PYD, Gençleri Zorla Silah Altına Alıyor
Suriye'deki Demokratik Birlik Partisi'nin, kontrolündeki bölgelerde yaşları 18 ila 30 arasında değişen Arap, Kürt ve Süryani gençleri "zorla" silah altına aldığı belirtildi.
Suriye'deki Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD), kontrolü altındaki bölgelerde gençleri "zorla silah altına" aldığı, uygulamaya karşı çıkan halkın protesto ettiği olayın bölgede gerginliğe yol açtığı belirtildi.
AA muhabirine konuşan "Haseke Gençleri Birliği" adlı grubun sözcüsü aktivist Ebu Ömer, PYD güçlerinin bölgede yaşları 18 ila 30 arasında değişen yaklaşık 3 bin Arap, Kürt ve Süryani genci topladığını söyledi.
Toplanan gençlerin bir kısmının 15 güne kadar Haseke, Kamışlı, Tel Kocer, Rasulayn, Ed-Dirbasiyye, Amuda, El-Malikiyye, El-Kahtaniyye ve El-Cevadiyye'de "halk savunma" birliklerine katılacağını taahhüt etmesi üzerine serbest bırakıldığını aktaran Ebu Ömer, kadınların da silah altına alınmasının halkta endişeye yol açtığını ifade etti.
PYD protesto edildi
Ebu Ömer, Amuda kentinde, kadın ve çocukların da aralarında bulunduğu bir grubun yürüyüş düzenleyerek, PYD'yi Suriye rejimiyle işbirliği yapmakla itham edip partinin halka uyguladığı politikayı protesto ettiğini dile getirdi.
Ebu Ömer, şunları kaydetti:
"Gençleri belirli kontrol noktalarında rastgele alıkoyan asayiş (PYD güçleri), onları okul binalarında topladı. Gençler, eğitilmek üzere El-Malikiyye ve Er-Rumeylan kentlerine gönderildi. El-Cevadiyye kentinde ise halk ile asayiş güçleri arasında kavgalara varan arbedeler yaşandı."
PYD Siyasi ve Medya Sorumlusu Sihanok Dibo ise ülkenin kuzeyinde Kürtlerin yoğun yaşadığı bölgelerde "Öz savunma" kanunu adı altındaki söz konusu uygulamanın "Sincar ve Kobani'de yaşanan saldırılar dolayısıyla alınan karar olduğunu" ifade etti.
"Cezire Kantonu" meclisi tarafından yapılan açıklamada da "Söz konusu kanun gereği bölgede yaşayan her aile, 18-30 yaş arasındaki bir üyesini 6 aylık savunma görevi için askere göndermelidir ve kanuna gönüllü olarak uyulmalıdır" denildi.
Açıklamada, kadınların da bu görevi gönüllü olarak yerine getirebileceği savunularak, bir yıl içerisinde 6 aylık görevin kesintili ya da devamlı olarak yerine getirilebileceği kaydedildi.
"Cezire Kantonu" meclisi riskli bölgelerin korunmasına yönelik 4 ay önce "Öz savunma" adında yasa çıkarmıştı. (AA)
HABERE YORUM KAT