Proje/Protokol okullarında öğretmen krizi
Önemli bir boşluğu dolduran proje okullara öğretmen ataması hususunda bir takım değişikliklerin yapılması gerekiyor!
Hamza Tezkorkmaz / HAKSÖZ HABER
2013 yılında yürürlüğe giren Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavı ile Ortaöğretim (Lise) kurumlarının tümü sınavla öğrenci alırken, sadece 4 yıl sonra bir gecede TEOG sınavı kaldırılarak sadece okulların bir kısmı sınavlı öğrenci almaya başladı. Diğer okullar ise ikametgah adresine dayalı bir şekilde sınava girmeksizin tercihlere açıldı.
Medyaya “nitelikli” okullar olarak yansıtılan okulların sayısı 2017’den günümüze her geçen gün arttı ve yavaş bir şekilde artmaya devam etmektedir. Bununla beraber Mesleki Eğitim’de atılım yapılarak birçok okul piyasada faaliyet gösteren özel sektör kurumları ile protokol imzalayarak nitelikli yani proje/protokol okulları arasına girmiş oldular. Bu protokollerin bazı okullara hatırı sayılır katkıları da oldu.
Fakat proje/protokol/sınavlı okul sayılarının artması ile bu okullar öğretmen bulmakta zorlanmaya başladılar. Çünkü bu okullara öğretmen atama sistemi diğer okullara atamadan farklı ve bu okullara atanan öğretmenler aynı okulda 4+4 olmak üzere maksimum 8 yıl görev yapabildikleri (bakan onayı ile 10 yıla çıkabilmektedir) için tercih edilmeyerek, bazı okullarda öğretmen krizine neden olmuş durumda. İlk 4 yıldan sonraki 8 yıla tamamlama onayının da kesin olmadığını ayrıca belirtmek gerekiyor. Bu okullardaki öğretmen açıkları ise ne yazık ki asgari ücretin çok aşağısında bir maaş ile çalıştırılan ücretli öğretmenlere yaptırılmaktadır.
Konu ile ilgili bilgisine başvurduğumuz eğitim yöneticileri çalışma süreleri ile atama şeklindeki sıkıntıların ortadan kaldırılmaması durumunda sonraki yıllarda daha fazla problemin ortaya çıkacağını aktardılar. Bu sebeple bakanlığın 4+4 şeklindeki süreye uzatması ilk olumlu adım olacaktır. Bununla beraber okul idaresi ve hatta meslek liselerinde sektör temsilcisinin de bulunduğu komisyon marifetiyle öğretmenlerin seçilmesi, başvuru yapan öğretmenler tarafından tepkiyle karşılanmaktadır. Atamaların kurulan komisyonlar eliyle değil diğer okullar arası yer değiştirmelerde izlenen süreç ile yapılması daha uygun olacaktır.
2021-2022 eğitim öğretim yılı ikinci dönemi itibariyle yani son 1 aydır, günlük olarak gelen proje okulu öğretmen ihtiyacı yazıları da okullardaki var olan iş yükünü iyice artırıyor. Eğitimciler, atama yönetiminin daha şeffaf bir yapıya dönüşmesi ile bu tarz işlerin son bulabileceğinin altını çizdiler.
HABERE YORUM KAT