
Popülist Mantıkla Kendine Oynayanlar!
Türkiye'deki ekonomik gelişmeleri tutarlı ve bütünlükçü bir bakış açısı ile ele alma yerine hayali senaryolar üzerinde değerlendirme ne yazık ki çok yaygın.
Sorun, problem ve çözümleri olması gereken yerde değil de en olmayacak yerde gösterme hastalığı o kadar çok derine nüfuz etmiş durumda ki...
Örneğin pazar ve marketlerdeki fiyat müfettişliği tablosunda yaşananlar bunu çok iyi göstermekte.
Bu durumu fırsat bilen yerel yöneticilerin güya hiç bir şeyden habersiz son derece masumane bir şekilde bir sürü kamera ile çıktıkları denetim şovu yetmiyormuş gibi şimdi de bürokratlar dahil oluyor.
Tarz-ı siyaset olarak popülist yaklaşımları seven Soylu Bakanlığındaki İçişleri Bakanlığı 81 ile talimat gönderiyor.
Marketlere karşı harekete geçin!
Belediye başkanları, zabıtalar yetmiyordu şimdi de valiler, polisler denetime çıkacak anlaşılan!
Bakan Soylu’nun konuyla ilgili talimatının ayrıntılarıyla yer aldığı Milliyet imzalı bir haber:
İÇİŞLERİ BAKANI SOYLU'DAN VALİLERE FLAŞ TALİMAT: HAREKETE GEÇİN
İçişleri Bakanlığı, son günlerde kurda yaşanan dalgalanmadan yararlanarak stokçuluk yapan ve fiyatlarını fahiş şekilde artıran işletmelere karşı harekete geçti. Bakanlık, 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 9’ncu maddesine göre fahiş fiyat uygulayanlar için valiliklere, “genel emir” çıkarma konusunda talimat verdi. Bu emirlere uymayanlar hakkında Kabahatler Kanunu'na göre gerekli adli ve idari işlemlerin uygulanmasını istedi.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu imzalı 81 il valiliğine gönderilen genelge ile, son dönemde kur kaynaklı gelişmeleri fırsat bilerek fahiş fiyat uygulayanlara karşı gerekli tedbirlerin alınması istendi. Genelgede, son günlerde bazı esnaf, firma ve işletmelerin, vatandaşların ihtiyaçlarına yönelik piyasa koşullarında sunulan mal ve hizmetlere fahiş fiyat uyguladığı, bazı ürünleri ise stoklarında bekleterek fiyat artışına neden olduğu, bunun da vatandaşların esenliğini ve refahını tehdit edici bir durum oluşturduğu belirtildi.
Valilere genel emir çıkarma talimatı
Söz konusu genelgede, 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 9’ncu maddesinde yer alan, “Kanun, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ve diğer mevzuatın verdiği yetkiyi kullanmak ve bunların yüklediği ödevleri yerine getirmek için valiler genel emirler çıkarabilir ve bunları ilan ederler” hükmü hatırlatılarak, valiliklere “genel emir” çıkarma konusunda talimat verildi.
Ayrıca genelgede, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 6’ncı maddesinde; bir malın sunumu ve satışından kaçınma ile bir hizmetin sunumundan kaçınma hallerinin denetimi, uygulanması ve izlenmesine ilişkin görevlerde belediyelerin yetkili kılındığı ifade edilerek, yetkili idarelerin, doğrudan veya Bakanlığın talebi üzerine, 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunun ilgili maddesi uyarınca denetim ve önlemleri almakla görevli olduğu belirtildi. Bu hükümlere dayanılarak kamu düzeni ve güvenliğinin korunması, vatandaş mağduriyetlerinin önlenmesi ve haksız rekabetin önüne geçilmesi amacıyla valiliklerden fahiş fiyat uygulamalarıyla ilgili aşağıdaki tedbirlerin alınması istendi.
Stokçuluk yapılmayacak
İl sınırları içerisinde faaliyet gösteren esnaf, firma ve her türlü işletme tarafından sunulan mal ve hizmetlerin fiyatları yükseltilmeyecek. Ürünlerin piyasaya arzlarının geciktirilmeyecek ve stokçuluk yapılmayacak. Satılan malın üretim yeri, ayırıcı özelliği, tüm vergiler dahil satış fiyatı, birim satış fiyatı, satış fiyatı ve birim fiyatının uygulanmaya başladığı tarih, yerli mallar için Ticaret Bakanlığınca tespit ve ilan edilen şekil, logo veya işaret şartlarına uyulacak. Ürünlerde kullanılan etiketlerin tarife ve fiyat listelerinin üzerindeki rakam ve harflerin okunabilir, düzgün, eksiksiz, gerçeğe uygun, yeterli büyüklükte ve başka rakam, kelime ve işaretlerle karışıklığa sebebiyet vermeyecek şekilde kullanılacak. Tarife ve fiyat listelerinin hangi mala ait olduğunun tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilmesi ve okunabilmesine dikkat edilecek.
