1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Sabit “kış saati” uygulaması hangi enerjiden tasarrufu sağlıyor?
Sabit “kış saati” uygulaması hangi enerjiden tasarrufu sağlıyor?

Sabit “kış saati” uygulaması hangi enerjiden tasarrufu sağlıyor?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Kış saati uygulamasına başladığımız 2016'dan beri toplam elektrik tasarrufu 6,82 milyar kilovatsaat oldu. Bu tasarrufun parasal karşılığı ise yaklaşık 6 milyar lira" dedi.

22 Kasım 2021 Pazartesi 15:16A+A-

HAKSÖZ HABER

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Kış saati uygulamasına başladığımız 2016'dan beri toplam elektrik tasarrufu 6,82 milyar kilovatsaat oldu. Bu tasarrufun parasal karşılığı ise yaklaşık 6 milyar lira" dedi.

Toplumun birçok kesiminden ise kış saati uygulanmasına dönük tepkiler gelmeye devam ediyor.

İnsanların sabah güneş ışığı ile beraber başlaması gereken mesaileri ise hava henüz aydınlanmamışken başlıyor. Enerjiden tasarruf edildiği ifade edilirken hangi rakamlara göre enerjiden tasarruf edildiği henüz açıklanmadı.

Sabah güneş ışıkları doğmadan açılan okul ve işyerlerinde bulunanlardan yoğun tepki alan uygulamanın, maddi geri dönüşünün yüksek olduğu belirtilirken, enerjiden de tasarruf edildiği ifade ediliyor.  

Özellikle öğrencilerden, “Sabah okullarda ve işyerlerinde açılan lambaların elektrik sayaçlarına yansımadığı mı düşünülüyor” eleştirileri gelirken, işyerlerinin de hava henüz aydınlanmadan açıldığı biliniyor.

İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerde yaşayan ve çalışanlardan da benzer tepkiler gelmeye devam ediyor.

Sabah mesaiye karanlıkta, güneş doğmadan başladıklarını ifade eden vatandaşlar, akşam karanlığında evlerine döndüklerini belirtip bu durumun psikolojik ve sosyal sorunlara neden olmaya başladığını dile getirerek “kış saati” uygulamasına son verilmesini talep ediyor.

Enerji Bakanı Dönmez ise “kış saati” uygulamasını savunarak, enerjiden tasarruf edildiğini ifade ediyor. Bakan Dönmez vatandaşların “yaşam enerjilerinin” tasarrufa dahil olmadığını görmüyor mu?

Dönmez, bu tasarrufun parasal karşılığının 6 milyar lira olduğunu belirterek, "26 Mart 2019'da Avrupa Parlamentosu'nda gerçekleştirilen oylamayla AB de mevsimsel saat değişikliği uygulamasına son verilmesi önerisi kabul edildi."  ifadelerini kullandı.

İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından hazırlanan “Sabit Saat Uygulaması (SSU) Değerlendirme Raporu” ile Türkiye’de sabit saat uygulamasının getirdiği sonuçlar bakanlık ile geçtiğimiz aylarda paylaşılmıştı.

Rapora göre 08:30-17:30 mesai saatleri içerisinde daha fazla gün ışığından yararlanıldığı ifade edildi.

Rapora göre Türkiye’deki toplam elektrik tüketimi göz önüne alındığında 06:00-09:00 saatleri arasında elektrik tüketiminde düşük seviyede bir artış, 17:00-18:00 saatlerinde toplam elektrik tüketiminde azalış, saat 20:00 civarında ise elektrik tüketiminde artış gözlendiği aktarıldı. 

Rapora göre, pik saatlerde meydana gelen bu değişimlerin tamamı değerlendirildiğinde elektrik tüketiminin düştüğü ve tasarruf sağlandığı ifade edildi.

Sabit saat uygulaması

Avrupa’da 30 Ekim Cumartesi’yi 31 Ekim Pazar gününe bağlayan gece 03.33’te saatler bir saat geriye alındı.

Türkiye’de ise 2016 yılında yürürlüğe giren kararla sabit saat uygulamasına geçilmişti. Böylece kış-yaz saati ayrımı kaldırılmıştı.

Türkiye'de 2016 yılında Bakanlar Kurulu tarafından alınan karardan bu yana, Kış saati ve Yaz saati uygulamaları gerçekleştirilmiyor. Bu nedenle Türkiye'de, Avrupa ülkelerinde olduğu gibi saatlerin ileri veya geri alınması gibi bir durum söz konusu olmayacak. Bununla beraber uygulama ile kış aylarında Avrupa ile Türkiye arasındaki saat farkı 1 saat artmış durumda. 

HABERE YORUM KAT

11 Yorum