Saldırıda Üçüncü Kişi Şüphesi
Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın öldürüldüğü saldırıda kullanılan silahın olaydan önce adliyeye sokulduğu ihtimali araştırılıyor. Olay gününe ait görüntüleri tarayan polis saldırganların savcının odasına girmeden önce kadınlar tuvaletine gittiklerini belirledi
Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın İstanbul Adliye Sarayı'ndaki odasında rehin alındıktan 8 saat sonra öldürülmesine ilişkin soruşturmada, saldırıda kullanılan silahın adliyeye nasıl sokulduğu sorusuna yanıt aranıyor.
Keşif yaptılar mı?
Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu Savcılığı’nın soruşturma kapsamında adliyenin güvenlik kamera görüntülerinin incelemesi sürüyor.
İncelemede öncelikle saldırıyı gerçekleştiren Şafak Yayla ve Bahtiyar Doğruyol’un keşif için daha önce adliyede gelip gelmediğine bakılıyor. Çünkü terör uzmanlarına göre, ‘saldırganların altıncı kattaki bir savcının odasını kimseye sormadan bulabilmeleri zor ve mutlaka keşif için gitmiş olmalılar’. Bu değerlendirme ışığında adliye güvenlik kameralarına ait görüntüler geriye doğru saniye saniye incelenerek, saldırganların olaydan önce hangi tarihte ve nasıl adliyeye girdiği tespit edilmeye çalışılıyor.
C kapısından girip, D kapısından çıkmış
Saldırı öncesine ait kamera kayıtlarını inceleyen terörle mücadele ekipleri, saldırganlardan Bahtiyar Doğruyol’un olaydan önce adliyenin C kapısından vatandaş girişini kullandığı ve aranarak içeri girdiğini de belirledi. Doğruyol’un 10 dakika sonra bu kez D kapısından giriş yaptığı tespit edildi. Bahtiyar Doğruyol’un bu süre içinde adliye dışında ne yaptığı ve kimlerle temas kurduğu da araştırılıyor.
‘Kadınlar tuvaletine girmişler’
Farklı kapılardan giren iki saldırganın adliye içinde buluştuktan sonra adliyedeki tüm adımları da kare kare inceleniyor. Polis görüntülerde çarpıcı bir ayrıntı farketti. İki saldırganın savcının bulunduğu kata çıktıklarında doğrudan odaya girmek yerine odanın önünden geçip o katın sonundaki kadınlar tuvaletine gittikleri belirlendi. Kamera kayıtlarına göre, bir süre kadınlar tuvaletinde kalan saldırganlardan Bahtiyar Doğruyol elindeki şemsiyeyi de buraya bırakarak dışarı çıktı.
Silah adliyeye önceden mi sokuldu?
Polis bu ayrıntıdan sonra olayda kullanılan silahın daha önce adliyeye sokulduğu, saldırganların kadınlar tuvaletinden silahı almış olabileceği ihtimali üzerine yoğunlaştı.
Savcılık ve terör uzmanları, ‘bu kişilerin adliye girişinde silahla yakalanma ihtimali nedeniyle saldırı planını riske atamayacağı, bu nedenle silahın bir avukat veya bir adliye personeli üzerinden de adliyeye sokulmuş olabileceği’ ihtimalini de soruşturmaya başladı. Polis, şimdi saldırıdan önce kadınlar tuvaletine giriş çıkışları gören kameraları da inceliyor. Olay günü kattaki erkekler tuvaletinin ise kilitli olduğu tespit edildi.
Soruşturma kapsamında adliyenin C kapısındaki avukat girişinde görev yapan güvenlik görevlisinin de ifadesi alındı. GBT'si (Genel Bilgi Toplama Sistemi) incelendi. Görevlinin saldırganlarla veya DHKP-C örgütüyle bir bağlantısı şu ana kadar tespit edilemedi. Şafak Yayla’nın sahte avukat kimliği ile girdiği yerde görev yapan özel güvenlik görevlisinin de ifadesi alındı. Görevli ifadesinede, ‘Avukatların aranmadan girdiğini ve çipsiz kimlikleri kontrol etme yetkisinin olmadığını’ söyledi. Bu güvenlik görevlisinin de herhangi bir örgüt ile irtibatı bulunamadı.
Al Jazeera
HABERE YORUM KAT