Rus Polisi Kırım'da Yeni Baskınlar Yaptı
Kırım Tatar Milli Meclisi binasına dün sabah erken saatlerde düzenlenen baskının ve yapılan aramaların ardından bugün de Kırım’daki bir Tatar camiine, Kırım Tatar okuluna ve Kırım Tatarları’na ait bazı evlere baskınlar düzenlenerek aramalar yapıldı.
Deniz Berktay / Al Jazeera
Kırım Tatar Milli Meclisi binasına Rus Federal Güvenlik Teşkilatı (FSB) ve polis yetkililerinin dün sabah erken saatlerde düzenlenen baskının ardından bugün de Kırım Tatarlarına ait, aralarında okul ve bir caminin de bulunduğu bazı adreslere baskınlar düzenlendi.
Kırım’ın merkezi olan Akmescit (Simferopol) kentinde Tatarlar’ın yoğun olarak yaşadığı Fontanı (Yağmurça) semtindeki camiye sabah saatlerinde gelen savcılık ve FSB görevlileri, burada yaptıkları arama sonrasında, birkaç dini kitaba el koyarak camiden ayrıldı.
Yine sabaha karşı FSB yetkilileri, Belogorsk ilçesindeki Zuya kazabasında bulunan 2 No’lu Tatar okuluna gelerek burada okulun kütüphanesini ve bilgisayar laboratuarındaki bilgisayarları inceledikten sonra, kütüphanedeki bazı gazetelere el koydu.
Akmescit’in (Simferopol) Bulganak Köyü’nde de Kırım Tatarları’nın evlerinde aramalar yapıldı.
'Meclis'i boşaltın tehdidi'
Kırım Tatar Milli Meclisi Sekreterliği’nden Dilaver Akiyev, bugün 20 kadar FSB ve polis yetkilisinin binaya girerek Kırım Tatar Mili Meclisi ve Kırım Vakfı yetkililerine, binayı 24 saat içinde boşaltmalarını bildirdiğini söyledi.
Akiyev, Meclis binasının ait olduğu Kırım Vakfı’na ait Simferopol’deki bütün mallara ve banka hesaplarına el konduğunu belirterek, vakfın başkanı Rıza Şevkiyev’in bu gelişmeler nedeniyle fenalaştığını ve ambulans çağrıldığını kaydetti.
Kırım’daki Rus yanlısı yönetimin başında bulunan Sergey Aksyonov, Kırım Tatar Milli Meclisi binasındaki aramaların, yasadışı yayınlara yönelik bir arama olabileceğini ileri sürdü. Aksyonov, Kırım yönetiminin Kırım Tatarları’na yönelik ayrımcılık yapmasının söz konusu olmadığını ifade etti.
'Gereken tepki gösterilmedi'
Kırım Tatar Mili Meclisi eski başkanı ve Kırım Tatarları’nın manevi lideri olarak kabul edilen Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, konuyla ilgili olarak Kırım Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, Meclis binasına el konmasını eleştirdi. Kırımoğlu, Rus makamlarının özellikle FSB’bnin çeşitli yöntemlerle Kırım Tatar toplumunu ürküttüğünü belirterek, bu nedenden ötürü Kırım Tatarları’nın Meclis binasına el konması gibi son gelişmelere gereken tepkiyi gösteremediğini dile getirdi.
Kırım, 16 Mart 2014’te düzenlenen ve Kırım Tatarları ile uluslararası toplumun tanımadığı bir referanduma dayanarak, Rusya tarafından ilhak edilmişti.
Kırım Tatarları, 18 Mayıs 1944’te, dönemin Sovyet lideri Stalin tarafından memleketlerinden alınarak sürgüne gönderilmişti. Kırım Tatarları’nın yaşadıkları bölgelere Rus nüfus yerleştirilmişti.
HABERE YORUM KAT