suriye'nin kuzeyindeki askeri varlığını sona erdirmesi ve Suriye topraklarındaki 'terör örgütlerine' desteğini geri çekmesi gerektiğini söyledi. El Marjan, “Öncelikle Türkiye, başkasının toprağını işgal ettiğini, BM Güvenlik Konseyi tarafından terör örgütü olarak görülen grupları barındırdığını kabul etmeli. Ayrıca Suriye topraklarından geri çekilmeli. Bunlardan sonra Suriye ilişkileri geliştirmeye hazır olacak” ifadelerini kullandı.
Türkiye'yle ilişkilerin düzeltilmesi önünde bazı ciddi engellerin sürdüğünü söyleyen El Marjan, Türkiye ve Suriye arasında güvenlik alanında bazı temaslar olduğunu belirtti. (Karar gazetesi)
HABERE YORUM KAT