1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Mısır’daki Batı destekli darbe ve Rabia katliamı nasıl gerçekleşti?
Mısır’daki Batı destekli darbe ve Rabia katliamı nasıl gerçekleşti?

Mısır’daki Batı destekli darbe ve Rabia katliamı nasıl gerçekleşti?

Mısır'da dönemin Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin hain bir askeri darbeyle devrilmesini protesto eden yüzlerce insanın ordu tarafından öldürüldüğü Rabia katliamının üzerinden 11 yıl geçti.

14 Ağustos 2024 Çarşamba 16:15A+A-

On bir yıl önce, on binlerce Mısırlı, ülkenin seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin yeniden göreve getirilmesini talep etmek için sokaklara ve şehir meydanlarına çıkmıştı.

Müslüman Kardeşler'e bağlılığı bilinen Murs , bir yıldan az bir süre önce iktidara gelmiş ancak hain Sisi ve şu anki gayri meşru cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi'nin öncülük ettiği bir darbeyle görevden alınmıştı.

14 Ağustos 2013'te, protestolar altıncı haftasına girdiğinde, binlerce kişi Kahire'nin en işlek caddelerinden biri olan Rabiatü'l Adeviye Meydanı'nda bir aydan fazla süredir oturma eylemini devam ettiriyordu.

14 Ağustos sabahı darbe destekçilerinin ve Mursi'ye muhalif kesimin, eylemcilere karşı güçlü bir yanıt verilmesi yönündeki baskıları sonucunda eylemcilere karşı sert bir müdahale kararı alındı.

Tanıklar ve insan hakları örgütlerinin verdiği bilgiye göre, Mısır güçleri zırhlı araçlar ve buldozerlerin yanı sıra, kara birlikleri ve çatılara yerleştirilmiş gerçek mühimmat taşıyan keskin nişancılarla meydanda bulunan eylemcilere her yönden saldırarak kaçış yollarını da kapattı.

Aynı şekilde El Nahda Meydanı'ndaki bir oturma eylemini bastırmak için de gerçek silahlar kullanılmış ve her iki olay da kanlı bir şekilde sonuçlanmıştı.

Kaç insan hayatını kaybetti?

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW)'nin aktardığı bilgilere göre, sadece bir alanda toplanan eylemcilerden 817 kişinin öldürüldüğünü ve kimliği belirsiz ek naaşlar ve kayıp kişiler nedeniyle ölü sayısının muhtemelen 1.000'in üzerinde olduğunu belirtti.

Örgüt (HRW) ayrıca, Temmuz 2013'ten bu yana gerçekleşen ve güvenlik güçlerinin onlarca protestocuyu öldürmesiyle sonuçlanan çok sayıdaki diğer önemli korkunç olaydan yalnızca biri olarak tanımladığı El Nahda Meydanı'nda en az 87 kişinin öldürüldüğünü de belgeledi.

Protestocuların çadırları, yaşadıkları alanlar, kullandıkları seyyar hastaneler ateşe verildi. Olağanüstü hal ilan eden askerler, katlettikleri insanların cesetlerini yok etmek için önce ezdiler daha sonra da yaktılar.

Askerler muhaliflerin sığınmak için kullandıkları Rabia Camisi'ni yaktılar. Ardından içlerinde çocuk ve kadınların da bulunduğu 700 protestocu Kahire'deki Fetih Camii'nde bir gün boyunca esir kaldı. Rabia Meydanı direnişinde sayıları tam bilinmese de binlerce insan hayatını kaybetti.

Katliamda Esma Biltaci de şehid oldu

Yine olaylarda İhvan liderlerinden Muhammed Biltaci'nin 17 yaşındaki kızı Esma da keskin nişancılar tarafından katledildi. Şapkalı bir kişinin Esma'yı sarı çantayla işaretlediği, ardından keskin nişancının tetiğe basararak bölgeden uzaklaştığı anlar kameralara yansıdı.

14 Ağustos 2013'ten bu yana en az 60 bin insanın zindanlara atıldığı ifade edildi. Yargılamalar günümüze kadar devam ediyor.

Görevden alınan Muhammed Mursi de Hamas lehine casusluk yapmak ve İttihadiye Sarayı önünde göstericileri öldürmek bahaneleriyle suçlandı.

Mursi, gördüğü işkence ve sağlık şartlarının sağlanmaması nedeniyle 17 Haziran 2019'da mahkeme salonunda şehadete erişti.

 

Kaynak: Al Jazeera
Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

2 Yorum