Riyad el-Maliki: Karar Tarihi Zulmün Düzeltilmesidir
Riyad el Maliki, İngiliz Parlamentosunun Filistin devletinin tanınmasına ilişkin önergeyi kabul etmesini "Tarihi zulmün düzeltilmesi" olarak niteledi.
Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki yaptığı yazılı açıklamada: "İngiliz Parlamentosu, yoğun baskılara rağmen aklın, kanun ve adaletin tarafında yer alıp, Filistin halkının meşru haklarını destekleyerek haklının ve doğrunun yanında yer aldı" ifadelerini kullandı.
Kararı, "Filistin'i halksız toprak ve Filistinlileri topraksız halk görerek haklarını inkar eden tarihi zulmün düzeltilmesi" şeklinde değerlendiren Maliki, İngiliz hükümetinin de karara saygı duyarak Filistin devletini tanıyacağını tahmin ettiklerini belirtti.
Maliki ayrıca, "barış sürecini baltalayan" Filistin toprakları üzerindeki Siyonist yerleşim yeri siyasetini durdurulmasını isteyen ve İsrail'i kınayan İngiltere'yi övdü.
İngiliz Parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarası, 650 milletvekilinden 274'ünün kabul, 12'sinin ret oyuyla Filistin'in devlet olarak tanınmasına ilişkin önergeyi kabul etmişti.
İngiltere'de devletleri parlamento değil, hükümet tanıyor. Dolayısıyla oylama sonucunun bağlayıcılığı bulunmuyor ve sembolik nitelik taşıyor. Ancak kararın uluslararası etkilerinin olması ve İngiliz hükümetini, Filistin devletini tanıması için baskı altına sokması bekleniyor.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda 2012'de Filistin'in "üye olmayan gözlemci ülke" statüsüne yükseltilmesi için oylama yapılmıştı. 138 ülke oylamada Filistin'in BM'deki statüsünün yükseltilmesi yönünde oy kullanırken, 9 ülke karşı çıkmış, 41 ülke ise çekimser oy vermişti. İngiltere çekimser oy kullanan 41 ülke arasında yer almıştı.
İsveç bu ay başında Filistin'i tanıma kararı almıştı. Dünyada 130'dan fazla ülke Filistin'i bağımsız ülke olarak tanıyor.
HABERE YORUM KAT