1. HABERLER

  2. ETKİNLİK-EYLEM

  3. SABED’de Vahyin Çizgisi Semineri
SABED’de Vahyin Çizgisi Semineri

SABED’de Vahyin Çizgisi Semineri

SABED tarafından “Hayat Kitabımız Kur’an Seminerleri” başlığı ile on beş günde bir yapılan seminerler Sezai Arıcıoğlu’nun sunduğu Vahin Çizgisi Duha Suresi semineri ile devam etti.

27 Mart 2011 Pazar 20:45A+A-

Sezai Arıcıoğlu Duha suresi değerlendirmesine girmeden önce vahyin çizgisi ile alakalı ayetlere vurgu yaptı. İsra 9.ayet Enbiya 106 ayet; Zuhruf 43. ayet; Cin suresi 2. ayet; Müminun 73. ayet bu ayetlerden bazıları.

Duha Suresi ile ilgili olarak ise şu vurgulara değinilerek katılımcıların da katkıları ile değerlendirme yapıldı.

-Mekke'de ilk yıl içerisinde inmiştir. Rivayetlerde Peygamberin rahatsızlanması ve Ebu Leheb'in karısının gelerek "Ne oldu şeytanın seni terk mi etti" diyerek alay ettiği anlatılır.

-Duha kuşluk vakti demektir. Bu vakit sabah tüm insanların günü karşılamaları vaktidir. Herkes işine gücüne okuluna v.s. yetişebilmek için acele eder bir durumdadır.

-Geceye yemin olsun. Sakinleştiği vakit. Gece ise tam tersine istirahat ve dinlenme zamanıdır. Hayat ve İnsanoğlu da böyledir. Bir bakarsın koşuşturur bir bakarsın yatar dinlenir.

-Rabbin seni terk etmiş değildir. Kızgın da değildir. İslam tarihinde fetret dönemi dedikleri bu denemle alakalı çok çeşitli rivayetler vardır.3 gün den tutun 3 yıla kadar uzayan rivayetler içerisinde en makul olanı 25-40 gün aralığıdır. Vahy,n bazen gelmeyip bazen de ard arda veya tane tane gelmesi ne kadar doğaş olduğunu da gösterir.

- Şurası kesin ki ilerisi senin bugününden daha hayırlı ve iyi olacaktır. Peygamber her ne kadar çile çekse de her geçen gün güçleniyordu. Bu ayete genelde ahiret dünyadan daha hayorldır gibi anlam verenler eksik veriyorlar ve sonuçta müslümanlar için kendini ahrete vermenin çok daha hayırlı olacağı gibi dünyayı ahiretten kopartan bir yaklaşım tarzına yönlendiriyorlar. Sanki dünyayı hepten bırakıp ahrete koşmak gerekiyormuş gibi bir anlama yol açıyorlar.

-Rabbin sana verecek sen de hoşnut olacaksın. Gerçekten de kimsesiz bir yetimin 40 yaşında vahyle başlattığı bu hareket Peygamberin vefatında Türkiye'nin hemen hemen dört katı bi,r büyüklüğe erişmiş durumdaydı.

-Seni yetim iken bulup barındırmadı mı?

-Allah seni ne yapacağını bilmez bir halde buldu ve sana yol gösterdi. Neler yapman gerektiğini gösterdi.

- Hiçbir şeyin yokken sen yoksul durumdayken bulup da zengin etmedi mi?

-Öyleyse sakın yetimi reddetme ve isteyip dileneni reddetme.

-rabbinin nimetini durmaksızın dile getir anlat konuş tartış.  

Bundan sonraki program "Hüsrana uğramamak ekseninde Asr Suresi" başlığı ile Ömer Faruk Bedir tarafından  9 Nisan 2011 Cumartesi günü  gerçekleştirilecek.

HABERE YORUM KAT