1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Putin Pekin'in yardımına güvenebilir mi?
Putin Pekin'in yardımına güvenebilir mi?

Putin Pekin'in yardımına güvenebilir mi?

New York Times, Financial Times ve ABD gazeteleri, hükümet yetkililerine atıfta bulunarak Moskova'nın Ukrayna savaşında Pekin'den askeri destek istediğini bildirdi. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zhao Lijian ise bunların yalan haber olduğunu söyledi.

15 Mart 2022 Salı 14:40A+A-

Avrupa basını, Pekin gerçekten Moskova'nın imdadına koşarsa ne gibi sonuçlar doğabileceğini tartışıyor.

Gerçek bir şer ekseni tehlikesi

Çin'in Rusya'ya silah sevkiyatının en kötü senaryoya yol açabileceğinden endişe ediyor Ilta-Sanomat:

“İddia edildiği üzere Putin'in Çin'den silah yardımı talebi kabul görürse, bu çok tehlikeli bir yönde atılmış büyük bir adım olur ve kötünün de en kötüsüyle sonuçlanabilir: bir dünya savaşı. Askeri yardım, Çin ve Rusya'yı öngörülemeyen, dünyanın geri kalanı tarafından sırt çevrilen, nükleer silahları olan bir koalisyon olarak kaynaştırır. ABD liderliğindeki Batı, genişleme ve güç açlığı içindeyken politikasını uygulamak için -Ukrayna savaşı tarzında- silah zorunu kullanmaktan çekinmeyecek bir gücü karşısında bulur. Bu, gerçek bir şer ekseni olur.”

Asimetri büyüyor

Válasz Online, Çin'in Rusya'yı kurtarmak değil, kendi konumunu iyileştirmek istediğini söylüyor:

“Batılı analizler Çin'in can simidinin, Rus ekonomisinin çöküşünü erteleyebileceği ancak engelleyemeyeceği, çünkü Batı'nın [Ukrayna savaşına] tepkisinin beklenenden daha sert olduğu ve günden güne daha da sertleştiği konusunda hemfikir. Buradan çıkarılan ana ders, Çin'in amacının Rusya'yı kurtarmak değil, kendi konumunu iyileştirmek olduğudur. ... Çin'in Rusya'ya sağladığı her yardım, iki ülke arasında mevcut olan ekonomik asimetriyi ve Rusya'nın Çin'e olan bağımlılığını artırıyor.” 

Pekin locadan izliyor

Çin'in savaşı güçlü bir konumdan izlediğini söylüyor Kurier:

“Pekin ve Moskova arasında oluşan ve son haftalarda sıklıkla gündeme gelen şer ekseni, muhtemelen pek çok kişinin düşündüğünün aksine o kadar sağlam değil. Gerçekte, Çin ön sırada oturup ayaklarını uzatmış halde bekliyor. ... Batı'nın nükleer silahlara sahip bir saldırgana karşı dişlerini göstermesini izliyor ve Tayvan'la ilgili kendi planları hakkında çıkarsamalarda bulunuyor. Üstelik Çin, Korona'yı dünyanın geri kalanından çok daha çabuk atlattı. Hatta söylemeden olmaz, Korona'dan fayda da sağladı. Avrupa ve ABD, Vladimir Putin'in ekonomiyi ve huzuru yok etmesiyle mücadele etmek zorunda kalırsa, Çin dünyada bir numara olma yolunda diğerlerini sollarken artık durdurulamaz.”

Ekonomik çıkarları baskı aracı olarak kullanın

Dagens Nyheter, Şi Cinping'in akan kanı durdurabileceğini öne sürüyor:

“Gerçek şu ki, Çin özgür dünyaya hâlâ özgür dünyanın ona duyduğundan daha fazla ihtiyaç duyuyor. Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa dünyanın en büyük ekonomileri ve birbirleriyle ticaret yapabiliyor. Rusya ise Çin’in ticaret hacminin yüzde ikisini oluşturuyor. Bu ticaretin üçte ikisi de dolar cinsinden gerçekleşiyor. ... Pekin’in desteği Putin için bir hayli önemli. Bu destek olmasa Rus savaş makinesi büyük bir hızla güç kaybederdi. Ölümleri durdurmak için Şi Cinping’den büyük fırsata sahip pek az kişi var. Batı’nın baskı yapması gerekiyor.”

Rusya'yı Çin'le dizginlemek

Eski AB Müşterek Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Javier Solana’nın tutumu, El Periódico de Catalunya satırlarına şöyle yansıyor:

“Savaş nasıl bitirilebilir? Solana, Çin’in Rusya üzerinde nüfuzunu kullanabileceğine, arabuluculuk yapabileceğine ve uluslararası rolünü pekiştirebileceğine inanıyor. Peki ne yapabilir? İşgali kınamadı, ama desteklemedi de. ... Nixon 1972’de Çin’le buzları eritirken, ABD ve Çin’in SSCB’yi zapt etmeye çalıştığı bir üçlü ilişki söz konusuydu. Aradan 50 yıl geçtikten sonra bu üçlü değişebilir mi? ABD bundan korkuyor ve bu yüzden de Biden’ın Kissinger’ı sayılabilecek Jake Sullivan, Pekin’deki muhatabı Yang Jiechi ile en az yedi saat sürecek bir görüşme gerçekleştirmek üzere Roma'ya gönderildi. Çin’i hesaba katmak gerekiyor.”

 

Kaynak: Eurotopics

HABERE YORUM KAT