1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. TUNUS

  4. Raşid Gannuşi Pazar Günü Tunus'ta
Raşid Gannuşi Pazar Günü Tunusta

Raşid Gannuşi Pazar Günü Tunus'ta

En-Nahda lideri Raşid Gannuşi yarın Tunus'a dönüyor, hareket ise hapishanelerde tutulan tüm İslamcı tutukluların hemen bırakılmasını istedi.

29 Ocak 2011 Cumartesi 21:41A+A-

En-Nahda hareketi lideri Raşid Gannuşi, yarın 12.30'da Tunus'a dönüyor. Telefonla ulaştığımız En-Nahda hareketi sözcüsü ve genel sekreteri Hammadi Cibali, Gannuşi'nin yarın Tunus saatiyle 12.30'da ülkeye girmiş olacağını söyledi. Cibali, Gannuşi için havaalanında büyük bir karşılama yapacaklarını, ama sokaklarda herhangi bir gösteri planlamadıklarını duyurdu, "Sokaklarda abartılı bir gösterimiz olmayacak" şeklinde konuştu.

Hammadi Cibali, hapishanelerde halen siyasi tutuklular bulunduğuna da dikkat çekerek, bunun önemli bir kısmının kendilerine İslami Uyanış Hareketi ismini veren Selefiler olduğunu da belirtti. 'Bu tutuklular hemen serbest bırakılmalı' diyen Cibali, "Biz bunları fikir suçlusu olarak kabul ediyoruz, bu kişilerden birçoğunun tutuklanma sebebi internette yazdıkları yazılar, attıkları mesajlar. Siyasi polis bunları takip ederek gözaltına aldı, hemen serbest bırakılmalılar" ifadesini kullandı.

HÜKÜMETE GİRMEDİK

Devrim sonrası Tunus muhalefeti içinde üç kesimin oluştuğunu belirten Cibali, "Biri hükümeti kabul edip katılanlar, ikincisi sol hareket ki hükümete katılmayı da, hükümeti de tamamen reddediyor, üçüncüsü ise bizim de dahil olduğumuz orta yolcular. Üçüncü yolu oluşturanlar, en-Nahda'nın haricinde, sendikalar, barolar ve bazı siyasi partilerdir"

Hükümeti meşru olarak görmediklerini ama 6-7 aylık geçici bir süre için halkın taleplerine cevap vermesi şartıyla kabul ettiklerini vurgulayan "Biz hükümete katılmayı düşünmedik, bundan sonra da düşünmüyoruz" diye konuştu.

Eski dönemden hükümette sadece başbakan Muhammed Gannuşi'nin, Maliye Bakanı Cüveymi'nin, Planlama Bakanı Şelebi'nin kaldığını kaydeden Hammadi Cibali'ye göre, bunların üçü de teknokrat ve uluslararası kuruluşlarla yakın ilişkileri olduğu için, onların desteğiyle oradalar.

EN-NAHDA'NIN TALEPLERİ

En Nahda Hareketi sözcüsü taleplerini ise şöyle açıkladı:

"Teknokrat ve bürakratlardan oluşan bir geçiş hükümeti istiyorduk, gizli siyasi polisin tamamen lağvedilmesini ve polisin şeffaf bir çizgiye getirilmesini istiyoruz, yargının bağımsızlığını, kendi yönetimini de kendisinin seçmesini talep ediyoruz, işsizlik konusunda acil tedbirlerin alınmasını istiyoruz, yurt dışına kaçırılmış paraların ve yurt içinde çalınmış malların tekrar hazineye verilmesini istiyoruz."

HÜKÜMET KOMİSYONLARI DOĞRU ÇALIŞTIRSIN

En-Nahda Haraketi genel sekreteri, hükümetin üç komisyon kurduğunu bunların 'Gerçekleri araştırma komisyonu', 'Yolsuzlukları araştırma komisyonu', ve 'Siyasi reform komisyonu' olduğunu belirterek, "Ama hükümet bu süreci açık ve şeffaf yapmıyor, biz bu komisyonlara, biz dahil tüm kesimlerin alınmasını talep ediyoruz" diye konuştu.

Metin Ünlü / Dünya Bülteni

HABERE YORUM KAT