Genel emire uymayanlara adli ve idari işlem uygulanacak
Bu tedbirlere ilişkin, genel emire uymayanların tespit edilmesi halinde, Kabahatler Kanunuçerçevesinde adli ve idari işlemler yapılacak ve idari para cezası uygulanacak.
HABERE YORUM KAT
Allah için konuşalım tarım arazileri koruma diye birşey var eğer biz tarım arazilerini koruyamassak bir akrabamın köyüne giderken daha önce bir yol vardı.şimdi üç yoldan birden gidiyorum.yola karşı değilim yapılan israfa ve bölünen tarım arazilerine baktığında ve bu ülkenin her tarafında böyle bu arazilerin azalması stokçuluğun habercisidir.birde tarım arazilerine bina yapılacığına eski evlerin yerine yıkılsın bina yapılsın.bu yapılmasa stokçuluk zam karaborsacılık bitmez yöneticiler üretim için gerekirse 1 metre arazinin kontrolünü yapmak zorundadır.ama araziler satılır binalar yapılırsa ekonomi yavaş yavaş biter.
Yanıtla (0) (0)Her gün gidip geldiğim E-5 Avcılar-Topkapı istikametinde dün akşam saatlerinde (12 Ekim) Cennet'ten itibaren trafik kilitlendi. 45-50 dakika trafikte kaldıktan sonra Sefaköy rampayı inince polisin koskoca E-5'i kapatmış ve tek şeride düşürmüş olduğunu gördüm. Bu uygulamayı hemen hemen her gün trafiğin yoğun olduğu saatlerde yapıyorlar. Sebebi de havaalanına inen bir siyasetçinin veya koltuk sahibi herhangi birinin rahat bir şekilde trafiğe takılmadan gideceği yere güvenli bir şekilde ulaşması. Topkapı istikametinde ilerledikçe E-5’in giriş ve çıkışların tamamında ve bütün köprülerin üstlerinde polis araçlarının olduğuna şahit oldum/oluyorum. Şehrin yoğun trafiğine bir de saçma sapan bu uygulamalar eklenince trafik bizim için çekilmez oluyor, onlar için ise otobanda gidiyormuş, İstanbul'da hiç trafik yokmuş izlenimi uyandırıyor herhalde. Acaba siyasetçiler bu tür uygulamaların kaldırılması ve yapılan israflara karşı da ilgili makamlara talimat veriyorlar mı? Genelge yayınlıyorlar mı?
Yanıtla (4) (0)Türkiye'nin özeti bu. Aylık gelirini hesap etmekte zorlanan, hiç pazara çıkmamış, hiç alışveriş yapmamış, hiç trafikte kalmamış (pardon geçmişte hepsini yapmışlardı!) dindar siyasetçiler ve dindar geçinen malum şahıslara her yer tozpembe gözüküyor. Sümüğünü atmaktan, donunu çekmekten aciz insanlardan başka ne beklenir ki. İstedikleri her şeyin ellerinin altında, istedikleri her şey bedava, istedikleri her şeyi de güçle yaptırıyorlar... Bundan ötesi Şam’da kayısı. Bunlar için bu iktidarın devam etmesinden öte bir şey olabilir mi? Asıl mesele de bu değil mi? Bunun haricindekiler teferruat.
Sanki bu fahişe fiyat artışları sözde stokçuluk dan dolayı.Peki bu elektrik ve doğal gaz zammını da stokçular mı yaptı..
Yanıtla (7) (1)Tribünlere oynamak bu olsa gerek..
Yanıtla (10) (1)Bu iş Ticaret Bakanlığının işidir.. Bu bakanlık uygun gördüğü Bakanlıklarla (Gıda ve Tarım vb..) işbirliğine girerek gerekli tedbirleri almakla yükümlüdür..
İçişleri Bakanı şirin görünme muktedir olduğunu ispatlama, Valiler emrinde bilinsin varyantlarına Girne hastalığı..
Kraldan çok kralcı olmak bu olsa gerek..