1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. Sadr İran’a İnzivaya mı, Pazarlığa mı Gitti?
Sadr İran’a İnzivaya mı, Pazarlığa mı Gitti?

Sadr İran’a İnzivaya mı, Pazarlığa mı Gitti?

Taraftarları parlamento binasını basan ve İran aleyhine slogan atan Iraklı Şii din adamı Mukteda Sadr Tahran'a gitti.

03 Mayıs 2016 Salı 12:54A+A-

Irak'lı Şii Din Adamı Mukteda Sadr’ın Pazartesi günü ikâmet ettiği, ülkenin güneyindeki Necef kenti havaalanı kaynakları, Sadr’ın İran'a ait bir uçakla Tahran’ın güneyindeki Hamaney Havalimanı’na uçtuğunu teyit etti. AFP haber ajansına göre, İran’a giden Sadr’ın yanında sadece iki din adamı bulunuyordu.

Irak’ın yerel medyasında bazı kaynaklar Sadr’ın İran seyahatinin siyasetle ilişkilendirirken, Sadr'a yakın diğer kaynaklar Şii liderin İran’da bir evinin olduğunu ve oraya inzivaya çekilmek için gitmiş olabileceğini söyledi. Sadr, kısa bir süre önce yaptığı açıklamada siyasete bir süre ara vereceğini söylemişti.

Arabi 21 haber sitesine isminin yazılmaması kaydıyla bilgi veren Iraklı bir kaynak, Sadr’ın İran’la pazarlık yapmak için gittiğini, son dönemde ‘eli güçlenen’ Sadr’ın Irak’ta büyük bir siyasi etkiye sahip olan Tahran’a bazı şartlar dayatabileceğini söyledi.

Geçtiğimiz Cumartesi günü Sadr’ın yanlıları, sıkı korunaklı Yeşil Bölge’deki Parlamento binasını basmıştı. Protestocular çekilmeden önce Parlamento binasında İran aleyhine slogan atmıştı.

Sadr'ın, İran etkisindeki partilerin ülkeyi yönetmesinden ve mevcut siyasi sistemden memnun olmadığı biliniyor. Bu nedenle, Irak’taki siyasi sistemde reform yapılması ve ‘Yolsuzluğa yol açan’ siyasi kota sistemi yerine teknokrat sisteme gidilmesi gerektiğini savunuyor. Sadr'ın taraftarları bu amaçla da Bağdat’ta büyük eylemler düzenlemişti. Ancak, Sünni, Şii ve Kürt partiler reformun mekanizmasıyla ilgili bir anlaşmaya varamadığı için teknokrat hükümet hayata geçirilemedi.

ABD tarafından desteklenen Irak Başbakanı Haydar İbadi’nin de istediği teknokrat hükümetinin, devlet kurumlarında hâlâ büyük bir etkiye sahip olan ve İran tarafından desteklenen eski Başbakan Nuri Maliki’nin partisi Kanun Devleti başta olmak üzere mevcut siyasi partilerin gücünü kırabileceğine inanılıyor. Bu partiler bundan dolayı teknokrat hükümetine karşı çıkıyor

Kaynak: AFP, Arabi 21

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT