Rohingya Müslümanlarına Zulüm Tırmanıyor
Myanmar'da Rohingya ismiyle tanınan Arakan bölgesi Müslümanları Budistlerle aralarında çıkan çatışmalar sonrasında yeniden zor zamanlar yaşamaya başladılar. Bangladeş'in kapılarını kapamasıyla gidecek yerleri de yok.
Haber: Mahmut Osmanoğlu
Tayland'da İngilizce olarak yayınlanan The Nation gazetesi tarih boyunca Budist çoğunluğun zulmü altında yaşayan Rohingya Müslümanlarına yönelik son Budist saldırı dalgasıyla ilgili gelişmeleri sürmanşetinden "Rakhine Eyaleti'nde olağanüstü hal ortamında Birleşmiş Milletler personelini tahliye etti" başlığı ile verdi. Haberin devamında isyanların vurduğu Myanmar Eyaleti'nde dini şiddet dalgası sonrasında olağanüstü hal ilan edildiği ve askerlerin devriye gezdiği bilgisi veriliyor. Gazete dini huzursuzlukların on yıllardır süren askeri yönetimin geçtiğimiz yıl sona ermesi ardından siyasi reformlar için çaba gösteren eski bir general olan Başkan Thein Sein için önemli bir imtihan olacağının altını çiziyor. Haberde Müslümanlarla Budistler arasında çatışmaların yaşandığı Rakhine eyaletinin başkenti olan Sittwe'de yanarak kül olmuş evlerin bulunduğu, askerlerin Budist tapınakları ve camileri çevresinde dolaştığı, askeri kamyonların ise havaalanında bekletildiği aktarılıyor.
Gazete ayrıca bölge ile ilgili bilgilerde veriyor. Myanmar'da Rakhine eyaletinde çoğunlukla Budistlerin bulunduğu ama içerisinde, Birleşmiş Milletler tarafından dünyanın en fazla zulme uğramış azınlıklarından uyruksuz Rohingyalıların da olduğu Müslümanların yaşadığını aktarıyor. Gazetede çatışmalardaki zayiatlar hakkında bilgi de veriliyor ve çatışmalar başladığından bu tarafa resmi rakamlara göre en az yedi kişinin öldüğü ve 500 evin yakıldığı aktarılıyor. Ancak, gerek rakamların çok daha fazla olduğu endişeleri de dile getiriliyor.
Bakalım demokratikleşme iddiasındaki Myanmar yönetimi Müslümanlarla ilgili bu sınavı nasıl verecek ve "demokrasi ikonu" olarak anılan Syu Kyi'nin yaklaşımı ne olacak?
YENİ ŞAFAK
HABERE YORUM KAT