Rejimin Kontrolündeki Halep’te Yakıt Krizi Derinleşiyor!
Esed rejiminin elindeki Halep büyük bir yakıt krizi içinde. Nisan ayının başından bu yana devam eden sıkıntısı yüzünden birkaç litre yakıt için istasyonların önü yüzlerce araçla dolu.
Şam, Humus, Hama ve Lazkiye’de de etkisini artıran sıkıntı ABD’nin ekonomik yaptırımlarının bir sonucu olarak İran’ın petrol sevkiyatının durmasıyla büyüdü.
Halep'te yaşanan yakıt krizi Suriye’deki petrol yataklarının Suriye Demokratik Güçlerinin (SDF) kontrolü altında olmasından kaynaklanıyor. Normalde SDF'nin kontrol ettiği bölgelerden büyük miktarda ham petrol rejim bölgelerine satılmaktaydı ve bu miktarlar yerel pazarın ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılırdı. Ne var ki, Nisan ayı başlarında, ABD’nin talebiyle SDF’nin rejim bölgelerine yönelik sevkiyatı yasaklaması krize neden oldu. Ayrıca İran petrolünün girişine yönelik engellemeler de krizi daha da kötüleştirdi.
Krizle baş edebilmek için tasarruf tedbirleri kapsamında, Beşşar rejiminin Petrol Bakanlığı 15 Nisan’da özel araçlar için beş günde 20 litre, taksiler içinse iki günde bir benzin alabilme sınırı getirdi.
Halep'te yakıt istasyonları, çoğu zaman kapalı durumda ve günde sadece 2 saat çalışıyorlar. Pek çok araç sahibi ise saatlerce kuyruk beklemek ile karaborsadan 2 katına yakıt almak arasında tercih yapmak zorunda.
Halep’te caddeler taşıt tarfiğiaçısndan boşalırken, insanlar otobüs duraklarında kalbalıklar oluşturuyor. Bazı zamanlar da kent hayalet şehir görüntüsüne bürünüyor.
Karaborsa fırlamış halde. İstasyonlarda benzin 220 Suriye lirasına (50 centten daha az) satılırken, karaborsada bir litre benzin 700 Suriye lirasına (yaklaşık 1,50 $) mal oluyor. Bu yüzden taksi sürücüleri artık araçlarında sayaç kullanmıyor. Birkaç kilometrelik şehir içindeki bir gezintinin maliyeti, krizden önceki yaklaşık 250 Suriye lirası tutarken artık 1.000 lirayı buluyor.
Halep'teki bir hükümet çalışanı, Al-Monitor'a işe gitmek için bisiklet kullandığını söyledi. Halep'teki bir taksi şoförü ise Al-Monitor'a bazen bütün gün 20 litre benzin için sıra beklediğini belirtti. “Benzin istasyonları üzerinde kontrol yok” diyen sürücü rejimin güvenlik güçlerinin istasyonlarda sırayı düzenlemek yerine, bekleme yapmadan yakıt almak isteyen araç sahiplerinin rüşvetle işlerini kolaylaştırdığını söyledi.
“Onlara ödeme yapmazsak uzun süre beklememiz gerekecek” diye ekledi. Bu tür rüşvetlerin 2 bin Suriye liraya veya 4 dolara mal olduğunu söyleyen taksi şoförüne göre, benzin istasyonlarındaki rejimin güvenlik üyeleri büyük miktarda yakıt çalıyor ve onları karaborsadaki tüccarlara satıyor.
Al-Monitor'a konuşan Halepli terzi Majd Halabi, otobüse binebilmek için günde iki saatten fazla beklediğini söylüyor.
HABERE YORUM KAT